Bursa’da ‘Yeşil Dönüşüm ve İnovasyon Zirvesi’

Türk Standardları Enstitüsü Bölge Koordinatörlüğü, BTSO veKalite Birliği Derneği(KALBİR) işbirliğiyle ‘Yeşil Dönüşüm ve İnovasyon Zirvesi’, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) ev sahipliğinde düzenledi.

 

BTSO Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen zirveye, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Arif Bayrak, Türk Standartları Enstitüsü(TSE) Bursa Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev, kurum ve kuruluş yetkililerinin yanı sıra, sivil toplum kuruluşlarının ve iş dünyasının temsilcileri, kakiteciler katılım sağladı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kalite Birliği İzmir Temsilcisi Prof. Dr. İbrahim Attilla Acar tarafından yönetilen zirveye katılımın yoğun olduğu gözlemlendi.

Programda, Mubitek Tasarım Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş, Türk Standartları Enstitüsü Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün, Diep2053 Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Günaydın ve SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi, İş Süreçleri ve Kalite Yönetim Sistemleri Müdürü Dr. Ömer Özkan konuşmacı olarak yer aldı.

Programda; KALBİR Yönetimi tarafından, Mubitek Tasarım Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş’a;

"Yazılım, ARGE ve İnovasyon konusunda Kalite şehri Bursa'ya kazandırmış oldurdukları şampiyonluk için KOBİ Başarı ödülü ve teşekkür sertifikası,

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi, İş Süreçleri ve Kalite Yönetim Sistemleri Müdürü Dr. Ömer Özkan’a;

ISO 56002 İnovasyon Yönetim Sistemleri konusunda yayınlanan standardın hazırlık aşamasında göstermiş olduğu gayret ve çaba, ISO nezdinde yapmış olduğu görüşmeler neticesinde, dünya da ki ilk belgelendirmenin Türkiye'de TSE tarafından yapılması hususunda ki emeklerinden dolayı, ödül ve teşekkür sertifikası takdim edildi.

 

‘KALİTE ŞEHRİNDE FARKINDALIK OLUŞTURUYORUZ’

KALBİR Onursal Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, zirvenin açılış konuşmasında, 2023 yılını milli egemenlik ve kalite yılı ilan ettiklerine, 101 tane etkinlik planladıklarına ve bunların bir kısmını gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Işığıçok konuşmasında, devam eden eğitim ve faaliyetlerin sosyal sorumluluk anlayışıyla ücretsiz olarak gerçekleştirildiğini ve Türkiye'nin her yerinde talep edilmesi durumunda her zaman hazır olduklarını ifade etti.

Işığıçok ayrıca, Bursa'nın kalite şehri olarak adlandırılması önerisinde bulunarak, bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirtti.

‘ORTAK BİLİNÇLE HAREKET EDİYORUZ’

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Arif Bayrak, belediye bünyesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının artan kullanımına vurgu yapan bir konuşma yaptı. Çevre duyarlılığı ve akılcı şehircilik faaliyetleri hakkında bilgi sunan Bayrak, ortak bir bilinçle hareket ettiklerini, devam eden jeotermal projelerden ve jeotermal tohum tesisinden termal su satışına yönelik çalışmaların sürdürüldüğünden bahsetti.

‘YEŞİL DÖNÜŞÜM VE İNOVASYONDA LİDER OLMALIYIZ’

TSE Bursa Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev ise konuşmasında, KALBİR’i çalışmalarından dolayı tebrik ederek, zirvenin öneminden bahsetti. ‘TS EN ISO 56002’ standardına dikkat çeken Hüsrev, bu standardın inovasyon kültürünü geliştirdiğini, işletmelere ve günlük hayata kolaylık sağladığını söyledi. İnovasyonun ekonomik bir değer olduğunu ve rekabet gücünü artırdığını belirten Hüsrev, yeşil dönüşüm ve inovasyonun yeni sektörler oluşturacağını ve Türkiye'nin bu alanda lider olması gerektiğini vurguladı.

‘GELECEĞİ TEMİZ KALİTEDE GÖRÜYORUZ’

KALBİR Başkanı Mustafa Karaman ise, “Geleceği temiz kalitede görüyoruz, herkesi temiz kaliteye davet ediyoruz, eğitimler isteyen herkese karşılık beklemeden ücretsiz olarak verilecek ve zor şartlar altında bu faaliyetlerden de başarıyla çıkacağız” diye konuştu ve katılımcılara seslenerek Bursa'nın kalite Şehri Bursa olarak anılmasına dair söz istedi, salondan kopan yoğun alkış sesleri altında Bursa Büyük Şehir Belediye Başkan Vekili Arif Bayrağa dönerek, "İşte Sayın Başkanım, Bursa bunu istiyor, sizden isteğimi Bursa'nın "Yeşil Bursa" kimliğine yeniden kavuşmasına dönük projeler üretmek ve "Kaliteşehribursa" adını kullanarak, tarihi vizyona sahip çıkmaktır.

Program, ‘Yeşil İnovasyon’, ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve Sanayicilere Etkisi’, ‘Yeşil Dönüşüm Stratejileri ve Sürdürülebilirlik Raporu’, ‘Yönetim Sistemi Model ve Standardlarının BM Sürüdürülebilir Kalkınma Amaçları İlişkisi’ ve ‘ISO 56002 İnovasyon Yönetim Sistemi Temelleri’ başlıklı konulara ait sunumların uzmanlar tarafından anlatılmasıyla devam etti.

Program sonunda, 16’ıncı ‘Kalite Ordusu’ öğrencilerine başarı sertifikaları takdim edildi.