Büyük geçmiş olsun
Bursa OSB sınırları içerisinde faaliyet gösteren bir tekstil fabrikasında 01.11.2022 tarihinde saat 19.00 sularından tamamına yakın bölümünde henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı Bursa Büyükşehir İtfaiyesinin tüm teknolojik araçlarla, cihazlarla, ekipmanlarla tüm tecrübeli, eğitimli personeli ile canla başla başarılı çalışmaları sonucu komşu fabrikalara sıçratılmadan önce kontrol altına alınmak suretiyle yangın söndürülmüştür, ayrıca helikopterlerin AFAD, Bursa orman bölge müdürlüğün ve komşu illerin itfaiye araç gereç ve personelin desteği Bursa Büyükşehir İtfaiyesi’nin başarılı çalışmasına önemli katkı sağlamıştır.
Söz konusu çıkan büyük ölçekli yangın kentimizi derinden üzmüş fakat komşu fabrikalara sıçratılmadan başarıyla müdahale edilerek söndürülmesi ve can kaybının olmaması hepimiz için teselli kaynağı olmuştur.
Yangında tabir yerindeyse ölümüne canla başla çalışmalarından dolayı kahraman itfaiyeci arkadaşlarımızı ve destek veren diğer resmi özel kurum ve kuruluşlarının ekiplerini yürekten tebrik ederim.
Fabrikalar; üretime bağlı olarak kimyasal maddelerin kullanılması, kolay yanıcı ve parlayıcı madde bulunması, enerji tüketiminin fazla olması gibi nedenlerden dolayı yangın riski büyük olan yerlerdir.
Son yıllarda Türkiye’de yılda yaklaşık ortalama 400 fabrika yangını olmaktadır.
YANGININ ÇIKIŞ NEDENLERİ
Fabrikalarda Yangın ve patlamaların çoğunluğu elektrik tesisatındaki sorunlar, gaz genleşmesi, malzemenin veya ekipmanın aşırı ısınması, yanıcı gaz ve sıvıların uygun şekilde depolanmaması, sıcak çalışmalarda kurallara uyulmaması ve periyodik bakımların yapılmaması gibi sebeplerle meydana gelmektedir
Yine fabrikalarda meydana gelen yangınların en büyük sebebi; eskimiş olan tesisatların yenilenmemesi, panoların eski pano olması, başlangıçta kullanılan kolay yanıcı malzemelerin günümüzdeki yangına dayanıklı malzemeler ile değiştirilmemesi, yangın önlemlerinin alınmamasıdır. Ayrıca kullanmış olan malzemelerin yıpranması makinaların eskimesi aynı kabloya her yıl yeni bir makinanın daha bağlanması yangın riskini arttırmaktadır. Tüm bunların yanında sabotaj ihtimalinin olduğu da bir gerçektir.
Ayrıca akaryakıt parlamasından, elektrik kontağından, sigaradan,yağ kazanının parlamasından, Fuel-oil parlamasından. Doğalgaz tesisatının gaz kaçırmasından, Yıldırım düşmesi sonucundan, Susuz kalan buhar kazanının patlamasından ve hararetinden, Sanayi tüpü LPG tüpünün parlamasından, Bürülör alevinden (Hararetinden) ve diğer sebeplerden meydana gelmektedir.
FABRİKALARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
1-Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine göre yangın önlemleri aldırılmalıdır.
2-Çalışan personellere yangın söndürme eğitimleri aldırılmalıdır.
3-Yangın söndürme tüpleri gözle görülecek kolay ulaşılabilecek yerlere konulmalıdır.
4- Kaçış yolları açık tutulmalı önünü eşyalarla kapatılmamalıdır.
5- Yangın merdivenleri açık tutulmalı kilitlenmemelidir, ayrıca kaçışı engellediğinden kesinlikle içine eşya konulmamalıdır.
6-Kaçış yollarını gösteren çıkış(exıt) levhaları takılmalıdır.
7-Yangın dolaplarının önünü açık tutulmalıdır.
8-Fabrikanın tüm mekanları, makineleri ve teçhizatları temiz tutulmalıdır.
9-Çatı ve bodrumlara yanmaya müsait eşya konulmamalıdır.
10-Elektrik tesisatı eskiyse yenilenmelidir.
11-Sigara içilmemelidir,
12-Mevzuat gereği yılda 1 kez yangın söndürme tesisatının bakım ve kontrolleri yaptırılıp raporlandırılmalıdır
13-Mevzuat gereği yılda 1 kez yangın algılama ve ihbar tesisatının bakım ve kontrolleri yaptırılıp raporlandırılmalıdır
14-- Mevzuat gereği yılda 1 kez taşınabilir seyyar yangın söndürme tüplerinin bakım ve kontrolleri yaptırılıp raporlandırılmalıdır
15- Mevzuat gereği yılda 1 kez yangın söndürme ve tahliye tatbikatı yaptırılmalıdır.
16-Mevzuat gereği acil durum planları yaptırılmalıdır.
17-Mevzuat gereği yangın tahliye planları yaptırılmalı her kata her kesin görebileceği noktalara asılmalıdır.
18-Mevzuat gereği risk analizi yaptırılmalıdır.
19- Mevzuat gereği yılda 1 kez iç elektrik tesisatının bakım ve kontrolü yaptırılıp raporlandırılmalıdır
20-- Mevzuat gereği yılda 1 kez topraklama tesisatının bakım ve kontrolü yaptırılıp raporlandırılmalıdır
21-Mevzuat gereği yılda 1 kez yıldırımdan korunma(paratoner) tesisatının bakım ve kontrolü yaptırılıp raporlandırılmalıdır
22-Kundaklama ve sobatajı yapanları görüntülemek için kamera sistemleri kurdurulmalı,
7/24 Özel güvenlik ekipleri görevlendirilmelidir.
23-Yangın risk analizi yaptırılmalıdır.
24-Patlamalardan korunma dokümanı hazırlatılmalıdır.
25- Tüm kimyasal maddelerin MSDS güvenlik bilgi formları hazırlatılmalıdır.
Özetlemek gerekirse; İnsanın, yanıcı maddelerin, yakıcı maddelerin ve oksijenin olduğu her yerde yangın çıkabilir bu bilinçle fabrikalarda yangın çıkmaması için binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerine göre yangın risk analizi yaptırılarak her türlü yangın önlemleri aldırılmalı ve düzenli olarak bakımı ve kontrolleri yapılmalı, ayrıca tüm çalışanlara temel yangın eğitimi aldırılmalıdır.
RİSKSİZ BİR OSB İÇİN
Temennimiz kentimiz sınırları içerisinde yer alan Bursa Organize Sanayi Bölgesi, Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi, Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi, Uludağ Organize Sanayi Bölgesi, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi, İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Kestel Organize Sanayi Bölgesi, Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Mustafakemalpaşa Mermerciler Organize Sanayi Bölgesi, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi, Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi, Bursa İhtisas Deri Organize Sanayi Bölgesi, TOSAB Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi, Kayapa Organize Sanayi Bölgesi, Yenice Organize Sanayi Bölgesi, olmak üzere toplam 17 organize sanayi bölgesinde ve il sınırlarımız içerisinde faaliyetini sürdüren endüstriyel yapıların işletmecileri tarafından yukarıda belirttiğim önlemleri almak suretiyle yangın güvenliklerini sağlayıp, yangın riskini en aza indirerek can ve mal kayıplarının önüne geçmeleridir.
Yangınsız günler dilerim