Geri

Avrupa Birliği, Akdeniz diyetini teşvik etmek için yeni proje geliştirdi: MEDIET4ALL.

Avrupa Birliği’nde geliştirilen bir proje, sağlıklı ve aktif ve yaşam tarzına giden yolda Akdeniz diyetini teşvik ediyor. Projenin adı, MEDIET4ALL. Proje ismi Akdeniz Diyetinin İngilizcesi olan Mediterranean Diet’in ve herkes için anlamına gelen “for all” ifadelerinin kısaltmalarının birleşimine atıfta bulunuyor.

11:32:58 | 2023-11-20



Haberi Sesli Dinle

Akdeniz diyeti, Akdeniz çevresindeki ülkelerde yaygın olan geleneksel beslenme düzenini temel alır. Uzun zamandır sağlıkla ilişkilendirilen bu diyette sebze, meyve, baklagiller, fındık, fasulye, tahıl, balık ve doymamış yağ oranı yüksek, et ve süt ürünleri oranı ise düşüktür.

Geçmişte yapılan çalışmalarda bu diyetin bunama riskini azalttığı, sağlıklı yaşlanma şansını artırdığı ve osteoporozdan mustarip olanlar kişilerde kemik sağlığını iyileştirdiği gösterildi.

Ancak birçok Akdeniz ülkesi, kötü sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirilen “ultra işlenmiş” gıdaların tüketimine doğru bir eğilim içerisinde. Bazı tahminlere göre, ultra işlenmiş gıdaların besin alımına katkısı birçok Avrupa Akdeniz ülkesinde %50'yi aşıyor.
Ayrıca bazı araştırmacılar İtalya'da Batılı diyetlere yönelim ile obeziteye bağlı hastalıkların artışı arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor.

Şimdi yeni bir AB projesi, sekiz ülkede ultra işlenmiş gıdaların tüketiminin azaltılmasını ve düşük işlenmiş ve işlenmemiş gıdaların daha yaygın bir şekilde benimsenmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.

Akdeniz diyetinin olumlu sağlık sonuçlarıyla bağlantılı olduğuna dair çok sayıda kanıtın yanı sıra meyve, sebze, tam tahıl ürünleri ve zeytinyağına verdiği önemle düşük işlenmiş beslenme düzenleri arasında benimsenmesi kolay olan bu diyet, tercih edilen diyet olarak seçilmiştir.

Uluslararası ve çok disiplinli bir proje

Akdeniz diyetini teşvik etmek amacıyla araştırmacılar, Avrupa-Akdeniz tüketicilerini ve Akdeniz diyetine bağlılıklarını daha iyi anlamak için çevrimiçi anketler düzenleyecek. Bu sayede, diyet önerilerinin yanı sıra sosyal programlar ve fiziksel egzersiz programları da dahil olmak üzere diyet tüketimini teşvik eden programlar tasarlanabilecek.

Proje kapsamında oluşturulacak ürün ve faaliyetler arasında yemek pişirme dersleri, işbirliğine dayalı oyunlar, farkındalık ve motivasyon kampanyaları düzenlenmesi, dijital çekimler, besleyici modern yemek tariflerinin geliştirilmesi ve test edilmesi, çevre dostu biyo-paketleme ve tüketici-üretici iletişimi için bir platform oluşturulması yer alıyor.

Proje kapsamında, akıllı bir yaşam tarzı koçu olarak kullanılası amaçlanan bir MEDIET4ALL uygulaması geliştirecek.


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber