Geri

Bursa Mudanya Üniversitesi'ne 6 yeni bölüm!

Mudanya Üniversitesi, 2023-2024 döneminde yeni açılacak 6 bölümün tanıtımını yaptığı bir basın toplantısı düzenledi. Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl, “Bursalıların çocuklarını en iyi şekilde eğittiğimiz için bir üniversite kurmayı hak ettik” dedi. Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Tosun ise, “Mudanya Üniversitesi dördüncü nesil üniversite olacak.” ifadesini kullandı.

14:48:50 | 2023-07-21



Haberi Sesli Dinle

ÖZLEM YOĞURTÇUOĞLU/ LİDER BURSA 

Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2022 yılında kurulan Mudanya Üniversitesi’nin 2023-2024 döneminde açılacak 6 yeni bölümü düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Toplantıya Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl, Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Tosun, üniversitenin akademik kadrosu ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Geçtiğimiz yıl Mühendislik-Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nde Endüstri Mühendisliği Bölümü, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde Psikoloji Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Hemşirelik Bölümü, Meslek Yüksek Okulunda ise; İlk ve Acil Yardım, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Fizyoterapi ve Anestezi programları ile eğitime başlayan Mudanya Üniversitesi bünyesine 2023-2024 akademik yılında 6 yeni bölüm daha katılacak.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda üniversite bünyesine; Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, İngilizce Endüstri Mühendisliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Çocuk Gelişimi, İngilizce Psikoloji bölümlerinin açılmasına onay verildi.

Baın toplantısında konuşan Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl'ün konuşmasının satır başları şöyle;

Herkes kitabını satıyordu bu ülkede. Türkiye'nin evrensel durumuna bakarak her kesimin okuyabileceği bir kitapçılık oluşturduk. Kitapçılık konseptini değişik bir şekilde ülkemize hizmet için düşündük ve bunu uyguladık. Eğitim ve kitap işlerinde önce para düşünülmez. İşinizi güzel yaparsanız sonra para gelir. Kitapçılık hayatımızda hep bir evrensel duruşumuz vardı. Her zaman öncelediğimiz evrensel duruşumuz.

Dersahenecilik hayatımda da uzun yıllar hizmet verdik. Orada da bazı şeylere dikkat ettik. Alt yapıyı iyi oluşturuyorduk. Temizlik, güvenlik, bina gibi unsurlar. Hiçbir zaman apartman dairesinde eğitim işi yapmadık. Mümkün mertebe okul mesafesinde yaptık. Akademiye çok dikkat ettik. İlk olarak askeri liselere giren, 100 sorudan 100 soruyu yapan öğrencinin hocasıyım ben. Bunu dershanecilik hayatımızda çok başardık. İyi öğretmen de bir diğer dikkat ettiğimiz unsurlardan biridir. 50 binin üzerinde öğretmen çalıştırdık. 350 binin üzerinde öğrenci okuttuk. Sadece lordların çocuğu değil, Anadolu çocukları da okusun dedik. Ona göre bir fiyat listesi belirledik. Dershanecilik de bir de olmazsa olmazım disiplin. Disiplin derken insanların boğazını sıkmadım. Hiçbir eğitim kurumumda sigara içirmedim. Çocuklar 10-15 saat arası dershaneye geliyor. O süre içerisinde çok iyi eğitim vermemiz gerekiyordu.

‘YENİ BÖLÜMLERLE BÜYÜYORUZ’

“Türkiye’nin en genç üniversitesine gösterilen ilgi bizleri motive ederken, doğru yolda olduğumuzu da gösterdi. İnsanlar gibi kurumlar da doğar ve ardından büyümeye başlar. Büyüme evresinde her yıl farklı gelişmeler gösterir. Mudanya Üniversitesi, 2023-2024 akademik yılında bünyesine kattığı yeni bölümler ile gelişerek ve büyüyerek yoluna devam ediyor. Bu yıl mevcut bölümlere ek olarak Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, İngilizce Endüstri Mühendisliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Çocuk Gelişimi, İngilizce Psikoloji bölümlerimizi açıyoruz. Hem günümüzde hem de gelecekte tercih edilen ve geçerliliği olan bu bölümler gücümüze güç katacak. Burada şunu da belirtmek istiyorum, YÖK bu yıl üniversitelere yeni bölüm açma onayı vermedi. Mudanya Üniversitesine verilen 6 yeni bölüm açma onayı bu nedenle çok kıymetli. Gelişimimize katkı koyacak bu karar için başta YÖK Başkanı Sayın Erol Özvar ve yöneticilerine sizin huzurunuzda teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘ÜNİVERSİTEYİ TOPLUMA HİZMET HEDEFİYLE KURDUK’

Bingöl, yeni bölümlerle birlikte 2023-2024 akademik yılında 1000 öğrenci sayısına ulaşmayı hedeflediklerini dile getirerek, “Yabancı öğrencilerle birlikte bu sayı daha da artacak. Biz Mudanya Üniversitesini, yaşamla iç içe, yaratıcı, yenilikçi bir öğrenme merkezi olarak topluma hizmet etme hedefiyle kurduk. Hedeflerimize de emin adımlarla ilerliyoruz.  Gençlerimizi toplumumuzun geleceğine yön verecek insan kaynağı olarak görüyoruz.  Onları tam donanımlı bireyler olarak yetiştirmenin sorumluğumuzun olduğunu düşünüyor ve bunu kutsal bir görev kabul ediyoruz. Öğrencilerimize her açıdan mutlu olacakları bir eğitim-öğretim imkânı sunuyoruz” dedi.

 “Bursalıların çocuklarını en iyi şekilde eğittiğimiz için bir üniversite kurmayı hak ettik” 

Biz kıyıdan kıyıdan gelmedik. İşin tam ortasından geldik. Sonra koleje geçtik. Muhteşem kolejler yaptık. Birinci olmazsa olmazımız ingilizce öğrettik çocuklara. Okullarımız müthiş bir aktraksiyon gördü. Geçmiş 35 yıl içerisinde yaptığımız işlerimizle gurur duyduk. Bütün hayatım çalışmakla geçti. Günde 18-19 saat çalıştım. Şimdi 12 saate düşürdüm. Gece gündüz kendimi nasıl yetiştirdiğimi çevremdekiler biliyor. Bursalıların çocuklarını en iyi şekilde okuttuğumuz için şimdi de üniversite işine girdik bunu hak ettik. Bu benim görevim değildi aslında. Bu diğer arkadaşlarımızın göreviydi. Üniversiteyi para kazanmak için kurduğumuzu söylediler. Öyle değil. Her bakan değiştiğinde bakanlar ile görüşürüm. Eğitim sisteminin eksikliğini söylerim. Çok yorucu bir iş ama değiyor. Çocuk olduğu için, gelecek olduğu için çalışmaya değer oluyor.

"AMAÇ VİZYONU OLAN BİR ÜNİVERSİTE"

Vakıf üniversiteciligi nedir? Kendimi bunun için hazırladım. Önce çok güzel bir bina yaptık. Bugün de yeni bölümlerle huzurunuzdayız. Biz üniversite kurmak için üniversite kuramadık. Biz istikbale iyi bir gelecek bırakmak istiyoruz. Daha 5 gün önce Oxford üniversitesideydim. Çok inceledim. Bilimsel akılcı ciddi bir vizyonu olan bir üniversite olarak devam etmek istiyoruz.

SEÇKİN BİR KADRO

Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kurduk ve Bütün hocalarımızı İstanbul'dan getirdik. Ve bu hocaları da çok uzun süre görüşmeler sonrası getirdik. Çok iyi hocalar bulduk. 500'e yakın hoca İstanbul'dan gelip başvuru yapmış. Çok iyi bir kadroyla karşı karşıyayız. Bursa'da sizin tanıdığınız Necmi Gürsakal var. İyi bir ekip iyi bir üniversite iyi bir kadro ile karşınızdayız. Hediyeleri koyacak yer bulamadık. 6 tane yeni bölüm ile toplam 13 bölümde hizmete devam ediyoruz. 

4. NESİL ÜNİVERSİTE

Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Hasan Tosun'un konuşmasına bilgi üreten ve bilgiyi transfer eden 4. Nesil bir üniversite olacaklarını belirterek başladı.

Mudanya üniversitesi 4. Nesil üniversitesi olacaktır. 1. nesil üniversite dediğimiz zaman yalnızca eğitim ve öğretimin ortaya çıktığı bir alandan bahsediyoruz. 2. nesil dediğimizde öğretim ve bilimsel araştırma çıkıyor. Doğayı keşfetme üzerine. 3. nesil üniversite de ise doğanın keşfi ile bilimin ön plana çıkarıldığı bir model olarak ortaya çıkıyor. Öğrenci yetiştiriyor, bilimsel araştırma yapıyor ve bilginin kullanımı sağlıyor.

"4. NESİL ÜNİVERSİTE OLARAK MUDANYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİ ÜRETECEK"

Elbette mezun vereceğiz. Elbette öğrenci yetiştirecek elbette bilimsel çalışma yapacağız. Elbette temel bazı değerlerin bir üniversitede olması gereken temel değerleri sağlayacağız. Elbette sosyal bir doku olarak insanı hayata hazırlayacağız. Bundan hiç şüphe yok. Ama asıl 4. nesil üniversite olarak Mudanya Üniversitesi bilgi üretecek. Bu bilginin transferini sağlayacak ve dolayısıyla en çok da önemsediğimiz şeylerden bir tanesi de toplumsal katkı sağlayacak. Bu bizim için  olmazsa olmaz en temel ilkelerimizden biridir. Biz esas itibariyle bugün Türkiye'de yeni yeni oluşmaya başlayan 4. nesil üniversite anlayışının araştırma üniversite kavramıyla birlikte ve yine bunun bir başka ayağı olarak karşımıza çıkan butik üniversite kavramı ile Mudanya Üniversitesi'nde gerçekleşmesini çok arzu ediyoruz.

"ÇİFT ANA DAL YAPABİLECEKLER"

Bilgisayar bölümümüz var.  Yeni modern öğretim paradigmasının  efektif olarak hayata geçebilmesi için mutlak suretle bizim şunu önemsememiz gerekiyor. Artık öğrencilerimize yalın bölümlerden ziyade multidisipliner alanları öngörebileceği  kullanabileceği alanlar sunmamız gerekiyor. Şimdi Mühendislik Fakültesi'nde bunu kazandık. Endüstri mühendisliğimiz vardı. Şimdi endüstri mühendisliği öğrencisi veya diğer öğrenci yani bölümdeki diğer bilgisayar mühendisliğindeki öğrencimiz veya elektrik elektronik iki öğrencimiz endüstride veya endüstrideki öğrencimiz diğer bölümlerde çift ana dal yapabilecek. 3. olarak da bu fakültemizde  fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünü de hayata geçirmiş oluyoruz.

Tosun, “6 Şubat’ta meydana gelen depremden dolayı öğrencilerimizden bir süre ayrı kaldık. Bu hepimizi üzdü. Öğrencilerimizle birlikte olduğumuz süre içerisinde onların mutlu bir üniversite hayatı yaşamaları ve her yönden yetişmeleri için çalıştık. Uygulamalı eğitimlere çok önem veriyoruz. Meslek Yüksekokulumuzdaki sağlık programlarında eğitim gören öğrencilerimiz, ilk yıllarında anlaşmalı hastanemiz Medical Park’ta öğrendiklerini uygulama şansı buldular. Yine Endüstri Mühendisliği öğrencilerimiz protokol imzaladığımız kurumlara saha ziyaretleri gerçekleştirdiler. Bu uygulamamız önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek. Amacımız dünya vatandaşı yetiştirmek. Bu nedenle öğrencilerimizin yurt dışı tecrübe edinmeleri de bizim için çok önemli. Bunu sağlamak amacıyla yaptığımız çalışmalar kapsamında bir üniversitenin Erasmus programına dahil olabilmesi için gerekli olan ECHE belgesi aldık. Bu sonuçla Mudanya Üniversitesi, ECHE belgesine sahip 195 kurum arasında yerini aldı” ifadelerini kullandı. 

"YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARINI DA HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ"

Bizim 2 bin yüz civarında bir öğrenci hedefimiz var. Yabancı öğrenciler de tabii buna ilave olacak. Böyle bir hedefimiz var. Ama tabii bu öğrenci sayımızda lisansüstü programlarımızda yer alacak öğrencilerimizin sayısı da mevcut. Bunlar zaman içerisinde de olacak. 6 ayrı program için müracaat ettik. Muhtemelen biz oradan bu programların YÖK'ten onaylanmasını bekliyoruz. Büyük bir oranda bunların yüzde 80 oranında onaylanacağını umut ediyoruz inşallah. Ve dolayısıyla da çok özgün alanlarda özellikle mühendislik işletme ve bunlarla ilgili diğer alanlarımızla ilgili endüstri mühendisliği gibi diğer alanlarıyla ilgili programları da yüksek lisans programlarında hayata geçirmek istiyoruz.

"İLETİŞİM FAKÜLTESİNİ MUDANYA ÜNIVERSİTESİ'NE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ"

Konuşmanın sonunda Bingöl, İletişim Fakültesi için YÖK'e başvuru yaptıklarını fakat onay gelmediğini önümüzdeki yıl için hayali olan İletişim Fakültesi'ni Bursa Mudanya Üniversitesi'ne kazandırmak istediklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından Mudanya Üniversitesinin akademik kadrosu tanıtıldı.

Yeni açılacak fakülteler şöyle;

Mühendislik Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü

Endüstri Mühendisliği Bölümü

Endüstri Mühendisliği Bölümü (İngilizce)

Sağlık Bilimleri Fakültesi

Çocuk Gelişimi Bölümü

Hemşirelik Bölümü

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü

Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi

Psikoloji Bölümü

Psikoloji Bölümü (İngilizce)

Meslek Yüksek Okulu

Anestezi Programı

Fizyoterapi Programı

İlk ve Acil Yardım Programı

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaberMUDANYA ÜNİVERSİTESİTERCİHTANITIM