Aralıklı beslenme / aralıklı oruç

Aralıklı beslenme; dinsel motifleri olmayan, kişinin bedenini, ruhunu ve zihnini arındırdığı bir sağlık metodudur. Tarihi insanoğlunun tarihi kadar eski olmasına rağmen, sağlık orucu yüzyıllar boyu insanların büyük çoğunluğu tarafından bilinmemiştir. Hipokrattan bu yana insanoğlu belirli bir süre oruç tutarak hastalıkları engelleyebildiği gibi tedavi de edebiliyor. 19. yüzyılın sonlarına doğru Amerika’da Dr. Tanner ve Dr. Deweys tarafından yeniden keşfedilen sağlık orucu Amerika, Almanya ve Rusya’da bilinen ve sıkça uygulanan bir yöntemdir.

Bedenimiz, milyonlarca yıllık bir canlılık tarihi boyunca çok ince ayarlanmış sayısız fizyolojik mekanizmaya dayanır. Bundan dolayı günümüzde herhangi bir durumun fizyolojik etkilerini incelerken evrimsel biyolojiden gelen bilgileri göz önüne almak çok önemlidir. Bedenimiz, bundan 50 bin yahut 100 bin yıl önce yaşayan atalarımızın bedenleri ile aynı özelliklere sahiptir. Dolayısıyla o dönemdeki diyet ve hareket alışkanlıkları için ince ayarlanmış bir bedenin özellikleri bugün için de aynen geçerli. 

O dönemlerde sanayileşmiş gıda üretimi hatta tarım dahi söz konusu olmadığından, insanlar gün içinde bulabildikleri besinlerle besleniyor, sonra ise bazen uzun dönemler muhtemelen açlık çekmek durumunda kalıyorlardı. Bedenin uyum mekanizmaları, bu açlık dönemleriyle başa çıkabilecek şekilde ayarlanmış olmalı; çünkü bugün aralıklı oruç gibi kesintili beslenme düzenlerinde gördüğümüz birçok faydalı etki, bize bunu düşündürüyor. Deney hayvanlarında yapılan birçok çalışma da onların bedenlerinde de benzer etkilerin görüldüğünü bize gösteriyor. Açlık, bedende iltihaplanmayı engelleyerek tıp dilindeki deyişiyle “antienflamatuvar” etki gösterirken, bağışıklık sisteminin daha kuvvetli çalışmasını sağlıyor; hücresel hasarların onarımını kolaylaştırıyor.

Aralıklı Beslenme / Aralıklı Orucun Faydaları Nelerdir?