Üretimin planlanması ve üretim izinlerinin verilmesi
İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, İl/İlçe tahkim, keşif ve tespit komisyonlarının görevlerinin belirlendiği yönetmeliğe göre,
Bitkisel üretimin planlanması kapsamında, Cumhurbaşkanı Kararı ile ilan edilen tarım havzaları ve bu havzalardaki ürün desenleri dikkate alınarak, tarım havzası veya işletme bazında üretim izinleri verilecek. Üretimine izin verilen ürün ve ürün gruplarının azami ve asgari ürün miktarları Kurul tarafından belirlenecek ve üretim yılı öncesinde BÜGEM tarafından il müdürlüklerine bildirilecek. Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce il/ilçe müdürlüklerinden izin alınacak.
Hayvansal üretim planlaması; kalkınma planları, orta vadeli programlar ve Bakanlık strateji planları dikkate alınarak iklim koşulları, arazi yapısı, işletme büyüklüğü, mevcut hayvan varlığı, kaba yem ihtiyacının karşılanma oranı, mera varlığı, su ihtiyacı, nüfus projeksiyonları ile iç ve dış talep verilerinin değerlendirilmesi suretiyle yapılacak. Kurul tarafından belirlenen ürün ve ürün gruplarının azami ve asgari ürün miktarları Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından il müdürlüklerine bildirilecek. Üretime başlanmadan önce ve zati ihtiyaç haricinde kurulacak ticari amaçlı yeni işletmeler için il/ilçe müdürlüklerinden izin alınacak.
Su ürünleri üretimi planlaması; arz ve talep dengesi, üretim, ihracat, ithalat, avlanabilir stok durumu, bilimsel çalışmalar, çevresel değişkenler ve sosyo ekonomik etkenler ile uluslararası yükümlülükler ve istatistiki verilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılacak. Yeni kurulacak olan yetiştiricilik işletmeleri ile mevcut işletmelerdeki proje değişiklikleri için yapılan üretim izni başvuruları Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği, Balıkçı gemisi yetkilileri tarafından yapılacak üretim izni başvuruları, Su Ürünleri Yönetmeliği kapsamında yürütülecek.
Başvuruların alınması
Bakanlığın ilgili kayıt sistemine başvuran çiftçilerden ilave başvuru istenmeyecek. Başvurusu alınan çiftçilerin durumu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde incelenerek uygun olmayanlar en fazla on beş gün içerisinde çiftçiye bildirilecek, başvurular en fazla otuz gün içerisinde sonuçlandırılacak.
Yönetmelik hükümleri, ruhsatlı üretime ve özel mevzuata tabi üretimler için ilgili mevzuatındaki hükümleri saklı kalmak koşulu ile uygulanırken, Zati ihtiyaç ve Ar-Ge amaçlı üretimlerde uygulanmayacak.
Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılacak iş ve işlemlerde kamunun envanterinde bulunan ve Bakanlık kayıt sistemine entegre olan belgeler çiftçiden talep edilmeyecek.