Bozbey’in 100 günü: 2 sınama

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanı Mustafa Bozbey, seçileli 100 gün oldu.

Ve Bozbey yönetimindeki Büyükşehir, geçen hafta iki sınamadan geçti.

İlki pazar günü Yolçatı’daki yangın, ikincisi ise perşembe günü şehri etkisi altına alan sağanak…

Ne yazık ki yeni yönetim, iki sınamayı da üstün körü geçiştirdi.

Yolçatı yangınına zamanında müdahale edilemedi. Ve alevler, üniversiteyi sardı. 700 hektar ormanlık alan küle döndü…

Yangında rüzgârın hızı ve yönüne takılan Başkan Bozbey, ağaçlandırma kampanyası başlatarak algının yönünü değiştirebildi. Zaten algı da buna müzahir yöndeydi: ‘Suçlu üniversite yönetimiymiş!’ Komedi!

Perşembe günü ise sağanak yağışlarla olası su baskını ve taşkınlara hazırlıklı olunmadığı ortaya çıktı.

Nilüfer’deki Odunluk Metro İstasyonu göle döndü.

Görükle yönüne seferler durdu.

Vatandaşlar, yağmur altında yollara düştü.

Çileden çıkan mağdurlar, ‘biz gidemiyorsak kimse gidemez’ diyerek yolu kapadı.

Trafik kahrı sürücüleri bunalttı. Kriz yönetilemedi!

Başkan Bozbey, hemen ekibini topladı Odunluk Metro İstasyonu’nu ziyaret etti ve o sihirli sözü söyledi: Önceki yıllarda bir hata yapılmışsa onu düzeltmek de bizim işimiz.”

Evet, Sayın Başkan kesinlikle önceden bir yanlış yapıldı yoksa böyle olmazdı. Çünkü Nilüfer, yıllarca hormonlu imar dosyalarıyla şişirilmedi. Dere yatağı yüksek katlı yapılara ve yeşil alanlar işletmelere açılmadı. Zira Nilüfer, yıllarca onu bir inci gibi koruyan yönetim anlayışıyla yönetildi… Acaba önceki yıllarda hatayı yapan kim ya da kimlerdi?

Sayın Başkan’ın bu sözlerin devamındaki ifadeleri de manidar: “Zaten yanlış yapıldı ki bu sorun ortaya çıktı. Bu yanlışın teknik olarak ne olduğunu bulmamız gerekiyor.”

Sayın Başkan’ın bu sözleri, “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu” absürtlüğünü anımsatsa da yine algının yönünü değiştirdi.

Esasen algı da başka yerdeydi biraz da o yüzden kolayca gündemden düştü.

Zira AK Partililer, Terminal’deki Diyanet Mola’nın kaldırılması gündemine odaklanmış toplumu yine din referanslı yönlendirme ezberine kapılmış ve vatandaşın o gün toplu taşımada yaşadığı çileyi ıskalamıştı…

AK Parti, toplumun çilesinden giderek uzaklaşıyor ve her defasında ezber havuzuna düşüyor.

Herkes, merakla acaba AK Parti ne vakit silkinip kendine gelecek diye bekliyor ama şuan için pek de ümit yok…

***

Siyasilerin boş bıraktığı rasyonel muhalefet alanını sivil toplum doldurdu. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, yağmur sonrası bir yazılı değerlendirme yayınladı.

İMO Bursa, mezkûr açıklamasını ‘rapor’ diye duyursa da barındırdığı veriler itibarıyla yeterli ölçüde rapor niteliği taşımıyordu.

Ama söz konusu değerlendirmedeki şu satırları irdelemek gerekiyor. İMO Bursa, mevzu bahis olayla ilgili şu nedenleri sıralıyor: Aşırı yağışlar, drenaj sistemi yetersizliği, altyapı sorunları, arazi yapısı ve eğimi, kanalizasyon ve su yollarının tıkanması, iklim değişikliği ve aşırı hava olayları…

Bursa’da yıllık ortalama yağış miktarını 700-800 mm olduğunu hatırlatan İMO Bursa değerlendirmesinde şöyle deniyor: “Bu miktar, şehirdeki su kaynakları için yeterli olsa da yoğun yağış dönemlerinde altyapı sistemlerinde baskı oluşturmaktadır. En fazla yağış genellikle kış ve ilkbahar aylarında görülmektedir. Yaz ayları ise daha kurak geçse de ancak ani sağanak yağışlar yaşanmaktadır.”

Yazın ortasında birkaç saatlik yağmurda bu yaşanıyorsa en fazla yağışın olduğu kış ve ilkbahar aylarında ne olur? Belli ki kış zor geçecek…

Perşembe günü göle dönen Odunluk Metro İstasyonu, 4 Kasım 2021’de hizmete açıldı. Aradan geçen zaman diliminde acaba hiç mi perşembe günkü gibi bir yağmur yağmadı? Elbette ki yağdı!

Neyse İMO Bursa’nın açıklamasından devam edelim:

Odunluk bölgesinde yağışlar, özellikle yoğun sağanak yağmurlar sırasında altyapı sistemlerini zorlamaktadır. Bölgede hızlı kentleşme ve yoğun yapılaşma, doğal su yollarının ve drenaj sistemlerinin yetersiz kalmasına neden olmaktadır…

Sayın Başkan dere yatağı sayılabilecek bölgenin hızlı kentleşmesi ve yoğun yapılaşması hakkında acaba ne düşünüyor? Ya da satıldığı söylenen AVM alanı içinyoğunluk mu denilecek emsal mi? Herhalde o bölgede vatandaş kendine ya bot alacak ya sal…

Bakın İMO Bursa’nın değerlendirmesi başka ne diyor:

Drenaj sistemlerinin tıkanması, özellikle sonbahar aylarında yaprak dökümü ve inşaat atıkları gibi nedenlerle sıkça karşılaşılan bir sorundur. Düzenli bakım yapılmaması, bu sistemlerin etkinliğini azaltmıştır.

Bu noktada Sayın Bozbey’e soralım, 100 gün içerisinde kaç kez bakım yapılmıştır?

Umarım Sayın Başkan Mustafa Bozbey, 100’üncü gün raporunda bunlara cevap verir.

Yangında ve su taşkınında fedakârca çalışan Büyükşehir personeline saygıyla…