Bursa yeşil-mavi…
Önceki gün Aydın’da çok acı bir hadise meydana geldi.
Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör kazası yaşandı.
Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4. sınıf öğrencisi bir genç kız, kazada hayatını kaybetti.
Bu noktada insani bir vazife olarak büyük acı için ailesine sabırlar diliyorum.
Ortada bir ihmalin olduğunu tartışmaya gerek yok. Ama ihmalin kaynağını düşünmek gerek.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, yurt müdürünü hemen açığa aldı…
Acaba Ekim 2020 yılında yürürlüğe giren yönetmelikle asansörlerin denetim ve kontrollerinin piyasaya açılmasının bir rolü var mı?
Makine Mühendisleri Odası Aydın temsilciliği ile görüştüm. Asansörün kontrol ve denetiminin kendilerince değil bir şirket tarafında yapıldığını söyledi.
Kontrol ve denetim yılda 1 yapılıyor. Yeşil, mavi, sarı ve kırmızı olarak kategorize edilerek risk düzeyi belirleniyor.
Bu tespit kadar belirlenen kategoriye göre aylık bakımın gerçekleştirilmesi önem arz ediyor.
Aydın Valisi Yakup Canbolat, kazanın yaşandığı asansör bakımının 21 Eylül’de yapıldığını söyledi. Ayda 1 şeklinde bakıldığında bakım, 5 gün gecikmiş görünüyor.
Konu soruşturma ile netlik kazanacaktır.
***
Bu acı olay sonrası, haliyle aklımıza Bursa’daki yurtlar geliyor. Yazının bu bölümünde konuyla ilgili aldığım açıklamalardan önce araştırma bilgilerine yer vermek istiyorum.
Bursa’da KYK’nın 12 yurdu bulunuyor. Bunların 5’i 12 katlı… Her birinde 7-8 asansör bulunuyor…
Bunların 9’u Nilüfer’de, diğer üçü ise Karacabey, Gemlik ve İnegöl’de yer alıyor.
Ayrıca bir de Yıldırım’da Orhangazi Erkek Öğrenci yurdu var fakat o depremsellik nedeniyle kullanılmıyor.
Mevcut kullanımdaki 12 yurdun toplam kapasitesi 15 bin 242.
Nilüfer’deki yurtların kapasiteleri şöyle:
Uludağ bin 658. Halime Hatun bin 779. Mehmet Zahid Kotku 654. Nilüfer Hatun 584. Gülruh Hatun 280. Malhun Hatun 191. Süleyman Çelebi 2 bin 982. Emir Sultan 2 bin 152. Uluşehir 3 bin 322.
Karacabey’deki yurdun kapasitesi 484, Gemlik’teki yurdun kapasitesi 520 ve İnegöl’deki yurdun kapasitesi 636.
Asansör yönetmeliği kapsamında daha önce Makine Mühendisleri Odası il şubesince yapılan yıllık denetimler artık özel şirketlerce yapılabiliyor.
Bursa’da Nilüfer ve Gemlik’teki yurtların denetimleri ilçe belediyeleriyle yapılan anlaşma üzere Netas Mühendis adlı bir şirketçe yapılıyor.
Dün Bursa’daki durumu görüşmek üzere aradığım şirket yetkilisi, kendilerinin yaptığı yıllık kontroller çerçevesinde Nilüfer ve Gemlik’teki KYK yurtlarında asansörlerin genel durumunun ‘yeşil ve mavi’ yani kullanım uygun olduğunu söyledi.
Yeşil’in sorunsuz, Mavi’nin hafif (basit) aksaklıklar, Sarı’nın bakım gerektiren, Kırmızı’nın ise kullanılmaması gereken niteliği tanımladığını belirten yetkili Bursa’da sadece Emir Sultan yurdunda kırmızı kategoride bir asansör olduğunu, onun da kullanıma kapalı tutulduğunu aktardı.
Bu, yıllık kontrol tablosu… Tabi bir de bunun aylık bakımları var.
Aylık bakımlar açısından durumu da Gençlik ve Spor İl Müdürü Rahmi Aksoy’dan edindik.
Aydın’daki olay, belli ki tüm illeri teyakkuza geçirdi.
Makamından aradığımızda Müdür Bey’in sahada olduğunu öğrendik. Görüşme talebimiz kendisine ulaştırıldı. Kendisi aradı ve 1 saate yakın bir görüşme gerçekleştirdik.
Geçen yıl bu göreve atanan Rahmi Aksoy, Aydın’daki olay sonrası yurtlardaki asansörlerin durumu için hemen toplantı gerçekleştirdiklerini ardından bizzat kendisinin de asansör denetimi yaptığı söyledi.
Asansörlerin bakım ve kontrollerinden firmaların sorumlu olduğu hatırlatan Müdür Aksoy, benzer olaylar yaşanmaması için kendilerinin de gerekli tedbirleri almak ve gençlerde farkındalık oluşturmak için çalıştıklarını bildirdi.
Asansör konusunda Bursa’daki KYK yurtlarında genel durum, bu şekilde görünüyor.
***
Asansör konusunu konuşmak üzere Gençlik ve Spor İl Müdürü Rahmi Aksoy’a ulaşmışken başka soru sormamak olmazdı.
Takip edenlerin hatırlayacağı üzere bu köşeden 15 Eylül’de Bursa’daki yurtlara ilişkin ‘KYK’ başlıklı bir yazı kaleme almış ve aktarılan sorunları aktarmıştım. (https://www.liderhaber.com.tr/kyk)
Yazının temel amacı, tamamen iyi niyetle görünürdeki genel manzarayı resmetmekti. Yurtlar kapılarını açmadan kaleme aldığımız konunun sağlaması daha ilk haftalarda yapıldı.
Yurtlara yerleşmelerinin ikinci haftasında (19 Ekim) Bursa’da Süleyman Çelebi Erkek Öğrenci Yurdu öğrencileri; yurt odalarının 4 kişiden 6 kişiye çıkarılması, yurda giriş saatleri ve yemeklerin kötü olması iddiasıyla protesto eylemi yaptı.
Emniyet güçlerinin kontrolünde gerçekleşen eylemin devamı gelmedi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, eylem sonrası her gün denetim talimatı verdi. Hatta Ankara’dan KYK Genel Müdürlüğü denetçileri de gelip inceledi.
‘KAPASİTE ARTIRMADIK’
İl Müdürü Rahmi Aksoy, yurtlarda bir kapasite artışına gidilmediğinin altını çizerek “Bin kişilik Orhangazi yurdumuz depremsellik açısından sıkıntılı çıkınca buraya öğrenci alamam dedim. Depremzedeleri de orada ağırlamadık. Kampüs içindeki yurtlarımız zaten 6 kişilik olarak planlanmış ve yapılmış. Geçen senelerde ihtiyaç olmadığı için 4’er kişilik olarak kullanıldı. Bu yıl da Orhangazi yurduna öğrenci almadığım için gelen öğrenciyi bu yurtlara naklettik. Haliyle yurtlarımızda kapasiteyi artırma değil mevcut 6 kişilik kapasiteyi kullanma tasarrufunda bulunduk” dedi.
‘İNTERNET ÜCRETSİZ HİZMET’
Yurtlarda öğrencilerin sürekli ifade ettiği internet sorunu hakkında Müdür Aksoy, “Biz öğrencileri internete hediye olarak veriyoruz. Ders ve eğitim materyallerini edinmeleri için verdiğim ek ücretsiz bir hizmet. Fakat aynı anda çok sayıda öğrencinin saatlerce film indirmek üzere kullanması bağlantı sorunu oluşturabilir. Bu altyapı ya da bizden kaynaklı bir sorun değil. Öğrencilerin bu hizmetin ders çalışmak üzere verildiğini bilip kendi aralarında başka kullanımların olmaması için farkındalık oluşturmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.
KADRO EKSİK DEĞİL
Temizlik ve personel konusunda Aksoy, “Kendi kadromuzun dışında toplum yararına çalışmak üzere 187 kadro açtık. Müracaat eden kimse olmadı. Bunu çözmek için yurt time programı başlattım. Yurtlarda ihtiyaç sahibi gençlerimiz, hem çalışıp hem de okuyabilirler. Ona da müracaat yok. Ben bütün arkadaşlarımı yurtlara yönlendirdim. Kadro olarak eksiğimiz yok. 200 Temizlik personelimiz var ve sürekli çalışıyorlar. Temizlik konusunda gençlerimizin de duyarlı olmasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
YEMEKTE KONTROL ÖĞRENCİDE
Yemek hizmeti ve gençlerin şikâyeti hakkında konuşan Müdür Rahmi Aksoy, “Yemekhanede bir benmari bozulmuş. Öğrencilerden müsaade istenmiş. Normal yemek sırası, ortala her yerde 30 dakika. Bir gün 45 dakika olmuş. Ertesi gün düzelmiş. Yemek dağıtılırken öğrencilere aldıkları yemekleri tartmalarını söylüyoruz. Fakat tartmıyorlar. Sonra eksik olduğunu söylüyorlar. Öğrenciler, kendi oto kontrollerini sağlayabilir çünkü bu özel bir firma öğrenciler, yemeği beğenmediğinde yemezse bu firma zarar eder. Çünkü işletme, yemek verdiği öğrenci sayısına göre bizden para alabiliyor. Yemekler gıda mühendisleri eşliğinde dağıtılıyor” şeklinde konuştu.
ÖZEL YURTLAR BOŞ KALDI
Türkiye’de ilk defa bütün müracaat eden bütün öğrencilere yurt çıkan tek ilin Bursa olduğunu vurgulayan Aksoy, hâlihazırda yurtlarda bin kişilik boş kontenjan bulunduğunu ifade ederken “Bizim denetimimizde 61 tane de özel yurt var. Bunların toplam kontenjanı 10 bin 200 civarında ve doluluk oranı yüzde 49’larda. Yakın zamanda 5-6 yurt kontenjan yetersizliğinden kapatıyor” dedi.
Ayrıca giriş çıkış saatinin genel bir uygulama olduğunu ve kendilerinin bu konuda bir adım atamayacağını belirten Müdür Rahmi Aksoy, önceliklerinin öğrencilerin güvenliği olduğunun altını çizdi.
Telefonla görüştüğümüz Gençlik ve Spor İl Müdürü Rahmi Aksoy, yurtlara ilişkin yönelttiğimiz her soruya cevap verdi. Bu noktada iletişime açıklığı dolayısıyla kendisine teşekkür ediyoruz.
Özellikle vurgulamak isterim ki ben, bu ülkenin gençlerinin dünyanın en gelişmiş standartlara ve haklara erişmesini arzu ediyorum, imkânlarımız ölçüsünde bunu sağlamamız gerektiğini savunuyorum.
Fakat bu savunuyu yaparken kabul etmeliyim ki gerçekten de sunulan imkân ve fırsatlar her geçen gün artıyor ve gelişiyor. ‘Bizim zamanımızda böyle değildi’ klişesinden değil bizzat gerçeklikten bahsediyorum.
Bu noktada gençlerimizin de sorumluluk duygusunu pekiştirmesinin ülkemize büyük faydalar sağlayacağına inanıyorum.
Dilerim, hepimiz haklarımız kadar ödevlerimizi de fark ederiz.
Bir soru: Ödevden kaçanın hakkı olur mu? Ödevini eksik yapanı cezasız mı bırakalım? O asansörün bakımı ile ödevli şirketi mesela?
Saygılarımla…