Borç yapılandırması tekrardan gündeme gelecek mi?

Vergi Uzmanı Ahmet Serhatli: “2023 Mart ayında hayata geçirilen borç yapılandırmasının tekrardan gündeme getirilmesi artık elzem hale gelmiştir. Devlet nakit ödenmesi halinde amme alacağının faizinin büyük bir kısmını siliyor. Bu durum hem devletimizin hem de vergi borçlusunun işine gelen bir durumdur.”

Gülüzar HELVACI

Dünyanın zorlu bir süreçten geçtiği dönemde gündemin de her geçen gün hız kesmeden değiştiğini ifade eden Vergi Uzmanı Mali Müşavir Ahmet Serhatli, Lider Bursa’ya açıklamalarda bulundu.

 

Muhalefetin klişe söylemlerden uzaklaşarak yapıcı öneriler sunması gerektiğinin de altını çizen Serhatli, “Sokaktaki vatandaşın, iş insanlarının, esnafın, emeklinin ve ücretli çalışanın derdi çok farklı. Her gün banka hesaplarına,  tapulara ve taşıtlara konan e hacizler, nakit sıkıntısı çeken esnafın vergisini ödeyememesi... İşletme sahibi hammadde alıp, üretimini tamamlayıp malı satıp da ödeme vadesini mi beklesin, işçi maaşlarını mı ödesin, elektik su ve diğer işletme maliyetlerini mi karşılasın, vergisini mi ödesin?  Devletin devamlılığı için en önemli gelir kaynağı olan vergilerin ödenememesi hazine için de sıkıntı doğuruyor.  Devlet alacağını tahsil etmek ister ama içinde bulunduğumuz koşullar pandemi dönemi gibi aslında; mücbir sebep halini taşıyor. Bu sarmalın aşılması için en son 2023 Mart ayında hayata geçirilen borç yapılandırmasının tekrardan gündeme getirilmesi artık elzem hale gelmiştir.  Devlet nakit ödenmesi halinde amme alacağının faizinin büyük bir kısmını siliyor. Bu durum hem devletimizin hem de vergi borçlusunun işine gelen bir durumdur. Bir sözümüz de muhalefete, ‘esnaf kan ağlıyor, emeklinin durumu ne olacak’ demeyi bırakın artık. Çözüm önerileri de sunun” değerlendirmesinde bulundu.