Beslenme dürtüsünün sırrı çözülüyor
Yapılan araştırmalar sonucu beynimizde beslenmeyi yöneten sinir ağları ve hormonların etkileşiminin ortaya koyulmasına çok yaklaşıldı.
Max Planck Biyolojik Zeka Enstitüsü'nden araştırmacılar, farelerde beynin beslenme davranışını nasıl düzenlediğini inceleyerek, grelin hormonunun beynin amigdala bölgesindeki özelleşmiş sinir hücrelerini aktive ettiğini buldu.
Bulgulara göre grelin hormonu ve bu sinir hücreleri arasındaki etkileşim besin tüketimini teşvik ediyor, açlık hissine yol açıyor ve yemeye bağlı keyif alma ve ödüllenme duygularını tetikliyor.
Çalışma, beslenmeyi teşvik eden amigdalanın merkezinde bulunan hücre tiplerinin çeşitliliği ve fizyolojik süreçlere dair içgörüler sundu.
Açlık hormonu beyindeki belirli hücreleri uyarıyor
Bilim insanları açlık hormonu olarak da adlandırılan grelinin amigdala içerisinde Htr2a proteininin varlığıyla ayrılan belirli hücre kümeleri üzerinde etkili olarak beslenme dürtüsünü artırdığını gösterdi.
Grelin iştahla ilişkili beyin bölgelerini aktive etme, ödüllenme hissi verme ve yiyeceklerin lezzet algısını artırma gibi birden fazla işlevi yerine getiriyor.
Hayvanların çok aç oldukları bir açlık sürecinden sonra beslenme dürtüsü için Htr2a hücrelerinin aktifleşmesine gerek duyulmuyor, diğer beyin bağlantıları devreye girerek hayatta kalma için beslenmek gerektiği sinyalini iletiyor.
Beslenmenin sinirsel haritasını çıkarmak önemli
Beslenmeyi düzenleyen sinir ağları ile yemeye bağlı duygular arasındaki bağlantıları anlamanın, patolojik yeme davranışlarına dair içgörüler sunarak yeme bozuklukları için yeni tedavi yaklaşımlarının önünü açması bekleniyor.
Science Advances dergisinde yayınlanan çalışma, beyin davranışlarını nasıl düzenlediğine dair genel anlayışa katkıda bulunurken, beslenmeyi kontrol eden belirli sinir hücre topluluklarına odaklanılması için temel oluşturuyor.
ETİKET : liderliderbursabursason dakikagündemhaber