Bolu Belediyesinin yanan oteldeki restoran için uygunluk raporu verdiği ortaya çıktı
Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bir otelde meydana gelen ve 76 kişinin hayatını kaybettiği yangında Bolu Belediyesinin otelin restoranı için 2 Ocak 2025’te uygunluk raporu verdiği ortaya çıktı.
Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bir otelde çıkan yangında, 76 kişinin hayatını kaybettiği trajik olayın ardından, Bolu Belediyesi’nin otelin restoranı için 2 Ocak 2025’te verdiği yangın güvenliği uygunluk raporu dikkat çekti. Bu belge, yangının meydana geldiği otelde alınan önlemlerin yeterliliği konusunda ciddi soru işaretleri doğurdu.
Yangın, Çok Sayıda Ekip Tarafından Söndürüldü
Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Karabük, Zonguldak, Bartın ve Ankara'dan gelen ekiplerin müdahalesiyle, Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki 12 katlı oteldeki yangın söndürüldü. İtfaiye erlerinin merdivenli sepetli araçlarla üst katlara ulaşarak alevlere müdahale ettiği, yangın sırasında bazı tatilcilerin çarşafları birbirine bağlayarak camlardan sarktığı görüntüler ise büyük bir dramı gözler önüne serdi.
Can Kaybı 76’ya Yükseldi
Yangının ardından yapılan arama ve kurtarma çalışmalarında 76 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 kişinin gözaltına alındığını ve olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirtti. Bakan Yerlikaya, "Yangın söndürüldü, ancak acımızı tarif etmek imkansız. Yangının nedenleri araştırılıyor ve sorumlulara en ağır cezalar verilecektir," dedi.
Bolu Belediyesi’nin Yangın Güvenliği Raporu: İhmaller Sorgulanıyor
Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün, otelin restoranı için 2 Ocak 2025 tarihinde verdiği yangın güvenliği uygunluk raporu, facianın ardından ortaya çıktı. Belediye, otelin restoran kısmında yangın güvenliği açısından yapılan incelemede, yangın söndürme cihazı, kaçak akım rölesi ve acil aydınlatma sistemlerinin mevcut olduğunu belirtmişti. Ancak, yangın sırasında bu önlemlerin yetersiz kaldığı hatta yangın söndürme tüpünün olmadığı ve felaketi engelleyemediği ifade ediliyor.
Bolu Belediyesi’ne ait yazıda şu tespitler yer aldı:
- Restoran kısmında 6 kg’lık KKT’lı yangın söndürme cihazı bulunduğu,
- Kaçak akım rölesinin mevcut olduğu,
- Acil aydınlatma sistemi kurulu olduğu,
- İşyerinde LPG türü patlayıcı ve parlayıcı madde bulundurulmaması gerektiği.
Yönetmelik Uygunluğu ve Yangın Güvenliği Sorumluluğu
Raporda, yangın güvenliği önlemlerinin "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" ile uyumlu olduğu belirtilmişti. Ancak, yangın güvenliği sorumluluğunun işletmecilere ait olduğu ve yangın güvenlik sorumlusu atanmasının zorunlu olmadığı da ifade edilmişti. Bu noktada, otel işletmesinin aldığı güvenlik önlemlerinin yangının büyümesini engelleyememesi, önemli bir soru işareti oluşturuyor.
İhmallerin Sorgulanması Gerekir
Bolu Belediyesi'nin verdiği yangın güvenliği raporu, güvenlik önlemlerinin ne kadar yeterli olduğunu sorgulayan önemli bir belge olarak dikkat çekiyor. Yangın sonrası yaşanan büyük felakette, alınan önlemlerin yeterliliği tekrar gündeme geldi. Belediyenin raporunda belirtilen güvenlik tedbirlerinin, yetersiz kaldığı düşünülüyor. Bu durum, yangın güvenliği önlemlerinin ne ölçüde denetlendiği ve eksikliklerin ne kadar göz ardı edildiği konusunda önemli bir soru işareti oluşturuyor.
Soruşturma ve Milli Yas
Yangın faciasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olay nedeniyle 1 günlük milli yas ilan edildiğini duyurdu. Başlatılan idari ve adli soruşturmalarda, olayın sorumluları kim olursa olsun, cezalandırılacakları ifade edildi. Yangının nedenleri ve olaya sebep olan ihmal ya da hataların ortaya çıkması için başlatılan soruşturmalar büyük bir titizlikle sürdürülüyor.
T.C.
BOLU BELEDİYE BAŞKANLIĞI
İtfaiye Müdürlüğü
Sayı: E-41675447-951.04.14-1552890/01
Konu: Yangın Önleme ve Korunma
02.01.2025
MUDURNU ENERJİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
(Kartalkaya Mevkii)
BOLU
İlgi: 24.12.2024 tarihli başvuru dilekçeniz.
İlgi tarihli dilekçeniz üzerine, Kartalkaya Mevkii BOLU adresinde şirketiniz / şahsınız tarafından açılmak istenilen 70m² kapalı alan “KAFE RESTORAN” faaliyeti konusu işyeriniz Müdürlüğümüz personeli tarafından yangın güvenliği yönünden yapılan incelemesi tamamlanmış olup;
1. İşyeri içerisinde 1 adet 6 kg’lık KKT’lı yangın söndürme cihazlarının mevcut olduğu,
2. Kaçak akım rölesinin mevcut olduğu,
3. İşyerinde acil aydınlatmanın mevcut olduğu,
4. İşyeri içerisinde LPG türü parlayıcı ve patlayıcı madde bulundurulmaması gerektiği,
Ayrıca yangına sebep olabilecek malzeme ve ısı kaynaklarının kullanımında dikkatli davranılması gerekmektedir.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe göre uygundur.
09.07.2015 tarihli 29411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” in 9’uncu Kısım 1’inci Bölüm “Yangın Güvenliği Sorumluluğu” altında belirtilen 124’üncü maddesinde “Yapı, bina, tesis ve işletmelerde yangın güvenliğinden; kamu ve özel kurum ve kuruluşlardan en büyük amir, diğer bina, tesis ve işletmelerde ise sahip veya işletmeci sorumludur.” 125’inci maddesinde ise “Yangın güvenlik sorumlusu atanması zorunluluğu bulunmamaktadır.” ibareleri yer almaktadır.
Belirtilen maddeler gereği işlem tesis edilmesi hususu;
Bilgilerinizi rica ederim.
Sedat GÜLENER
Belediye Başkan a.
Belediye Başkan Yardımcısı