AK Parti Osmangazi’de ne bekleniyor?
AK Parti, 14 ve 28 Mayıs sonrası hemen teşkilatlarda yenilenmeye yöneldi.
Adaylık düşünenlerin, yorgunluk yaşayanların önü açıldı.
Bu kapsamda Bursa’da Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay, Gemlik İlçe Başkanı Osman Alemdar, İznik İlçe Başkanı Halil İbrahim Gökbulut, Karacabey İlçe Başkanı Ertem İşcan, Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Murat Hallaçoğlu başta olmak üzere bazı yöneticiler adaylık düşüncesiyle istifa etti.
İstifa eden isimlerin yerine atamalar yapıldı.
Yıldırım’a İrfan Akkaya, İznik’e İnanç Şahin, Karacabey’e Gültekin Saygısever, Mustafakemalpaşa’ya Mutlu Turgut, Gemlik’e ise Tevfik Yılmaz atandı.
Bu ilçelerde gürültüsüz patırtısız bir yenilenme yaşanırken Osmangazi’de kamuoyu nezdinde ses getirecek bir şekilde değişime gidildi.
İstifa etmeyen Ufuk Cömez, genel merkezce görevden alındı. Bu görevden alma gündeme magazinsel bir hareketlilik getirse de AK Parti, ilçe başkanlığına kısa sürede atama yaparak konuyu neticelendirdi.
AK Parti Osmangazi İlçe Başkanlığı için Adnan Kurtuluş, Ali Sait Adiloğlu ve Fatih Özkul isimleri öne çıktı ve genel merkez tarafından bu göreve Adnan Kurtuluş getirildi.
Aradan yaklaşık 1 ay geçti fakat henüz Kurtuluş başkanlığındaki yeni ilçe yönetimi belli olmadı.
Normal zamanlarda yönetim kurmak için 2 aylık süre olağan karşılanıyor. Ancak ‘seçime doğru ilerlediğimiz bu dönemde daha hızlı olunması gerekmez mi?’ şeklinde yorumlar yapılıyor.
‘Yoksa yönetim kurulamıyor mu?’ şeklinde bazı endişeler konuşuluyor.
Fakat paniğe mahal olmadığı görülüyor. Zira yeni yönetimde yer alacak isimler üzerinde titiz bir arama ve tarama çalışması yapılıyor.
Osmangazi’de genç ve dinamik bir ekip kurma süreci son evresine giriyor. AK Parti İl Başkanlığı’nda son şekli verilecek listenin kısa sürede belli olması bekleniyor.
Listenin hangi dengelere göre şekilleneceği bir başka merak konusu…
Özellikle Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın, AK Parti’nin 3 dönem kuralına takılarak aday gösterilmeyeceği hesapları üzerinden önümüzdeki yerel seçimlerde belediyede etkin olmak adına ilçe yönetiminde pozisyon alma girişimleri duyuluyor.
Bilindiği üzere eski Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, son seçimlerde 3 dönem kuralına takıldığı için liste dışı kalmıştı.
Çavuşoğlu’nun parti içindeki rolü açısından gözler 7 Ekim’deydi. (https://www.liderhaber.com.tr/7-ekime-dogru-ak-parti)
Fakat kongreden çıkan manzara farklıydı. (https://www.liderhaber.com.tr/7-ekim-dengesi-bursaya-nasil-yansir)
Bursa’da söz artık Efkan Ala’nın… Ala, partideki yerini koruduğu gibi Bursa’daki abilik pozisyonunu perçinledi. Bu noktada herkes biliyor ki Ala’nın ‘olurunu’ almayan bir ismin Bursa’da görev alması kolay değil.
Yine de hem belediye adaylığı hem de ilçe yönetimlerinde yer edinmek için bazı girişimler olduğu açık.
Kişiler mi yoksa camialar mı ağır basacak? Yahut yalnızca liyakat mi dikkate alınacak? İşin açığı ilçe başkanlıklarında yaşanan değişim ‘liyakatin’ ana unsur olduğunu gösteriyor.
Örneğin Adnan Kurtuluş, genç bir siyasetçi olduğu kadar da tecrübeli… Esasen ‘fotoğraftaki çocuk olarak’ bir hikâyesi var ve altyapıdan yani gençlik kollarından geliyor olması, tarlada izi olan bir isim olması itibarıyla son derece kıymetli ve liyakatli bir temsil oluşturuyor.
Aynı hassasiyet yönetim kurulunda da gösterilirse kısa zamanda toparlanma sağlanır. Şayet yönetim kurulu, bir takım kişisel hesaplara göre dizayn edilirse sonuç hayal kırıklığı olabilir.
Bu bağlamda hiç şüphesiz, bu durum yalnızca Osmangazi için değil diğer ilçelerde kurulacak yönetimler için de geçerlidir.
***
Teşekkürler Sütaş
Sütaş denince herkesin aklında farklı imaj ve kanaat oluşabilir.
Benim için Sütaş, ‘Bursa’nın tarım ve hayvancılık kenti olduğunun ispatı’ niteliğinde olmasıyla önemlidir.
Benim için Sütaş, Bursalı girişimcinin azmi, çalışkanlığı ve markalaşma becerisini yansıtmasıyla kıymetlidir.
Yine birinci ağızdan dinlediğim üzere Muharrem Yılmaz’ın ‘kesmeye kıyamam’ dediği ‘süt ineklerine’ sevgisidir.
Dün elime ulaşan bir kitap ve dergiyle birlikte kafamda Sütaş’a dair imajlara bir yenisi eklendi.
Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı dolayısıyla Sütaş, ‘Atlas Tarih’ dergisinin ‘Cumhuriyetin Bir Asrı’ adlı özel sayısı ve Özer Ozankaya’nın ‘Dünya düşünürleri gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti’ adlı kitabını hediye etti.
Sahiplenme ve sorumluluk ödevleri açısından çok kıymetli bulduğum bu zarif armağan için Sütaş yetkililerine teşekkür ediyorum.
Nice yüz yıllara…
Saygılarımla…