Geri

Antika sevenlerin Bursa'daki buluşma noktası Agora

Antika sevenler Bursa da buluşturan Nilüfer Antika Pazarı her ayın 3. hafta sonu İhsaniye Kapalı pazar Alanı’nda kuruluyor. Hayata ve tarihe ‘çok ince’ ayrıntıdan bakan insanların buluşma noktasında Kars’tan Edirne’ye her yöreden esnaf görmek mümkün…

19:02:04 | 2023-09-22



Haberi Sesli Dinle

Damla DİLMEÇ/ Lider Haber 

Türkiye’nin en büyük antika pazarlarından biri olan Nilüfer antika pazarı, Bursa’nın yanı sıra diğer şehirlerden gelen esnaf ve koleksiyonerlere de ev sahip sahipliği yapıyor. Bursa nın İhsaniye Mahallesinde bulunan kapalı pazar yerinde kurulan Pazar, her ayın 3. Pazarında 400’ün üzerinde tezgahla antika tutkunlarını karşılıyor.  7 yıl önce kurulan antika pazarı Türkiye’nin en büyük 3 antika pazarı içerisinde yer alıyor. Bursa Antikacılar ve Antika Sevenler Derneği’nin başkanı ve aynı zamanda kurucusu olan Erdal Sadıç, ‘İstanbul ve Ankara antika pazarları var bizde sürekli gidip geliyoruz, neden Bursa’da da antika pazarı olmasın’ düşüncesiyle bu pazarı kurma kararı aldıklarını söyledi.

GÖNÜL RAHATLIĞIYLA…

Sadıç “2016 yılında dernek yöneticileri ve dernekteki esnaf arkadaşlarımızla toplandık nereye başvurulması gerekiyorsa başvurduk. Başvurumuz onaylandıktan sonra bu pazarı kurduk” dedi. Türkiye’nin en büyük ve güvenli pazarı olduğunu vurgulayan Sadıç “Koleksiyonerlerin burada gönül rahatlığıyla gelip alışveriş yapmaları mümkün. Koleksiyoner burada bir ürün alıp o ürün orijinal çıkmadı anda biz bu ürünü hemen o satıcıya iade ediyoruz ve o satıcı bu ürünü orijinal diye sattıysa o satıcıyı pazardan ihraç ediyoruz, öyle satıcılarımız yok ama olursa tezgahını iptal ediyoruz ve yeniden tezgâh açmasına izin vermiyoruz” diyerek pazardan alınan tüm ürünlerin garantisi olduğunu ifade etti.

BİRBİRLERİNİ TANIRLAR

Antika pazarları farklı şehirlerden gelen sanatkâr esnafının tezgahlarının bir arada toplandığı alan olduğuna değinen Sadıç, antikacılar camiası için şöyle bir tespitte bulundu. “Bursa’da ki bir antikacı Kars’ta ki antikacıyı tanır, Kars’ta ki antikacı İstanbul’da ki antikacıyı tanır. Yani diğer sektörler gibi bizim birbirimizi tanımama sansımız yoktur.”

Pazar da antika eserlerin yanı sıra kadın girişimcilerin el emeklerinin satıldığı tezgahların da müşterilerin yoğun ilgisiyle karşılaştığını ifade eden Sadıç “Kadınlarımız mağdur olmasın diye onlarında tezgâh açmasına izin verdik onlarda burada gelip tezgâh açıyorlar. Hem antika pazarı hem el sanatları olarak geçiyor burası şu anda” dedi. Bursa’nın antika pazarı yalnızca Türkler tarafından değil yabancı turistler tarafından da yoğun ilgi gördüğünün vurgusunu yapan Sadıç, “Türkiye’nin turizmine de katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

KOLEKSİYONER ESNAF

Antika pazarında 2. Mahmut Han’dan önceki eserlerin satılması ve alınması kanunen yasak. 2. Mahmut Han’dan sonraki tüm eserlere tezgahlarda bulmanız mümkün. Koleksiyoner ve pazarda tezgâhı olan Emre Sönmez, antika ile ilgilenenler için pazarların çok daha verimli olduğunu bu kadar tezgâhın başka bir yerde bir arada bulmanın mümkün olmadığını vurguladı. Osmanlı eserleri bakımından Bursa pazarının önemi işaret eden Sönmez, “ben bir koleksiyoner ve satıcı olarak bursa pazarını seviyorum Osmanlı eserlerine ulaşmak çok kolay oluyor. Biz hem koleksiyon biriktiriyoruz sonuçta ecdat yadigarı kendimize göre değerli olanları ayırıyoruz. Burada da nadir parçalar bulabiliyoruz “şeklinde konuştu. Pazara yeni gelen müşterilere tavsiyede bulunan sönmez, “antikacılar arasında ince bakmak diye bir tabir vardır. Buraya geldiklerinde müze gezer gibi yüzeysel bakmamaları gerekiyor. İlgi alanınız neyse o tezgahlara bakıp orada daha uzun süre geçirmelerini daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.”

HURDACILIKTAN BAŞLANGIÇ

Pazar kurulduğu günden beri pazarda tezgâhı bulunan Bülent Kahraman, “2011 yılından beri bu sektörün içerisindeyim” daha öncesinde hurdacılık yaptığını belirten kahraman, Osmanlı dönemi yanı sıra retro, Avrupa ürünlerini de alıp sattığını söyledi. Kahraman “antika ürünleri bulmak için daima şehir dışında geziyorum. Bursa’da çok durmuyorum” dedi. Pazarın daimî koleksiyonerleri de olduğunu ifade ederken kendisinin de taş plak koleksiyonu olduğunu belirtti. Bir diğer antika pazarı 15 Ekim Pazar günü İhsaniye Kapalı pazar yerinde kurulacak.

 


ETİKET :   bursaasayişgündemsıcakhaber