Geri

Akkuyu için tarihi gün: İlk nükleer yakıt geliyor!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali için bugün tarihi gün. Enerji üretiminde kullanılacak 'taze nükleer yakıt' tesise getiriliyor. Böylece Akkuyu, nükleer santral statüsüne kavuşuyor ve ardından üretim için test aşamasına geçilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ne canlı bağlantı ile katılıyor.

16:40:34 | 2023-04-27



Haberi Sesli Dinle

Kritik bir viraj daha aşılıyor. Türkiye'yi enerji alanında bir üst lige taşıyacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde bugün büyük gün. Santral, nükleer yakıta kavuşacak. Gözler santralin devreye alınmasının işareti olan taze yakıtın getirilme töreninde. Mersin'deki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan videokonferans ile katılıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden canlı bağlantıyla katıldığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'nde konuşuyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Santrali’nin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk ünitesi bugün açılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dev proje için, "Dünyada bu kadar hızlı ilerleyen bir proje olacağını tahmin etmiyorum" ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez’in açıklamaları şu şekilde:

“60 yılı aşkın süredir niyetlense de maalesef hayata geçiremedi. 2000’li yıllar kadar ortalama hükümetlerin süresi 18 ay. 18 ayda bu projenin anlaşmasını bile imzalayamazsınız. Bunu imzaladınız, projelendirmesiyle ilgili hazırlıklar var. 2017’de Meclis’ten geçmiş 2018’de ilk kazmayı vurmuşuz. Bugün 5’inci yıl. Dünyada bu kadar hızlı ilerleyen bir proje olacağını tahmin etmiyorum.

İlk defa nükleer yakıtı tesise getiriyoruz. 1 yılda işletmeye alma çalışmaları devam edecek. Bu ve benzeri birçok projede ne kadar önemli olduğunu vatandaşımız gayet iyi bir şekilde gördü. TOGG yerli aracımız var. İHA’larımız, SİHA’larımız var. 1 hafta önce karaya getirdiğimiz Karadeniz gazı projesi var. Bunlar siyasi irade olmaksızın yapılabilecek işler değil.

"ÖNÜMÜZDEKİ YIL ELEKTRİK ÜRETMEYE BAŞLAYACAĞIZ"

Akkuyu artık nükleer tesis statüsüne kavuşuyor. İnşallah önümüzdeki yıl nükleer enerjiden elektrik üretmeye başlıyoruz. Türkiye'mizin enerji kaynaklarına bir yenisini daha ekleyerek enerji portföyümüzü çeşitlendirmiş olacağız.

Akkuyu Nükleer Güç santrali Türkiye Cumhuriyetinin tek kalemde en büyük yatırımı olarka her gün biraz daha yükselmeye devam ediyor. 80 yıl işletme süresi boyunca 7 gün 24 saat kesintisiz sürdürülebilir ve çevre dostu olacak. Yıllık elektrik ihtiyacımızın yüzde 10'unu bu tesisten sağlayacağız. Yıllık 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatı 35 milyon ton karbon salınımının önüne geçmiş olacağız."

Türkiye’nin dev yatırımlarından biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali bugün açılıyor. Törene canlı bağlantıyla katılan Rus Devlet Başkanı Putin, "Akkuyu Nükleer Santrali, Türk-Rus tarihinin en büyük projelerinden biri" dedi.

'AKKUYU TÜRK-RUS TARİHİNİN EN BÜYÜK PROJELERİNDEN'

Rusya Devlet Başkanı Putin'in konuşmasından satır başları şu şekilde: 

En kalbi duygularımla selamlamak istiyorum. Bugün NGS'ye nükleer yakıt yüklüyoruz. Gerçek anlamda Türk-Rus tarihçesinde en büyük ortak projelerden biri olan Akkuyu NGS inşasında önemli aşamaya girilmesi nedeniyle sizleri tebrik ediyorum. Bu pilot bir projedir. Karşılıklı yarara dayalı, iki ülke arasındaki partnerliğimizi pekiştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la az önce yaptığımız telefon görüşmesinde bu hususları etraflıca ele aldık. İkili ilişkileri tüm yönleriyle ele almış bulunuyoruz. En önemlisi ekonomi ve ticaret alanındaki gelişmeleri daha da geliştirmeye karar verdik. İkili ticaret hacmimizi artıracağız. 62 milyar doların üzerinde çıktı ticaret.

Ayrıca karşılıklı yatırımlarımızı artıracağız. İki ülkenin pazarına da daha faal olmayı teşvik edeceğiz. Doğal gaz konusunda teşviklerini Rusya esirgemeyecek. Doğal gaz bugün çok pahalı bir ürün. Pazar fiyatı artacak. Türkiye nükleer enerjiye sahip bir ülke olacak. Nükleer enerji dünyanın en ucuz enerjilerinden biridir. Gazımızın üçüncü ülkelere sevk edilmesi konusunda karar verdik.

''TÜRKİYE'DE GAZ MERKEZİ KURULACAK''

Türkiye'de gaz merkezi kurulacak, talebi olanlara bu merkezden gazı satacağız. Tarım alanında ticareti pekiştirmek koordinasyonumuzu artırmaya karar verdik. Fakir ülkelere un sevk etmek gibi Erdoğan'ın teklifi var. Rus buğdayından Türk fabrikaları un üretecek. Türk tatil beldeleri vatandaşlarımız tarafından büyük rağbet görüyor. Elbette bunun için olumlu zemin oluşturmak adına ikili uçak seferlerinin sayısının artırılmasına karar verdik.


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber