Başkan Aktaş: "Bursa'da 5 ilçede 120 bin riskli bina var"

Yardım çalışmaları için bulunduğu Hatay’da depreme yakalanan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Lider Haber TV'de yayınlanan ve Rasim Ozan Kütahyalı'nın sunduğu Barometre programına canlı telefon bağlantısı ile katılarak Bursa için dikkat çeken bir mesaj verdi: Bursa’da 5 ilçede 120 bin güçlendirilmesi gereken bina var.

HABER / Lider Bursa / Nurullah Nuri YAVUZ

Hatay’da iki büyük deprem sonrası artçı sarsıntıların sürdüğünü vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Deprem esnasında biz, bölgeye kurduğumuz şantiye alanımızdaki konteyner içindeydik. Yaklaşık 48 saniye kadar bir sarsıntı yaşadık. Merkez’de bazı binalarda yıkılmalar olmuş ama özellikle Samandağı ilçesinde sıkıntı olduğu bildiriliyor. Ben, 17 Ağustos 1999 depremi esnasında Bursa’daydım ve hissetmiştim. Bugün yaşadığımız ondan çok daha büyük bir depremdi” dedi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR HATAY’DA TEYAKKUZDA

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrası ilk günden bu yana bölgede olduğunu hatırlatan Başkan Alinur Aktaş, “İlk 6 gün Gaziantep’teydim. Sonraki günlerde Hatay’dayım. Şuanda bizim Hatay’da 500 civarı personelimiz, 200 civarında makine ve ekipmanımız var. Hatay’da Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak altyapıları yapıyor, konteyner kentler kuruyoruz. Beraberinde sosyal yardımların köylere ulaştırılması için 90 kişilik ayrı bir ekip kurduk. Köy köy gezip ihtiyaçlar tespit ediliyor” bilgisini paylaştı.

BİR CAMİ MİNARESİYLE BİRLİKTE YIKILDI

Hatay’da depreme yakalandıkları konteyner içerisinde yazıcının devrilerek kırıldığını söyleyen Başkan Aktaş, “Biz açık arazideki şantiyede konteyner içerisinde 10-12 kişiydik. Ciddi şekilde sallandık. Bizim arkadaşlarımızın bulunduğu 1 No’lu konteyner bölgesindeki cami minaresiyle birlikte yıkılmış. O esnada camide kimse yokmuş. Merkez’de bazı iş makinelerinin enkaz altında kaldığı bildirildi. Şuan için can kaybı bilgisi gelmedi” ifadelerini kullandı.

HERKESİN ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUKLAR VAR

Başkan Alinur Aktaş, “Bu depremlerde 3-5 yıllık değil 40-50 yıldır yaptıklarımızın neticesini görüyoruz. Bu noktada herkesin üzerine düşen sorumluluklar var. Eski arabamızı değiştirirken her türlü maddi fedakârlığı yapıyoruz. Ama kusura bakmayın ev yaparken niye aynı hassasiyeti göstermiyoruz” dedi.

120 BİN GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKEN BİNA VAR

Bursa’da fay hatları üzerindeki imar planlarının iptaliyle ilgili süreci başlattıklarını açıklayan Başkan Aktaş, “Kolon kesimi süreçleri ilçe belediyeleri tarafından yapılıyor” derken Bursa’da yapı stoku taramalarının tamamlandığı şu sözlerle duyurdu: “Bu konuda taramayı bitiren 3 şehirden biriyiz. Merkez ilçelerimiz Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu ve Kestel; yani şehrin nüfusunun yaklaşık yüzde 80’ini kapsayan bu 5 ilçede 120 bin civarında güçlendirilmesi gereken bina var.”

DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNDEKİ TOPLUMSAL ENGELLER

Kentsel dönüşümün önündeki toplumsal engellerden bahseden Başkan Aktaş, “Şöyle bir algı var; 30 yıllık binayı vereyim, yerine devlet bana aynı metrekarede sıfır bina versin. Böyle bir şey yok. 30 yaşında arabayı verdiğinde sıfır araba alabilir misiniz? Bursa’da kentsel dönüşüm sürecinde devam eden 3 bin 500 geçen yıl, bu yıl da yeni başlayacağımız 4 bin 500 ile 5 bin civarında binamız var. Devlet gelsin dönüştürsün doğru bir yaklaşım değil. Kentsel dönüşüm konusunda son yıllarda ciddi bir mesafe aldık ama sorun bu dönüşümün önündeki beklentiler” şeklinde konuştu.

DOĞANBEY DE ASIL SORUN YÜKSEKLİK

Doğanbey TOKİ konusunda da açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Zamanı gelince onlar da halledilir. Bu arada bölgede gezdiğim vilayetlerdeki TOKİ binalarında çizik yok. Doğanbey TOKİ’nin asıl problemi yüksekliği ve şehrin siluetini bozmasıdır. Yoksa sağlamlığıyla alakalı bir sıkıntı yok” değerlendirmesinde bulundu.