Atatürk'ten hatıralar bu müzede!
Bursa Nilüfer’de Şubat 2024’te açılan Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi, alanının en kapsamlı koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Atatürk’ün Bursa’daki tedavi gördüğü odanın eşyalarının da sergilendiği müzenin kurucusu Dr. Ceyhun İrgil, “Sergilenen eşyaların tümü orijinal ve bir asırlık süreci yansıtıyor” dedi.
LİDER BURSA/GÜLÜZAR HELVACI
CHP Bursa eski Milletvekili, Dr. Ceyhun İrgil’in öncülüğü ve kuruculuğunda Nilüfer Belediyesi’nin himayesinde hayata geçirilen müze, ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Türkiye'deki sağlık bilimlerinin tüm dallarını içermesi açısından en geniş kapsamlısı olma özelliğini taşıyan müze hakkında Dr. Ceyhun İrgil, Lider Bursa’ya özel bilgi verdi.
BİR ASRI YANSITAN EŞSİZ KOLEKSİYON
1926 yılında Atatürk’ün Bursa’ya geldiğinde tedavi gördüğü askeri hastane odasının orijinal haliyle müzede sergilendiğini belirten Ceyhun İrgil, “Buraya gelen ziyaretçiler, yüzyıl boyunca sağlık alanında ve tıp tarihinde neler yapılmış hepsini görebilecekler. Atatürk’ün Bursa’ya hastaneye geldiğinde kaldığı odasının eşyaları saklanmış, biz de onları restore edip müzemize kazandırdık” şeklinde konuştu.
CUMHURİYETİN SAĞLIK DEVRİMLERİ
Ceyhun İrgil, müzeye gelen ziyaretçilerin, diş hekimliği, veterinerlik, eczacılık ve diğer tıp alanlarındaki gelişmeleri o dönemden kalan orijinal örneklerle görebildiğini aktardığı konuşmasında, “Misafirlerimiz Cumhuriyetin ilk 15 yılındaki sağlık devrimlerini ve Kuvayi Milliye hareketinin idealistlerinin çabalarını da müzenin önemli temaları arasında görebiliyor. Aynı zamanda yapılan ilaçları, hastalıklarla mücadeleleri, aşıların tarihçesini incelenle fırsatı bulabilecek. Müze sadece tarihi bir sergi alanı değil bir eğitim merkezi olarak da hizmet veriyor. Ailecek gezilebilecek öğretici ve eğlenceli bir yer” ifadelerine yer verdi.
KUVA-İ MİLLİYE MÜZESİ GİBİ
Müzenin Osmanlı dönemi sağlık hizmetlerini ve Cumhuriyet dönemi sağlık devrimlerini detaylı bir şekilde ele aldığını aktaran Ceyhun İrgil konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu müze, aslında bir yanıyla da Kuvayi Milliye müzesi gibi. Ziyaretçiye Osmanlı dönemi sağlık aletlerinden, Cumhuriyet döneminde kullanılan tıbbi malzemelere kadar geniş bir koleksiyon sunuyor. Genel cerrahi uzmanı olarak hastalarımdan çıkardığım safra taşları gibi özel eşyaları burada sergiliyorum. Ayrıca müzeye katkı sağlayan herkesin adının yer aldığı bir teşekkür duvarımız var.”
ETKİNLİKLERLE YAŞAYAN MÜZE
Müze, Bursa’nın kültürel hayatına da önemli katkılar sağlıyor. Sergi salonları, toplantı ve konferans salonlarıyla müze, bir kültür merkezi olarak da hizmet veriyor. İrgil, “Müzenin birçok fonksiyonu olması lazım. Sergiler, paneller ve eğitimler burada düzenlenebilecek. Müzemiz pazartesi hariç haftanın her günü ziyaretçilere açık. Okullar, gruplar ve dernekleri özellikle davet ediyoruz. Ne zaman isterseniz buyurun gelin” diyerek herkesi müzeyi keşfetmeye davet etti.
ETİKET : GündemLiderhaberLiderbursaGüncel