Bursa'da 'MES' düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin Muhtemel eğitim süresi (MES) istatistiklerini yayınladı. Söz konusu verilere göre Bursa’da geçen yıl muhtemel eğitim süresi bir önceki yıla göre düşüş gösterdi.

Haber: N. Nuri Yavuz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından eğitime yönelik yeni bir veri yayınlandı. Muhtemel Eğitim Süresi (MEB) istatistikleri başlığında yayınlanan verilerde il düzeyinde rakamlar paylaşıldı.

TÜİK, söz konusu veriye ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Muhtemel eğitim süresi (MES), en genel tanımıyla; ilgili eğitim kademesine giriş yaşında olan bir kişinin, belirtilen eğitim kademesinde geçirmesi muhtemel örgün eğitim süresini ifade etmektedir. Birleşmiş Milletler tarafından Türkiye dâhil olmak üzere tüm ülkeler için ülkeler düzeyinde yayımlanan MES, ulusal politikalara da yön verebilecek şekilde il düzeyinde resmi istatistik olarak üretilerek bu haber bülteni ile yayımlanmaktadır.”

ÜLKE GENELİ VERİLERİ

Türkiye'de ilkokula başlama çağındaki bir bireyin en yüksek eğitim kademesini tamamlayana kadar eğitim hayatında geçirmesi muhtemel süre 2023 yılında 17,9 yıl oldu. İlkokul çağındaki bir bireyin ortaöğretimi tamamlayana kadar eğitimde geçirmesi muhtemel süre 12,3 yıl, okul öncesi eğitimde ise 1,6 yıl olarak hesaplandı.

BURSA’NIN RAKAMLARI

Bursa’da ilk okula başlama çağındaki bir bireyin en yüksek eğitim kademesini tamamlayana kadar eğitim hayatında geçirmesi muhtemel süre 2023 yılında 17,3 yıl oldu. 2022 yılında bu süre 17,6 yıl idi.

İlkokul çağındaki bir bireyin orta öğretimi tamamlayana kadar eğitimde geçirmesi muhtemel süre, 12,2 yıl oldu. 2022 yılında bu rakam 12,4 yıl idi.

Okul öncesi eğitimde ise 1,6 yıl olarak belirlendi. Okul öncesinde bir değişim gözlenmedi.

CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE BURSA GERİDE

MES kapsamında cinsiyet eşitliği endeksi, kadın MES değerinin erkek MES değerine oranı ile hesaplanır. ISCED 1-8 kademesinde (ilkokul-yükseköğretim) MES kapsamında cinsiyet eşitliği endeksi 2023 yılında 1,05 oldu. 2018 yılında 0,97 olan endeks, 2023 yılında 0,08 puanlık artış göstererek kadınlar lehine değişim göstermeye devam etti.

Endeksin en yüksek olduğu beş il sırasıyla 1,12 ile Tunceli ve Iğdır, 1,10 ile Çanakkale, 1,09 ile Bartın ve Çankırı oldu. Cinsiyet eşitliği endeksinin en düşük olduğu iller ise sırasıyla 0,95 ile Bitlis, Şanlıurfa ve Siirt, 0,96 ile Muş ve 0,98 ile Batman oldu.

Bursa’nın cinsiyet eşitliği endeksi ise 1,05 düzeyinde kaldı.