Büyük Britanya’da neler oluyor?
Tüm gençlik yıllarımda özellikle Asyalı Müslüman topluluklardan veliaht prens Charles’ın Asyalı Müslümanlara oldukça yakın olduğunu duymuştum.
Hatta Japonya’da yaşayan Müslüman Asyalıların büyük kısmı “Prens Charles aslında Müslüman ama şimdi açıklamıyor. Kral olunca Asya Müslümanlarının önünü açacak” diyorlardı.
O zamanlar bu iddiaları müstehzi bir gülücükle geçiştirmiştim ama şimdi görüyorum ki çok da haksız değillermiş. Kral Charles’in Müslüman olup olmadığını bilmem. Zaten kimsenin diniyle imanıyla işim olmaz ama Kral Charles’in Asyalılara verdiği önem ortada. Baksanıza Hint asıllı Rishi Sunak İngiltere Başbakanı, 1980 doğumlu genç bir Asyalı. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, 1970 doğumlu Pakistan asıllı.
İskoçya’nın yeni Başbakanı Hamza Yusuf ise hem Pakistanlı hem de Müslüman bir siyasetçi. İskoçya'da seçimle bölgesel yönetimin yeni başbakanı seçilen Hamza Yusuf, başbakanlık resmi konutu Bute House'daki ilk gününde ailesine namaz kıldırırken çekilen fotoğrafını da Twitter hesabından “Bute House'daki ilk gecemizi geçiriyoruz. Birlikte iftardan sonra adet olduğu üzere aileme namaz kıldırdığım özel bir an” ifadelerini kullanarak paylaştı.
Büyük Britanya’da neler oluyor anlamak zor. Annesi kraliçe Elizabet’in ölümünün ardından ancak 74 yaşında Kral olabilen Charles’ın tahtta annesi kadar uzun oturması imkansız. Allah ömür versin. Ama yine de işkolikliği ile tanınan ve yaşına rağmen gösterdiği diplomatik performans ile diğer krallara uzak ara fark atan Kral Charles, az zamanda çok işler başarmak istiyor. Müslüman coğrafyada sevilen Charles, bu sevgiyi ekonomik kazanıma döndürmeye gayret ediyor.
Son yapılan araştırmalarda İngiltere’de yaşayan
ikinci yaygın etnik grup toplam nüfusun yüzde 9,3'ünü oluşturan ve kendilerini Asyalı, Asyalı İngiliz veya Asyalı Gallerli olarak tanımlayan 5,5 İngiliz vatandaşı.
Görünen o ki İngiltere giderek beyaz İngilizlerin kontrolünden çıkıp Asyalı göçmenlerin yönetimine geçecek. Prens Charles da buna müsaade edecek.
İngiltere’de yaşananlar aklıma Almanya’da yaşayan 3. kuşak Türkleri getirdi. Yakında bir Türk kökenli Alman neden Almanya Başbakanı olmasın.
4 ADAYLI SEÇİM
İttifak adaylarının dışında 100 bin imza toplayarak aday olanlarla beraber 4 isim 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı olabilmek için yarışacaklar. Son yapılan anketlere bakıldığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk turda kazanacak gibi görünüyor. Ama rahmetli Süleyman Demirel’in dediği gibi siyasette 24 saat uzun bir süre. Seçim sattı mailine girdiğimiz şu günlerde ne olur. Siyasi ortam nasıl şekillenir belli olmaz. Ama görünen şu ki, seçim ikinci tura kalırsa Sinan Oğan ve Muharrem İnce’nin oyları seçimin sonuçlarını etkileyecek. Bu nedenle şimdilerde Oğan ve İnce kilit pozisyona geldikleri için liderlerin gözdesi oldular.
Bu arada Yavuz Ağıralioğlu’nun partisinden istifası da kulisleri hareketlendirdi. Ağıralioğlu “Ben İYİ Partinin vebaline ortak olmayacağım” diyerek istifa edince, Ankara kulislerinde “acaba parti mi değiştirecek” dedikoduları dolaşmaya başladı. Ancak Ağıralioğlu kendisine sorulan bir soru üzerine, şimdiye kadar kendisine herhangi bir partiden çağrı gelmediğini ve seçimlere 2 ay kala parti değiştirmenin söze zarar vereceğini söyleyerek bu süreci bağımsız geçireceğini belirtti. Ve dedikodulara son verdi. Ağıralioğlu’nun istifası aslında beklenen etkiyi yaratmadı. Ardından İYİ Parti’den istifalar gelmiş olsaydı seçim sonuçlarına bir etkisi olabilirdi ama şu anda kendi kişisel tepkisi olarak kaldı.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Yer bilimcilere göre dünya üzerinde en fazla 10 büyüklüğünde bir deprem olabilirmiş. Bilindiği gibi depremin büyüklüğü fayın kırılması sırasında açığa çıkan enerjinin ölçüsüdür. Açığa çıkan enerjinin büyüklüğü ise kırılan fayın uzunluğu ve derinliğine bağlıdır. Yer bilimcilere göre dünya üzerinde aletsel büyüklüğü 10’dan büyük olan bir depreme yol açabilecek bilinen bir fay yokmuş.