Geri

Bursa’nın su kirliliğinde Yeşil Çevre’nin payı yok!

Bursa’da Nilüfer Çayı özelinde su kirliliği sık sık tartışmalara konu olurken Yeşil Çevre Genel Müdürü Mehmet Aydın, kamuoyundaki algıların aksine söz konusu kirlilikte kendilerinin hiçbir payı olmadığını ve arıtma sürecinin bakanlık tarafından 7/24 uzaktan izleme cihazlarıyla takip edildiğini söyledi.


11:19:29 | 2024-08-22



Haberi Sesli Dinle

Haber: Gülüzar Helvacı / Yiğit Bora Doğan

Bursa kamuoyunun çevre kirliliği konusunda odaklandığı konuların başında Nilüfer Çayı geliyor. Çaydaki kirliliğe yönelik farklı yapılıyor. Özellikle sanayinin kirletici rolüne odaklanan algıların aksine kentin doğu bölgesindeki sanayiciler, atık suyun arıtılması için gerekli adımları atıyor.

Kestel ve Gürsu bölgesinde 1998 yılında kurulan Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatifi, yaklaşık çeyrek asırdan uzun süredir ortakları arasında bulunan sanayi tesislerinin atık sularını mevzuatlara uygun bir şekilde aratarak Nilüfer Çayı’nın kollarından biri olan Deliçay’a deşarj ediyor.

Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın, Lider Bursa’ya özel açıklamalarda bulundu.

ORTAK SAYISI ARTTI

Yeşil Çevre’nin 1998 yılında Bursa Valiliği öncülüğünde Kestel ve Gürsu bölgesindeki sanayiciler tarafından kurulduğunu belirten Mehmet Aydın, kurulduğu yıllarda 56 üyesi bulunan kooperatifin bugün 429 ortağa hizmet verdiğini söyledi. Aydın, Yeşil Çevre’nin aynı zamanda Kestel ve Gürsu ilçelerindeki toplam 170 bin nüfusun ürettiği atık suyun arıtılmasını da üstlendiğini belirtti. Aydın, günlük arıtılan suyun yüzde 70’nin endüstriyel yüzde 30’unun ise evsel atık sudan oluştuğunu bildirdi.

KAPASİTE BÜYÜDÜ

52 bin 500 metreküp su arıtma kapasitesiyle kurulan Yeşil Çevre’nin zaman içerisinde artan ihtiyaçlar dolayısıyla gerekli adımları attığını vurgulayan Aydın, 2014 yılında yapılan yatırımla kapasitesini 100 bin metreküpe çıkardığını belirtti. Alt yapısının 150 bin metreküp kapasitede olduğunu söyleyen Aydın, günlük arıtma kapasitelerini de 150 bin metreküp seviyesine çıkarma hedefinde olduklarını ifade etti.

ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

Yeşil Çevre’nin işletme modeli olarak Türkiye’de ilk ve örnek olduğunun altını çizen Mehmet Aydın, kooperatifin kâr amacı gütmeden hizmet ürettiğini belirtirken şunları söyledi: “Yeşil Çevre, yatırımlarını ortaklarıyla birlikte oluşturduğu fonlarla yapıyor. Bu yönüyle Yeşil Çevre, bakanlığımız tarafından farklı illere ve ülkelere model olarak öneriyor. Bu kapsamda farklı il ve ülkelerde çok sayıda misafir ağırlıyor ve Yeşil Çevre modelini anlatıyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı’mızda Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan gibi ülkelerin temsilcileri, Yeşil Çevre’yi ziyaret ederek tecrübelerimizden istifade ettiler.”

YEŞİL ÇEVRE KİRLETMİYOR

Yeşil Çevre’nin yasaların öngördüğü Tablo19 kriterlerine göre atık su arıtması yaptığını vurgulayan Genel Müdür Mehmet Aydın, günlük ortalama 95 bin metreküp su arıttıklarını ve arıtılan suyu 5 kilometrelik bir hatla Deliçay’a deşarj ettiklerini açıklarken “Kamuoyundaki algıların aksine derelerdeki kirlilikte Yeşil Çevre’nin payı yok. Kirleten öder prensibiyle sanayicimiz atık suyunun arıtılması için gerekli adımları atıyor. Yeşil Çevre’nin arıtma süreçleri bakanlık tarafından denetleniyor. Çıkış suyumuzun uygunluğu uzaktan izleme yöntemiyle 7/24 takip ediliyor. Yine ayda 1 ve 3 ayda bir olmak üzere bakanlık denetçileri, habersiz ziyaretlerle denetimler gerçekleştiriyor” dedi.

HİZMET ALANI GENİŞLİYOR

Yeşil Çevre’nin ortaklarına atık su arıtımı, çevre danışmanlığı ve laboratuvar hizmetleri verdiğini bildiren Mehmet Aydın, hizmet alanlarını genişletecek yeni projeler ve yatırımlar yapmaya devam ettiklerini belirterek şunları söyledi:
Yeşil Çevre, Şubat 2024’te devreye aldığı 60 milyon liralık yeni yatırımıyla ortaklarına tehlikesiz ambalaj atıklarını toplama, ayrıştırma ve yeniden ekonomiye kazandırma hizmeti vermeye de başladı. Toplam 11 bin metrekare alanda 3 bin metrekarelik kapalı alan içerisinde 23 personelle katı atık yönetimi hizmeti veriyoruz. Bu hizmeti 3 kamyon, 2 kamyonet ve çok sayıda konteyner ile 7/24 sunuyoruz. Yeşil Çevre bünyesinde bir iktisadi işletme olarak hizmet veren bu tesisin sahibi kooperatifin 429 ortağıdır. Bu tesis önümüzdeki süreçte yeni yatırımlarla kapasitesini daha da artırarak tehlikesiz katı atıkların yeniden ekonomiye kazandırılması için önemli bir rol üstlenecek.

SU GERİ KAZANIM YAPILACAK

Hem su kaynaklarının verimli kullanımı hem de önümüzdeki ‘Yeşil Mutabakat’ süreci göz önünde bulundurularak Yeşil Çevre’nin arıtılan suyun yeniden kullanılabilmesi için ‘geri kazanım’ yatırımı yapacağını duyuran Yeşil Çevre Genel Müdürü Mehmet Aydın, “Kooperatifimiz, çok önemli bir projeye hazırlanıyor. Gerekli fizibilite çalışmaları yapıldı. Önümüzdeki günlerde pilot uygulamaları yaparak geri kazanım modelimizi belirleyeceğiz. 2025 yılı itibarıyla da su geri kazanım projemize başlamış olacağız. Bu kapsamda günlük 50 bin metreküp suyun geri kazanımını sağlamayı planlıyoruz” dedi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Devlete yük olmadan, kar amacı gütmeyen ve özel statüdeki işletme modeliyle örnek olduğunu hatırlatan Mehmet Aydın, projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederken şu ifadeleri kullandı: “Başta bizlere güvenen destek olan yönetim kurulu başkanımız Sayın Bursa Valimiz ve özellikle vizyonlu bakış açılarıyla bizlere yol gösteren Başkan Vekilimiz Sayın İbrahim Burkay Bey’e, yine bizlere güvenen yönetim kurulu ve Yeşil Çevre’nin yaptığı projelere destek olan tüm üyelerimize sonsuz teşekkür ediyoru


ETİKET :   GündemLider HaberLider BursaGüncelYeşil ÇevreNilüfer ÇayıSu KirliliğiArıtmaKatı AtıkMehmet AydınBursaGürsuKestel