Geri

“Büyümek için yeni iş modellerine ihtiyaç var”

BTSO’nun üstlendiği projeleri ve çalışmaları İMSİAD üyeleriyle paylaşan Burkay, inşaat sektörünün sürdürülebilir büyümenin gerçekleşmesi adına yeni iş modellerine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

15:00:07 | 2024-10-04



Haberi Sesli Dinle

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, İMSİAD üyeleriyle buluştu. Programda ‘Bursa Ekonomisi ve Gelecek Vizyonu’ başlıklı sunum gerçekleştiren Başkan Burkay, Bursa ekonomisinin büyümesinin inşaat sektörüyle paralel olduğunun altını çizdi.

Türk ekonomisinin lokomotifi durumundaki inşaat sektörünün her sorununu BTSO olarak önemsediklerine vurgu yapan Burkay, yeni iş modellerinin de ihtiyaç olarak sektörlerin ana gündemlerinde olduğunu hatırlattı. BTSO’nun üstlendiği projeleri İMSİAD üyeleriyle paylaşan Burkay, inşaat sektörünün sürdürülebilir büyümenin en önemli parçalarından biri olduğunu ifade etti. BTSO ile birlikte 11 senedir kritik adımlar attıklarını dile getiren Burkay, 60’ın üzerinde makro projeye imza attıklarının bilgisini paylaştı.

İnşaat sektöründe söz sahibi olan tüm dinamikleri BTSO İnşaat Konseyi’nin çatısı altında buluşturduklarını belirten Burkay, insan kaynağının yetkinliklerinin artırılmasının da önemine değindi.

Ticaret Bakanlığı marifetiyle inşaat sektörüne ihracat imkanları sunabilmek için UR-GE projesi başlattıklarını söyleyen İbrahim Burkay, Özbekistan, Bulgaristan, Suudi Arabistan ve ABD’de başarılı yurt dışı pazarlama faaliyetleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

2024’ün Kasım ayında Londra’da da önemli bir programa katılacaklarının altını çizen BTSO Başkanı Burkay, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle yaklaşık 150 milyon TL yatırım yapacağız. İnşaat ve Yapı Malzemeleri Kümelenmemizi kurmaktayız. İkinci UR-GE projemiz için de hazırlıklarımız başladı” değerlendirmesini yaptı.

Türk ekonomisinin canlanması adına her sektörün omuz omuza olması gerektiğine dikkat çeken Burkay, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bugün inşaat sektöründe arsa ve imalat maliyetleri çok yüksek. Toplam üretim maliyetinin yüzde 50’sini arsa oluşturuyor. Böyle bir maliyet kesinlikle sürdürülebilir değil. Bugün sanayiye baktığımızda hammaddenin payı, üretim maliyetleri içerisinde yüzde 30’u geçtiği anda rekabetçiliğiniz bitiyor. Dolayısıyla bu maliyetlerle sektörde ayakta kalabilmek mümkün değil. BTSO olarak bu çerçevede Organize Ticaret Bölgeleri ve Organize Konut Bölgeleri projemizi hazırladık. Kamu ile yerel yönetimlerin desteğiyle belirlenecek arazilerde, konut ve ticari alan üretmek üzere Odamıza verilecek yetki ve sektör temsilcilerinin katılımıyla kurulacak kooperatifler vasıtasıyla bu projeleri gerçekleştirmek istiyoruz. Hem inşaat ve gayrimenkul sektörüne hareket kazandırmak hem de çalışanlara uygun şartlarda sosyal yaşam imkânları sunmak amacıyla bu konuda girişimlerimiz devam ediyor. Bursa ekonomisini bugüne taşıyan iş modelleri ile bundan sonra ayakta kalabilmek mümkün olmayacak. Bu kapsamda sanayiden finansmana erişime kadar pek çok alanda yenilikçi iş modelleri geliştiriyoruz. TEKNOSAB Lojistik Park Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuzu hayata geçirdik. Toplam yatırım bütçesi 210 milyon dolar olan proje kapsamında SPK’dan onay alarak ilk grup payların BTSO ve TEKNOSAB üyesi yatırımcılara ihraç süreçleri ile ilgili hesap açım işlemlerini başlattık. A ve B grubu payların arasında herhangi bir imtiyaz farkı bulunmuyor. Katılım paylarını alan yatırımcılarımız, TEKNOSAB Lojistik Park Projesi’ne ortak olurken, Bursa ve Güney Marmara’nın en büyük ve en kapsamlı projesinin ortağı olmanın yanında bu büyük projenin değer artışı, kira gelirleri ve birçok avantajından da faydalanabilecek.”


ETİKET :   btsoekonomiburkayimsiadyeni işmodelleri