Bakan Karaismailoğlu'ndan önemli mesajlar! "43 milyar liralık yatırım yaptık"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adli Karaismailoğlu, “Bursa’yı ‘Balıkesir-Bandırma-Bursa -Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattı’ projesi ile yeniden demir yolu ile kavuşturuyoruz. Şehrimizin demir yolu altyapısını geliştirerek, yük taşımacılığı ile Bursa’nın hem sanayi hem de tarımda lojistik kabiliyetini ve rekabetçi gücünü geliştireceğiz. Tüm projemiz tamamlandığında, seyahat süreleri hem Ankara-Bursa hem de Bursa-İstanbul arası yaklaşık 2 saat 15 dakika olacaktır” dedi. Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı ile de çok büyük maddi kazanımlar gerçekleşeceğini belirten Karaismailoğlu, “Hattın tamamlanmasıyla toplam ekonomik kazancı 871 milyon 470 bin dolar olacaktır” ifadelerini kullandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, biz dizi temaslarda bulunmak üzere Bursa’ya geldi. Bakan Karaismailoğlu’na Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa milletvekilleri ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan eşlik etti. Bakan Karaismailoğlu ilk olarak Bursa Emek-Şehir Hastanesi Metrosu ve Bursa Hızlı Tren Projesi’ndeki incelemelerde bulundu.
Şantiye alanında yetkililerden bilgi alan Bakan Karaismailoğlu, “Bugün Bursa’ya hem Uludağ Yolu, Çalıyolu 1. Etap ve Keles Çevreyolu gibi bir dizi kara yolu projemizin toplu açılış töreni ve TEKNOSAB Kavşağı temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Ayrıca Bursa Emek – YHT Gar – Şehir Hastanesi Metrosu ve Bursa hızlı tren projemizin son durumlarını inceleyeceğiz. Şu anda sizlerle bugünkü programımızın ilk durağı olan, Bakanlığımız tarafından çalışmalarını sürdürdüğümü Hızlı Tren Şantiyesi’ndeyiz. Bursa’yı ‘Balıkesir-Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattı’ projesi ile yeniden demir yolu ile kavuşturuyoruz. Ankara-İstanbul YHT Hattı’na bağlantılı olarak çift hatlı, hızlı tren hattı inşa ediyoruz. Projemiz; altyapı yapım çalışmalarını sürdürdüğümüz, toplam 145 kilometre altyapı ile 201 kilometre üstyapı yapım işini kapsamaktadır. Proje kapsamında 7 adet istasyon inşasının yanı sıra, toplam uzunlukları 18 kilometre olan 12 adet tünel, 4,6 kilometre olan 10 adet kaçış tüneli, 1 kilometre olan 5 adet Aç-Kapa tünel, 4 kilometre uzunluğunda 28 adet demiryolu köprüsü, 4 kilometre uzunluğunda 4 adet viyadük ve 1,5 kilometre uzunluğunda 66 adet alt geçit ve toplam 155 adet menfez imalatı yapılacaktır” diye konuştu.
‘ANKARA-BURSA, BURSA-İSTANBUL ARASI 2 SAAT 15 DAKİKA OLACAK’
Projede gelinen son durumla ilgili de bilgi veren Bakan Karaismailoğlu, şunları söyledi:
“Şehrimizin demir yolu altyapısını geliştirerek, yük taşımacılığı ile Bursa’nın hem sanayi hem de tarımda lojistik kabiliyetini ve rekabetçi gücünü geliştirecek projenin son durumu hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum. Şu anda; Osmaneli-Yenişehir istikametinde alt yapı çalışmalarına devam ediyoruz. Güzergahın başlangıcı ile 48’inci kilometreleri arasındaki altyapı çalışmaları kapsamında, 2 milyon 100 bin metreküp kazı ve 350 bin metreküp nitelikli dolgu yapılmıştır. Toprak İşlerinde yüzde 18 ilerleme sağlanmıştır. Osmaneli bölgesi tünellerinde kazı desteklemede 9 bin 800 metreye ulaşılmış ve toplamda yüzde 48 ilerleme sağlanmıştır. Tünellerde kaplama beton işlerine de devam ediyoruz. Alt geçit-menfez-köprü-viyadük işlerinde de 28 bin metreküp beton dökümü tamamlanmış ve yüzde 32 ilerleme sağlanmıştır. Toplamda menfez-alt geçit-köprü gibi 34 adet yapı tamamlanmış olup 19 tane yapıda çalışmalar devam etmektedir. İstasyon projelendirme çalışmalarımız da devam etmektedir. Bursa-Yenişehir istikametinde ise TCDD’den teslim alınan ilk 10 kilometrelik kısımda üst yapı çalışmalarına başlanmıştır. Bu kapsamda ilk 2 kilometrede sub balast ve balast serim imalatlarını bitirdik. Travers ve rayların üretimine de devam ediyoruz. Ayrıca 10 bin 300 ton ray da sahaya gelmiş ve üst yapıya raylar sevk edilmeye başlamıştır. Tüm projemiz tamamlandığında, seyahat süreleri hem Ankara-Bursa hem de Bursa-İstanbul arası yaklaşık 2 saat 15 dakika olacaktır.”
‘RAYLI SİSTEM UZUNLUĞU 52 KİLOMETREYE ULAŞACAK’
Metro projesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, projenin tamamlanmasıyla Bursa’daki raylı sistem uzunluğunun 52 kilometreye ulaşacağını söyleyerek, “Bursa’da devam eden bir diğer önemli raylı sistem projemizde Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro projemizdir. Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı yapımı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Bakanlığımız arasında 8 Haziran 2020 tarihinde imzalanan devir protokolü ile Bakanlığımızca devralınmıştır. Toplam 4 istasyon ve 5 kilometre uzunluğunda olan Emek-YHTGar-Şehir Hastanesi Metro Hattı’mız tamamlandığında Bursa ilimizdeki raylı sistem uzunluğu 52 kilometreye ulaşacaktır. Mevcutta işletmede olan Emek-Arabayatağı Metro Hattı; yapacağımız uzatma ile Mudanya Bulvarı’nı kat ederek YHT Gar ve nihayetinde Şehir Hastanesi’ne ulaşacak ve Bursalı vatandaşlarımızın şehirlerarası ulaşım ve sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracaktır. Hattın en önemli iki durağı hızlı tren istasyonu ve hastane istasyonudur. Az önce bahsettiğim yapımı devam eden Bursa-Yenişehir-Osmaneli YHT Hattı ile metronun entegre edilmesi ile tüm Bursa’nın hızlı tren erişimi için rahat ve dakik bir seçenek sunulacaktır” dedi.
Bakan Karaismailoğlu, metro projesine, bir depo sahası ve 2 istasyonun daha dahil edildiğini de söyledi. Karaismailoğlu, “Projemiz kapsamına depo sahası ve 2 istasyonu görükle uzatması da dahil edilmiştir. Bu kısımdaki inşaat faaliyetlerine de 2023 yılı ilk çeyreğinde başlamayı hedefliyoruz. Bu yeni tesis, şehrin tüm metro araç filosunun bakım ve tamir ile park alanı ihtiyacına da hizmet edecektir. Mevcut Emek İstasyonu’ndan sonra hattın ilk bin 300 metresi hemzemin olarak geçilecektir. Bu noktadan sonra hattın inşası aç-kapa yöntemiyle gerçekleştirilecek ve bittiğinde hattımız, caddelerin altından geçen ve yüzeyde alan işgal etmeyen bir sistem olarak çalışacaktır. Şu ana kadar; 480 bin metreküp kazı yaptık. 12 bin 400 adet 250 bin metre kazık yerleştirdik. 130 bin metreküp beton dökümü gerçekleştirdik. Çalışmalarımız sırasında Bursalıların günlük hayatlarına olumsuz etki etmemesi için trafik sirkülasyon projelerimizi de tamamladık. Çalışma yapacağımız yollarda alternatif yan yollar oluşturma çalışmalarımıza başladık, 22 bin 900 metrekare asfalt serme çalışması yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘BURSA’YA 43 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPTIK’
Son 20 yılda Bursa’nın ulaşım ve iletişim altyapısına 43 milyar liralık yatırım yapıldığına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı’nın ekonomiye 871 milyon dolar katkısı olacağını belirterek şunları söyledi:
“Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı’mız, faaliyete geçtiği an itibariyle çok büyük maddi kazanımlar gerçekleşecektir. 2023-2050 yılları arasındaki 27 yıllık projeksiyonda; zamandan 797 milyon dolar, kara yolu bakım ve işletmesinden 58 milyon dolar, önlenecek kazalardan 1 milyon 170 bin dolar ve hava kirliliği, iklim değişikliği, gürültü gibi dışsal faydalardan 15 milyon 640 bin dolar olmak üzere hattın tamamlanmasıyla toplam ekonomik kazancı 871 milyon 470 bin dolar olacaktır. Sanayimizin, ticaretimizin, tarımımızın ve turizmimizin en önde gelen şehirlerinden biri olan Bursa’nın ulaşım ve iletişim ağını güçlendirecek her projenin öneminin farkındayız. Bursa’yı geleceğe taşıyacak çok önemli projeleri hayata geçiriyor, yakinen takip ediyoruz. Son 20 yılda Bursa’nın sadece ulaşım ve iletişim altyapısına yaklaşık 43 milyar 153 milyon lira yatırım yaptık. 2003’te 195 kilometre bölünmüş yolu vardı. Bugün toplam bölünmüş yol uzunluğunu 597 kilometreye ulaştık. Yollarının 148 kilometresi BSK kaplamalıydı. Bu rakamı toplamda 772 kilometreye çıkardık.”
AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü'nce Bursa'da yapımı gerçekleştirilen 7 projenin açılışı ile TEKNOSAB Kavşağı Temel Atma Töreni’ne katıldı. Çalı Yolu 1’inci Etap, Uludağ Yolu, Keles Çevre Yolu, Engürücük Farklı Seviyeli Kavşağı, Kurşunlu Çevre Yolu, İnegöl -Yenişehir Devlet Yolu, Karacabey Boğaz Yolu’nun açılışını gerçekleştiren Bakan Karaismailoğlu, "Bizim için iktidara geldiğimizden bu yana geçen her yeni gün yeni bir başlangıcın enerjisi ve mutluluğu demektir. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında daha güçlü bir başlangıç yapmak istiyorduk. Hamdolsun bu dileğimizi ‘Türkiye Yüzyılı’ stratejimizin çerçevesinde Bursa’da 7 ayrı kara yolu projemizin açılışı ve TEKNOSAB Kavşağı’nın temel atılmasıyla gerçekleştiriyoruz. Bursa’yı geleceğe taşıyacak, şehrimizin sanayiden tarıma rekabetçi gücünü artıracak ve kalkınmasını destekleyecek çok önemli projeleri hayata geçiriyor ve yakinen takip ediyoruz. Bursa sanayimizin, ticaretimizin, tarımımızın ve turizmimizin en önde gelen şehirlerinden biridir. Doğal olarak bu muhteşem kentimizin ulaşım ve iletişim ağını güçlendirecek her projenin öneminin farkındayız. Bu bilinçle son 20 yılda Bursa’nın sadece ulaşım ve iletişim altyapısına yaklaşık 43 milyar 153 milyon lira yatırım yaptık” diye konuştu.
'YENİŞEHİR HAVALİMANI’NA KESİNTİSİZ ULAŞIM SAĞLANACAK'
2003’te 195 kilometre bölünmüş yolu olan Bursa’nın toplam bölünmüş 597 kilometre yol uzunluğuna ulaştığını belirten Bakan Karaismailoğlu, şunları söyledi:
“İstanbul-Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Bursa Çevre Otoyolu, Bursa-İnegöl-Bozüyük-Ankara Sınırı Yolu, Bursa-Karacabey Yolu, Bursa-Mudanya gibi nice güzergahları bölünmüş yol olarak tamamladık. Bazıları laf üretirken biz iş üretme ve milletimize hizmet etme yolunda Cumhurbaşkanı'mızın koyduğu hedefler doğrultusunda sarsılmaz bir iradeyle hizmet etme konusunda somut adımlarla yürüyüşümüzü sürdürdük. Şimdi de bunlara Bursa ilimizin şehir merkezinde, ilçeleri, tatil beldeleri ve çevre illere erişimini sağlayan çeşitli yol kesimlerini de ekliyoruz. Bursa-Uludağ Yolu, Keles Çevreyolu, Engürücük Farklı Seviyeli Kavşağı, Bursa- Kayapa- Mustafakemalpaşa Yolu, Kurşunlu Çevre Yolu, İnegöl Yenişehir Devlet Yolu ve Karacabey Boğaz Yolu’nu bunların arasında sayabiliriz. Keles Çevre Yolu’nun da dahil olduğu Keles-Domaniç Ayrımı Yolu’nu, 14 kilometre uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı olarak projelendirdik. 90 metre açıklığa sahip Kocasu Köprüsü’nün de yer aldığı projemizde Keles Çevre Yolu dahil olmak üzere 5 kilometrelik kısmı tamamlayarak trafiğe açıyoruz. Yol üstyapısını bitümlü sıcak karışım kaplamalı hale getirerek sürüş konforunu ve güvenliğini artırdık. Proje ile ayrıca güzergahta 600 metre kısalma sağlanacak, seyahat süresi 17 dakikadan 12 dakikaya inecektir. Toplam 24,5 kilometre uzunluğundaki İnegöl-Yenişehir Devlet Yolu’nun tamamladık. Bir adet farklı seviyeli ve 12 adet hemzemin kavşağında bulunduğu projemiz ile İnegöl ilçesinden Yenişehir Havalimanı’na kesintisiz ve konforlu ulaşım sağlanacak.”
'ULUDAĞ’A SEYAHAT SÜRESİNİ 40 DAKİKAYA İNDİRDİK'
Yapılan projelerin sağladığı avantajlardan bahseden Bakan Karaismailoğlu, şöyle konuştu:
“Projemiz ile Hamzabey Ağaç İşleri Organize Sanayi Bölgesi nedeniyle oluşan ağır taşıt trafik yoğunluğunu da rahatlatarak güvenli ulaşımı da tesis ettik. İnegöl ile Yenişehir arasındaki seyahat süresini de 30 dakikadan 20 dakikaya indirdik. Kurşunlu Çevre Yolu’nun da dahil olduğu Mudanya-Gemlik Ayrımı Yolu’nu, 17 kilometre uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol olarak projelendirdik. Toplam 405 metre uzunluğunda 3 adet viyadük ile 3 adet hemzemin kavşağın da yer aldığı projemizde, 9 kilometre uzunluğundaki Kurşunlu Çevre Yolu, 3 kilometrelik yol kesimi ve 249 metrelik 2 adet viyadük olmak üzere toplam 12 kilometre uzunluğundaki kesimi tamamlayarak hizmete sunuyoruz. Proje ile Mudanya ve Gemlik ilçeleri arasında ulaşım sağlayan yolun mahalle içerisinde kalan Kurşunlu Geçişi’nde trafik güvenliğini artırdık. Ayrıca TOGG Yerli Otomobil Fabrikası’nın lojistik desteğini de sağlayan yol ile fabrikanın üretime başlamasıyla oluşabilecek trafik yoğunluğunun da önüne geçtik. Mudanya-Gemlik Yolu üzerinde hayata geçirilen bir diğer projemizde Engürücük Farklı Seviyeli Kavşağı ile bölgedeki trafiğin kesintisiz akışı tesis ettik. Bilindiği üzere eski Bursa-Balıkesir Yolu olarak kullanılan Bursa-Kayapa-Mustafakemalpaşa Yolu’nun 2,5 kilometrelik bölümü günümüzde Bursa şehir merkezi ulaşımını sağlaması bakımından yoğun trafik yüküne sahiptir. Mevcut haliyle 2 gidiş 2 geliş olacak şekilde toplamda 4 şeritli bölünmüş yol standardında hizmet veren yolumuzu, ulaşım talebini karşılayacak şekilde 3 gidiş 3 geliş olarak toplamda 6 şerit olacak şekilde projelendirdik. 2 kilometrelik kesimi tamamladık. Yolun genişletilmesiyle trafiğin rahatlaması sağlanacak. Bir başka yatırımımız ise şehrimizin ve ülkemizin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ’da gerçekleştirdik. Uludağ’a da sathi kaplama standardında erişim sağlayan Bursa-Uludağ Yolu’nu 34,3 kilometre uzunluğunda projelendirerek, yol üstyapısını bitümlü sıcak karışım kaplamalı hale getirdik. Yolun fiziksel ve geometrik standardının yükseltilmesiyle güzergahtaki seyahat süresini 90 dakikadan 40 dakikaya indirdik.”
Bakan Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hayata geçirilen yatırımlar hizmet verdikleri noktalarda yol güvenliğini artırarak daha hızlı ve kesintisiz karayolu ulaşım hizmeti sunmaya başlamıştır. Projelerle zamandan 187 milyon lira, akaryakıttan 25 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 212 milyon lira tasarruf sağlanacak, karbon salınımı da yıllık 5 bin 272 ton azalacaktır. Durmak yok yola devam diyoruz. 'Türkiye Yüzyılı' vizyonuna uygun, '2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı' kapsamında yatırımlarımızı güçlü bir kararlılıkla hem ülke çapında hem de il il hem de tabi ki Bursa’mızda da sürdüreceğiz. Bu kapsamda yapım çalışmaları başlatılan Bursa-Karacabey Devlet Yolu Ayrımı-Zeytinbağı İl Yolu ve TEKNOSAB Kavşağı ile de Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nin İstanbul-İzmir Otoyolu’na ve Bursa-Karacabey Devlet Yolu’na yüksek standartlı bağlantısını sağlayacağız. Proje ile özellikle ağır taşıt trafiğine hizmet edecek yolda, trafik güvenliği, can ve mal emniyetini sağlayacak, TEKNOSAB içerisinde yer alan sanayi tesislerinden otoyola ve Bursa-Karacabey Devlet Yolu’na yüksek standartlı ve konforlu ulaşım hizmeti sunacağız” dedi.
Konuşmanın ardından temel atma töreni gerçekleştirildi.
'HIZLI TREN PROJESİ 2024 BİTMEDEN BİTECEK'
Bursa'daki incelemelerini sürdüren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, toplu açılış ve temel atma töreninin ardından valiliği ziyaret etti. Karaismailoğlu, Bursa'nın, Türkiye ekonomisinin kalbi olduğunu belirtip, "Bursa'nın geleceği için önemli yatırımlar yapıyoruz" dedi.
Bursa'ya bu zamana kadar önemli yatırımlar yaptıklarını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, bu sabah erken saatlerde raylı sistem şantiyesine geldiklerini anlatarak, şunları söyledi:
"Bursa hızlı tren hattımızda hakikaten çok olumlu gelişmeler var. Biliyorsunuz en son ihalemizden sonra artık hiçbir eksiğimiz ve hiçbir mazeretimiz kalmadı. Projemizin bütün güzergahında çok yoğun bir çalışma var yani yaklaşık 4 bine yakın çalışma arkadaşımız arazide çalışıyor. Tüneller, köprüler, viyadüklerde çok büyük hummalı bir çalışma var. Orada da amacımız, 2024 yılı bitmeden bu projemizi tamamlayıp, Bursa’nın ve Türkiye’nin hizmetine sunmak. Hızlı tren hattımız bittiğinde hem Ankara'ya hem İstanbul'a hızlı tren konforunda ulaşım imkanı sunacağız. Ayrıca Bursa'da yaptığımız metro çalışmasıyla ilgili de önemli görüşmeler yaptık. İnşallah, Emek yüksek hızlı tren hattı bağlantısı ve şehir hastanesine kadar uzanan hattımızı 2023 bitmeden tamamlamayı düşünüyoruz. Bu konuda bugün kararlarımızı aldık ve ona göre talimatlarımızı da verdik. Bu projemizle birlikte ayrıca proje kapsamında Görükle bölgesini ekledik. Orada da 2 istasyonumuzu ve bütün metroların depo bakım onarımlarının yapılabileceği bir alanı da yine projemiz kapsamında inşa ederek, Bursa'nın hizmetine sunacağız ve aynı şekilde Görükle'deki kavşaklarımızı da yeniden dizayn ederek buradaki ulaşım ihtiyaçlarına göre de ihtiyaçlara cevap verir hale getireceğiz. Yüksek hızlı tren gar istasyon bağlantısını otobana olacak şekilde de oradaki projelerimizi de yine elimizden geçirerek inşallah proje bitimiyle birlikte bunları dört dörtlük, dört başı mamur olarak Bursa'nın hizmetine sunacağız. Çalı yolunda 3 kilometrelik yol kesimini açmış olduk. Bu önemli bir rahatlama sağladı ama bitmedi. Devamında da inşallah büyükşehir belediyemiz ile bugüne kadar beraber ortaklaşa yapmış olduğunuz başarılı çalışmaları orada da devam ettirerek Bursa'nın hizmetine sunacağız."
Bakan Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bugün Bursa genelinde biraz önce açılış törenimizi de yaptık. Tam 7 tane projeyi Bursa'ya kazandırmış olduk. Bu çalışmaların bugünkü maliyetleri tam 1,5 milyar liradır değerli arkadaşlarım. Bursa için gerekli olan bu projeleri de bitirdik. Bundan sonra diğerler projelere bakıyoruz bir taraftan. Ayrıca Teknosaf kavşağı da çok önemli projelerimizden bir tanesiydi. Yaklaşık maliyeti 1 milyar lirayı bulan, bağlantı yollarıyla birlikte bu teknoloji merkezinin otoban bağlantılarını ve bütün yol ihtiyaçlarını karşılayacak kıymetli bu projenin de bugün temelini attık ve kısa sürede yani mayıs ayına kadar bu projemizi bitirip yine Bursa'nın hizmetine sunacağız. Yine aynı şekilde Bilecik-Yenişehir yolumuzda da önemli çalışmalar var. Önümüzdeki aylarda buraya gelerek bu projenin de bitimini sizlerle paylaşıp, Bursa'nın ve Marmara Bölgesi'nin hizmetine sunacağız. Devam eden pek çok projemiz var. Bursa genelinde hepsiyle görüşüp takvimlerimizi güncelledik. Çalışmalarla ilgili bütün talimatları verdik. Bilgilerini aldık. İnşallah bunlara devam edeceğiz. Biz Bursa'ya tekrar geleceğiz. Geldiğimizde açılışlar yapacağız. Bursa'nın ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarımızı planlayıp uygulamaya geçeceğiz. Hakikaten Bursa, Türkiye için çok önemli şehirlerimizden bir tanesi. Bugün açıklanan bu ihracat rekorlarında tabi ki pozitif yönde gelişip büyüyor. Bizler de Bursa'nın gelişimi için yapılabilecek her şeyi hep beraber hem yerel yönetimlere hem sayın valimiz, milletvekillerimizle birlikte istişare ederek bütün engelleri ortadan kaldırmak için 7/24 saat çalışmaya devam edeceğiz."