Bursa ihracatı hızlandı

Bursa ihracatı hızlandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mayıs ayına ilişkin ihracat verisini açıkladı.

Ülkenin aylık ihracatı, yüzde 11,4’lük artışla 24,1 milyar dolar ile rekor kırdı. Ocak-mayıs dönemini kapsayan ilk 5 aylık toplamda ise 106,9 milyar dolar seviyesi görüldü.  

En fazla ihracat gerçekleştiren iller arasında yer alan Bursa da ilk kez ülke ile aynı oranda bir büyüme yakaladı.

Bursa’nın mayıs ayı ihracatı da ülke toplamında olduğu gibi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,3 oranında yükselerek 1,6 milyar dolar düzeyine erişti.

Yine Bursa’nın mayıs ayı ihracatı nisan ayına göre ise yüzde 31,4 arttı.

Beş aylık toplamda ise Bursa’nın ihracatı yüzde 4,2 oranında artarak 7 milyar doları buldu.

Tıpkı ülke genelinde olduğu gibi Bursa’da da en fazla ihracat gerçekleştiren otomotiv endüstrisi oldu.

Bursa otomotiv endüstrisi, 5 aylık toplamda ihracatını geçen yıla göre yüzde 6’nın üzerinde artırarak 3 milyar 100 milyon doları gördü.

Bursa Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörünün ihracat kaybı 5 aylık toplama yansıdı. Sektör ilk 5 aylık toplamda yüzde 6’ya yakın ihracat kaybı yaşadı ve 660 milyon dolar düzeyinde kaldı.

Sektörün mayıs ayında ihracatını toparladığı ve yüzde 8,7’lik yükselişle 150 milyon dolarlık performansa imza attığı görüldü.

Tekstil ve Hammaddeleri sektörünün ise mayıs ayında dış satımını yüzde 20’nin üzerinde artırarak 130 milyon dolara yaklaştığı ve 5 aylık toplamda yüzde 2’lik artışla 550 milyon dolara ulaştığı belirlendi.

Konkordato ilanlarıyla gündeme gelen mobilya sektörünün ihracatta yaşadığı kriz, rakamlara yansıdı. Sektörün mayıs ihracatı yüzde 2,3 oranında düşüşle 76 milyon dolar dolaylarında gerçekleşirken 5 aylık toplam ihracatı da yüzde 7,6’lık kayıpla 318 milyon dolar düzeyinde kaldı.

Aynı şekilde makine sektöründe de yavaşlama hissedildi. Sektörün mayıs ayı performansı yüzde 3,2’lik gerilemeyle 116 milyon dolar dolaylarında belirirken ocak-mayıs toplam ihracatı da yüzde 542 milyon doların altına indi.

En ciddi toparlanma çelik sektöründe görüldü. Bursa’nın çelik ihracatı mayıs ayında yüzde 44,2 oranında artarak 122 milyon doları aştı. 5 aylık toplamda da sektör, yüzde 29,5 oranında artış yakaladı ve 466 milyon dolar seviyesini gördü.

İstatistikler incelendiğinde Bursa ile ülke toplam ihracatının yükseliş ve düşüş grafiklerinde benzerlik göze çarptı.

Önceki dönemlerde ülke ihracatı rekor kırar düzeyde büyürken Bursa ya geriliyor ya yerinde sayıyor ya da düşük oranda artış yaşıyordu.

Mayıs 2024’te hem aylık hem de 5 aylık toplamda Bursa ile ülke toplam ihracatının artış oranları aynı oldu.

Bu veriyi Bursa’nın ihracatında toparlanma ve hızlanma olarak yorumlamak mümkün.

Özellikle de kur ve maliyetler dengesine bakıldığında Bursalı ihracatçının düşük karlılığa rağmen fedakârlık yaparcasına ihracattan geri durmadığı görülüyor.

Bakınız, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, yüksek maliyetler nedeniyle emek yoğun sektörlerin fiyat tutturmakta zorlandığının altını çizerken şöyle diyor:

“Üretim maliyetlerimizde artış sürerken döviz kuru yükselmek bir yana değer kaybediyor. Örneğin son iki ayda üretici fiyatları yaklaşık yüzde 6 artarken, dolar kuru yüzde 1 geriledi. Diğer taraftan ihracatçı firmalarımızın ucuz ve uzun vadeli krediye erişim konusunda sıkıntıları devam ediyor. Bu iki sorunla ilgili görüş, öneri ve taleplerimizi bakanlıklarımız ve ilgili kurumlarla paylaşıyoruz. Rekabetçiliğimizi zayıflatan, ihracatımızın hızını kesen sorunların daha fazla zaman kaybetmeden çözüleceğini ümit ediyorum. Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki büyümesine net ihracat 1,6, ihracat ise 0,9 puan katkı verdi. Rekabetçiliğimizi zayıflatan etkenler ortadan kaldırılırsa ihracatımızın büyümeye katkısı artarak devam edecek.”

***

Biliyoruz ki ülkemiz ihracatında en büyük paya Avrupa sahip. Avrupa pazarı, Türk kalitesine güveniyor. Ancak ülkemizde artan maliyetler nedeniyle üreticimiz, Avrupa pazarında Çin ile rekabet edemez duruma geldi.

Örneğin ayakkabı sektöründe Çin’in 10 dolara bizim 12 dolara sattığımız dönemlerde Avrupalı bizi tercih ediyordu.

Şimdi bizde maliyet 18 dolarlara yaklaştı Çin’de maliyet 10 doların altına indi ve artık Avrupalı aradaki farkı kaliteyle tolere etmiyor. Çin’e yöneliyor.

Birçok sektörde benzer durum var ve biz kendi pazarımız dediğimiz alanlarda düşen rekabetçilik gücümüz dolayısıyla pozisyon kaybına uğruyoruz.

Her türlü olumsuzluğa rağmen ülke ekonomisine katkı sunmak için çabalayan ihracatçılarımıza saygıyla…