Bursa'ya tekrar hoş geldin Nâzım!

Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla:

Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ…”

Çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden biri olan Nâzım Hikmet Ran, yazdığı bu şiirin yarattığı algıyla olsa gerek toplumun aklında bir suçlu gibi görülmüştür hep…

Bu şiirin tamamını okuduğunuzda da ülkesine sevdalı bir adam görecek, “Aman tırnağına, saçına zarar gelmesin sevgilim” dediğinin şahidi olacaksınız…  

‘Hain’ olarak bilenler az değil ‘Mavi Gözlü Dev’i…

Oysaki yüreğinde yanan memleket hasreti son nefesine kadar kalemine yansımış, kendisini ziyarete gelen dostlarını Anadolu’ya “Soran olursa, ‘Moskova’da bir Türk Şairi Nâzım var’ deyin, başı dimdik Türklüğüyle” sözleri eşliğinde uğurlamasını bilmiştir.

(Herkese de Nâzım’ın ‘Kurtuluş Savaşı Destanı’ isimli eserini okumayı önerir, son bölümüne de dikkat çekerim…)

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de

Büyük bir vatansever şairdir Nâzım Hikmet” diyerek müjdeyi verdi: 2024 yılı Bursa’da Nâzım Hikmet’e adanmıştır.

“Okul sıralarındaki talebelerle tanıştıracağız, şehrimizin sokaklarında ve meydanlarında gezecek Nâzım” dedi Başkan Bozbey…

Düzenlenecek konserler, sinema ve belgesellerle, sergiler ve sahnelenecek tiyatro oyunlarıyla usta şair bu kentte ölümsüz kılınacak.

Yıl içinde basılacak edebi bir esere de ‘Nâzım Hikmet Yılı Ödülü’ verileceği not aldığım detaylar arasında.

Müjdenin verildiği yer olan Tayyare Kültür Merkezi’ndeki programda Nâzım Hikmet Kültür Vakfı Genel Sekreteri Turgay Fişekçi ve Bursa Nâzım Hikmet Yılı Danışmanı Yazar Atilla Birkiye de hazır bulundu.

Bursa’mızın şairin yaşamında çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Bozbey, Nâzım Hikmet’in 1936 senesinde Tayyare Kültür Merkezi’ne muhabir olarak geldiğinin de bilgisini paylaşıyor.

Karikatürist Cemal Nadir’in sergisinin haberini yapmaya gelmiş Nazım 88 yıl önce…

‘Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp’ atasözünün ardına sığınıyorum; bu detayı bilmiyordum çünkü ya da unuttum…

Değerli şairimizin ‘muhabir olarak’ bulunduğu o serginin de Bursalılarla buluşacağının müjdesini veren Bozbey,

Kardeşlik ve memleket sevdasından vazgeçmeyi bir an olsun aklından geçirmeyecek kadar onurlu bir isimdir Nâzım Hikmet. Dünyanın sevincini ve acısını şiirlerinde dile getirmiş, kendisi dört duvar arasında olsa da yüreği hep dışarıda atmıştır. Nâzım, aşk ve hasret üzerine de çeşitli şiirler, öyküler ve oyunlar kaleme almış, edebiyatımıza büyük katkılarda bulunmuş eşsiz bir isimdir. Tüm halkımızı, etkinliklerimize katılmaya ve Nâzım Hikmet’in barış, adalet ve özgürlük arzusuyla çınlayan sesine kulak vermeye davet ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.

‘Umudun şairi’ diye tanımladığı Nâzım Hikmet’in ‘siyasi’ bir figür olarak ele alınmasının da haksızlık olduğunu kaydeden Bozbey, Bursa’yı sanatın birleştirici gücüyle çok farklı bir boyuta taşıyacaklarının altını çizdi.

Nâzım Hikmet’in birçok önemli eserinin temelini Bursa Cezaevi’nde attığını hatırlatan Bozbey, yıllar önce yıkılan hapishaneyi de turizme vurulan bir balta olarak yorumlamakta.

2024, Bursa için Nâzım Hikmet yılı olmuş…

Hayırlı olsun!

Bizim nasibimize de yazıyı bir dörtlükle noktalamak düşer:  

Dörtnala gelip Uzak Asya’dan
Akdeniz’e bir kısrak başı
gibi uzanan
bu memleket bizim.”