Geri

Amerika İsrail'e arka çıkmaya devam ediyor

ABD Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçilerin 14.3 milyar dolarlık İsrail'e yardım tasarısını kabul etti. Tasarı, 196'ya karşı 226 oyla kabul edildi.

10:21:10 | 2023-11-03



Haberi Sesli Dinle

ABD Meclisi Perşembe günü İsrail'e neredeyse 15 milyar dolarlık yardım sağlayacak bir yasa tasarısını kabul etti. Fon, İsrail'in savunma sistemlerinin kısa menzilli roket tehditlerine karşı koyması için 4 milyar doları içerecek.

Bu, yeni Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Mike Johnson yönetimindeki ilk büyük yasama eylemi oldu.

Temsilciler Meclisi tasarısı, İç Gelir Servisi (IRS) bütçesinden kesinti yapılması ve Biden yönetiminin Ukrayna için fon talebini görmezden gelmesi nedeniyle tartışmalı.

Senato'daki Demokrat çoğunluk Temsilciler Meclisi'nin kabul etti tasarının kadük kalacağı uyarısında bulunurken Başkan Biden de tasarının masasına ulaşması halinde veto edeceğini söyledi.

Oylamada 12 Demokrat, Cumhuriyetçilerin yanında yer alarak tasarıyı desteklerken, 2 Cumhuriyetçi, Kentucky'den Thomas Massie ve Georgia'dan Marjorie Taylor Greene, tasarıya karşı oy kullandılar.

Massie oylamanın ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "Daha fazla dış yardımı karşılayamayız" dedi. Greene ise ABD'nin yurtdışına daha fazla harcama yapmadan önce sınır güvenliğini daha iyi sağlamaya odaklanması gerektiğini söyledi.

Tasarıda İsrail'e verilmesi öngörülen toplam 14.3 milyar doların yaklaşık 4 milyar doları İsrail'in Demir Kubbe ve David's Sling olarak bilinen ve gelen füzeleri imha etmeyi amaçlayan önleyici füzelerle donatılmış bataryalardan oluşan bir çift savunma sistemine gidecek. Yaklaşık 3.5 milyar dolarlık bir diğer kısım ise İsrail'in çok yıllı savunma malzemesi ve teçhizatı alımlarını finanse etmesine yardımcı olacak.

Kongre Araştırma Servisi'ne göre İsrail, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD'den kümülatif olarak en fazla dış yardım alan ülke, bu yılın başı itibariyle yaklaşık 158 milyar dolar yardım aldı.


ETİKET :   bursagündemasayişdünyasiyaset