Büyükşehir’e 5 milyarlık ek ödenek

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, bugün olağanüstü toplanacak.Ana gündem ek bütçe.

Büyükşehir Belediyesi’nin ek ödenek talebi, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan oy birliğiyle geçti.

2024 yılı için belirlenen 20 milyar liralık bütçeye ilave olarak Kasım/Aralık dönemini kapsayan 5 milyar liralık ödenek talep ediliyor.

Komisyondan geçen talebin Meclis’ten de oy birliğiyle geçmesi bekleniyor.

Bu haliyle Büyükşehir Belediyesi’nin toplam bütçesi, 2026 yılı için belirlenen 24,2 milyar liranın üstüne çıkmış oluyor. Bu denklemde 25 bütçesini siz tahmin edin…

***

Elbette ek ödenek talebinin komisyondan geçmesi ve Meclis’e gelmesinin yegâne temeli, Cumhur İttifakı’nın ‘çalıştırmama’ yaklaşımında olmamasıdır.

AK Parti ve MHP’nin ‘çalıştırmıyorlar’ bahanesi üretilmesin diyerek, seçmenin kendilerine yüklediği yerelde ‘denetim’ görevini, kamunun ortak menfaatleri doğrultusunda kullandığı söylenebilir.

Şüphesiz Büyükşehir’in ek ödenek ile ne yapacağı da merak konusudur ki bu sorunun Meclis görüşmelerinde yanıt bulması da beklentiler arasındadır.

Seçildiği günden bugüne Meclis’te Cumhur İttifakı’nın ortaya koyduğu yaklaşımın bir sonucu olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ‘beni çalıştırmıyorlar’ deme hakkı yok.

Aradan geçen 6 ayda Bozbey, kentteki bazı konulara palyatif çözümler üretse de kronik sorunlara yönelik kökten ve kati bir çözüm getirdiğini henüz göremedik.

Örneğin Trafik! Neyse ki Bursa’da artık kimse trafik sorununu konuşmuyor. Herhalde Alinur Aktaş gitti ve Bursa’da trafik sorunu bitti. Öyle mi? Elbette değil! ‘Trafik sorununu çözeceğiz’ diyen başkanı ‘çözemezsin, yapamazsın’ diye diye topa tutanlar bugün sessiz. Neden? Çünkü artık ‘trafik sorununu çözeceğiz’ diyen bir başkan yok! Yani başkanın gündeminde olmayan konu kent muhaleflerinin de gündemine girmiyor!

Cumhur İttifakı, yerelde hizmetin önünü tıkamaktan kaçınan, muhalefetini ‘yanlışa’ odaklayan ve özellikle de kamunun ortak menfaatlerini önceleyen yaklaşımıyla yer yer eleştirilse de doğru olanı yapıyor.

Fakat artık, bir noktada kent adına tavır alması da gerekiyor. Bunu ne zaman göreceğiz? Nilüfer’de sağır sultanın bile duyduğu usulsüzlüklere ne zaman müdahale edilecek?

Üsküdar Boğaz’daki kaçak yapılara İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ağırdan alması nedeniyle müdahale eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, aynı refleksi Bursa’da ne zaman gösterir acaba?

Yoksa Bursa’da gündemleri mi farklı?

***

Bugün Meclis’te ‘2024 Mali Yılı Gelir Tarifesinin 40. Maddesindeki Toptancı Hal Ücretleri Tarifesinde değişiklik yapılması’da değerlendirilecek.

Kent Estetiği Şube Müdürlüğü, Altyapı Koordinasyon Şube Müdürlüğü ve Gelirler Şube Müdürlüğü’nün ücret tarifesinin yeniden düzenlenmesi görüşülecek.

Böylelikle bütçenin hem gelir hem de gider kalemlerinde artış gerçekleşecek.

Ayrıca Meclis’te Kültür A.Ş.’nin (Bursa Kültür Sanat Ürünleri ve Turizm Ticaret A.Ş) sermaye artışı ele alınacak.

Öte yandan bugünkü Büyükşehir Meclisi’nde yalnızca Büyükşehir’in ek ödenek talebi değil Nilüfer Belediyesi, Orhangazi Belediyesi ve Keles Belediyesi’nin ek ödenek talepleri de oylanacak.

Hadi Nilüfer Belediyesi ek ödenekle maaşları ödeyecek! Orhangazi ve Keles ek bütçe ile ne yapacak acaba?

***

Sosyal konut şart!

Bursa’da yapıların acilen dönüşmesi gerekiyor.

Deprem korkusu üzerinden yapılan kentsel dönüşün propagandası, vatandaş için değil yalnızca bir grup rant şebekesi için refah üretiyor.

Haliyle ‘kentsel dönüşüm’ çağrıları da vatandaşa samimi gelmiyor.

Bursa’da dönüşümün gerçekleşebilmesi için sosyal konut ve rezerv alan üretimi gerektiğini kahvedeki adam da biliyor. Bunu söylemek için uzman olmaya gerek yok!

Örneğin geçenlerde TMSF tarafından ihalesi iptal edilen Demirtaş’taki arazi, TOKİ’ye sosyal konut üretmek üzere verilmeli ve vatandaşın giderek büyük bir sorun haline gelen barınma ihtiyacına çözüm üretilmeli.

Yok, öyle olmaz ise şayet TMSF arazinin fiyatını düşürmüş, Büyükşehir ek ödeneğinin yarısıyla burayı alsın. İster iştiraki aracılığıyla sosyal konut yapsın ister rezerv alan… Ama bir şey yapsın!

Öte yandan hükümetin konut kredisi için gereken adımı bir an önce atması ve yüzde 1’lik psikolojik eşik altında bir faizle yeni bir kampanya yapması gerekiyor.

Yoksa vatandaş ne ev alabiliyor ne kira ödeyebiliyor!

Canına öyle tak etti ki ister istemez rant şebekelerinin tuzağına düşüyor…

Önce kamunun ortak menfaati diyenlere saygıyla…