Bu güzel hamur işinin de bize özgü olduğunu biliyor muydunuz? Bursa'nın tarihi 'Tonton' lezzeti

Bursa’ya özgü bir lezzet olan tonton, salamlı kaşarlı, sucuklu, pastırmalı, mantarlı, zeytinli, yumurtalı gibi çeşitleriyle yıllardır Bursalıların vazgeçilmez tatlarından biri. Tontonun üreticisi ve Gök Ada Fırının sahibi Murat Erötcü özellikle çocukların bu lezzete bayıldığını söylüyor.

Damla Dilmeç 

Bursalıların günün her öğününde tükettiği ve vazgeçemediği lezzet tonton pidesi, Bursa da yalnızca Gök Ada fırında imal ediliyor. Kayhan çarşısında bulunan Gök Ada Fırın’da 2001’den beri üretilen ve çok rağbet gören tonton pidenin ilk üretim yeri de bu fırın. Üretilmeye başlandığında Sucuklu, kaşarlı ve salamlı olarak yapılan tonton zamanla pastırmalı, et dönerli, kavurmalı, mantarlı zeytinli, yumurtalı çeşitleriyle herkese hitap eden bir lezzet halini aldı.


VATANDAŞ BEĞENİNCE
Gök Ada fırının sahibi Murat Erötcü, “2001’den beri buradayız. Kendi icadımız, sabahları kahvaltı yaparken böyle puf yapar, içini tereyağı koyardık, daha sonra sucukla kaşarı denedik iyi bir buluşma oldu. Ardından servis etmeye başlayınca halk arasında çok tutuldu. Özellikle çocuklar tarafından çok fazla seviliyor. İçine sucuk, salam, kaşar koyuyoruz. Bunun zaten en önemli özelliği kaşar. Kaşarın ağızda uzaması ve içinde parçalanması gerekiyor. Kaşarın en iyisini seçmeye çalışıyoruz, yıllarca bu şekilde devam ettik. Daha sonra başka insanları da bayilik verdik ama bu bayilikler kendilerine pay çıkarmaya başlayınca bunun önünü kestik ve bayilik vermeyi iptal ettik. Aslında üç tane şubemiz vardı Bursa'da ama talep çok artınca, dükkân sahipleri kirayı yüzde iki yüz civarı arttırdığı için biz de bırakmak zorunda kaldık. Setbaşı ve Zafer plaza şubesi bundan dolayı kapandı. 40 senedir de Kayhan şubesinde devam ediyoruz. Acı Dayı olarak devam ediyorduk. Ardından Acı Dayı ile yollarımızı ayırdık. Şu anda Gök Ada olarak Kayhan çarşısında devam ediyoruz. Küçüldük biraz ama çok da büyümek istemiyoruz aslında bu bize yetiyor. Tonton’un patenti de bize ait. Bayilik isteyen çok insan oluyor ama artık kendi lezzetimizi korumaya çalışıyoruz ve bunlarla uğraşmak istemiyoruz” dedi.


TONTONUN ÜNÜ YALNIZCA BURSA’YLA SINIRLI KALMADI
Bu özelli lezzetin tüm yükeye yayıldığını söyleyen Erötücü, “Tüm Türkiye’ye yayıldığını söyleyebiliriz. Masterchef gibi yemek programlarında da yapılmaya başlandı. Tonton’un giderek Tüm Türkiye’ye yayılması ve herkesin damak zevkin uygun hale getirmek için; sucuklu, salamlı ve kaşarlının yanı sıra kavurmalı, pastırmalı et dönerli, vejetaryenler içinde mantarlı, zeytinli ve yumurtalı çeşitleriyle damakta unutulmaz bir tat bırakıyor. Tonton’ un püf noktası “taş fırın olması ve malzemeleri çok özenerek alıyoruz. Malzemeleri birbirinin uyumlu bir şekilde denk getirilmesi gerekiyor. Kaşar alırken dört beş kaşar deniyoruz. Bazı kaşarlar çok lezzetli ama uzamıyor, bazı kaşarlar çok sulu ama istenilen lezzeti vermiyor. Yani her üründen aynı lezzet çıkmıyor” şeklinde konuştu.


ÜÇ BOYUTLU LEZZET
Tonton’un doyurucu bir lezzet olduğunu söyleyen Erötcü, “olabildiği kadar ekonomik ve doyurucu bir lezzet. Bir kişi bir tane yediği zaman gayet net bir şekilde doyar. Bizde tontonun üç boyutu var, Altmış sekiz, altmış dokuz, yetmiş. Biz bunu kendi menümüzde bu şekilde kodlandırdık. Altmış sekiz boyutu yani iki hamur olan boyutu bir bayana ve bir çocuğa gayet yeterli aslında, bazı insanlar biraz abartıyor, yetmiş istiyor bu üç buçuk hamurdan meydana geliyor. Bazı insanlar bunu yiyor ama çoğu zaman da tabakta bir iki dilim de bırakıyor. Müşterilerimiz ilk altmış sekize öneriyoruz ama yetmiş isterse de o boyutu servis ediyoruz” dedi.


Tonton pide Almış sekiz boyutu 60, altmış dokuz boyutunu 70, yetmiş olan boyutu 80 liradan satılıyor. Pastırmalı ve kavurmalı çeşitlerinde fiyatlar 100 ve 120 olarak değişiklik gösteriyor. Bu arada İsrail- Filistin savaşından sonra burada yalnızca yerli malı içecekler satılıyor bunu da dipnot olarak söyleyelim.