Bakan Ersoy’a Bursa’dan notlar…

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bugün Bursa’da olacak.

Uludağ’da turizm sektör temsilcileriyle bir araya gelecek olan Bakan Ersoy, öğleden sonra Pınarbaşı’ndaki Bursa Mevlevihanesi’nin resmi açılışına katılacak.

Bu noktada Bursa Mevlevihanesi’ne bir parantez açalım.

Cünûnî Ahmed Efendi tarafından kurulan ve 4 asırlık bir tarihi olan yapı, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi.

Açık hava müzesi niteliğindeki kültür adası ‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif’ ve ‘Dedegan Hücreleri ve Selamlık’ bölümleriyle hayata geçirildi.

Mevlevilik kültürünün özgün öğeleriyle bezenen yapının dedegan hücreleri ve selamlık bölümünde Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) iş birliğiyle uzmanlık seviyesinde musiki ve hat dersleri verilecek.

Ayrıca Mevlevihane’de haftalık sohbet programları ve sema mukabeleleri düzenlenecek.

6 Eylül akşamı bir grup basın mensubuyla birlikte bu mekânı ziyaret etmiş ve çalışmaları Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan dinlemiştik. (https://www.liderhaber.com.tr/once-biz-uyanmaliyiz)

Başkan Aktaş, açılışın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

Bursa Mevlevihanesi’nin hem bu özgün kültüre hem de kente katkı sağlayacağına şüphe yok… Bakanlığın da Bursa’yı bu yönüyle benimsemesi önemli bir kazanım olacaktır…

***

Öte yandan Bakan Ersoy’un Bursa ziyareti, turizm sektörün beklentilerini ve kentin bu alandaki ihtiyaçlarını aktarma adına bir fırsat olarak görülmeli…

Zira pandemi döneminde sektöre dönük kurtarıcı nitelikteki hamleleriyle Bakan Ersoy, önceki kabinenin öne çıkan başarılı isimlerindendi.

Turizmin içinden gelen Ersoy, sektörün beklentilerinin karşılanması ve sorunların çözülmesinde aktif rol üstlendi.

Esasen atamayla gelen Ersoy’un 28’inci dönemde milletvekili olması bekleniyordu, fakat aday olmadı.

Bu sürpriz karar, yeni kabinede olmasını engellemedi aksine kendisiyle aynı yaklaşımı gösteren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yerini korumasını sağladı.

Önceki döneme bakıldığında Ersoy, ülke turizmi açısından tanıtım, tesisleşme, çeşitlenme ve istihdamı koruyup artırma gibi başlıklarda başarılı oldu.

Bilhassa Ersoy’un idaresiyle cari dengedeki pozitif etkisiyle stratejik görülen turizm gelirlerindeki istikrarlı artış, ‘turizmde iktidar olma’ durumunu pekiştirdi.

Bakan Ersoy, Altın Portakal Film Festivali’nde geçen günlerde patlak veren krizi ve benzeri olayları doğru hamlelerle yönetti. Ancak 22 yıllık iktidarın yumuşak karnı niteliğinde kültür alanında halen beklenen seviye görülemedi. (https://www.liderhaber.com.tr/kulturde-iktidar-olamamak)

Turizm ve kültürü iki ayrı bakanlık gibi dizayn etmek bir yana kültürde iktidar olmak için çok taraflı bir politika dizimi yapmaya ihtiyaç var. Tek başına bakanlığın veya bakanın aşabileceği bir eşik olmadığı ortada…

***

Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Bursa ziyaretine ilişkin sektörün kentteki önde gelen isimlerinden Hasan Eker ile görüştük.

TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Eker, birkaç maddede Bursa’da sektörün beklentilerini paylaştı.

Uludağ Alan Başkanlığı’nı birinci gündem maddesi olarak önceleyen turizmci Hasan Eker, “Uludağ Alan Başkanlığı’nın Bursa’yı, Bursa turizmini ve Uludağ’ı iyi bilen bir yapıda olması gerekiyor. Bu noktada alan başkanının da Uludağ’ı ve kent dinamikleri iyi bilen biri olması lazım” dedi.

Uludağ Alan Başkanlığı’ndan bölgenin altyapısıyla ilgili adım atmasını beklediklerini ifade eden Eker, “Uludağ’a termal turizmi getirebilirsek 12 ay açık kalması için büyük bir adım olur” diye konuştu.

Sıcaksu Bölgesi’nin termal potansiyeline vurgu yapan Eker, “Bölgedeki TOKİ evlerinin iptal edilip oranın komple bir turizm alanı olarak planlanması kentin turizm kimliği açısından önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Bursa’nın uluslararası turizme açılabilmesi için havayolu ulaşımı imkânlarının geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Hasan Eker, “Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı’na direk hızlı trenle kolay ulaşılabilmesi planlanmalı. 1/100.000’lik planlara bu hızlı tren hattının alınması gerekir” ifadelerini kullandı.

Turizmci Hasan Eker, bir başka önerisinde de şunları söyledi: Ülke tanıtımlarında Bursa’ya daha fazla yer verilmesi gerekiyor. Golf ve cruise turizmi gibi alanlar için Bursa’da alt yapı yatırımlarının bakanlık tarafından planlanmasını arzu ediyoruz. Ayrıca Bursa’da büyük bir şehir müzesine ihtiyaç var. Kent genelindeki birçok küçük müze tek büyük bir müzede toplanabilir.

Şüphesiz, bugünkü toplantıda Sayın Bakan Ersoy’a bu ve buna benzer öneriler de aktarılacaktır. Eker’in tavsiyeleri de dikkate alınacaktır…

***

Turizmin yanında Bursa’nın kültür hayatı açısında da önemli bir potansiyeli var. Fakat ne yazık ki bu alanda kat edilmesi gereken çok uzun bir mesafe var.

Yıllar içinde fiziki şartlar iyileşse de kültürün halen bir grubun tekelinde kaldığına ülke genelinde olduğu gibi Bursa’da da şahit oluyoruz.

Amatör veya profesyonel, Bursa gibi bir metropolde kültüre katkı sağlayan adımlara destek sağlanmalı.

Bugün kısır görülse de Bursa, tarihte önemli şairler, yazarlar, ressamlar, heykeltıraşlar, müzisyenler, sinemacılar çıkarmış yenilerini de çıkarabilecek niteliktedir. Yeter ki bir anlayış ortaya konulsun ve desteklensin…

O zaman kim bilir belki de Bakan Ersoy, bir gün Bursa’ya kültür hayatı temsilcileriyle buluşmaya gelir.

Saygılarımla…