Cem Uzan tarih mi oldu?
Uzan kardeşlerin Cumhurbaşkanlığı adaylığı YSK tarafından reddedilmiş. Ne diyelim gözden ırak gönülden de ırak olurmuş derler. Öyle uzaktan siyaset yapılmıyor. Yapılamaz da. Genç Parti aslında geçen senelere rağmen hala kitleleri harekete geçirecek seçmene umut verecek bir yapıya sahip. Yani minare yıkılmış ama mihrap yerinde diyebiliriz. Ama bu gücü harekete geçirecek bir itici güç yok.
İnanın Cem Uzan, riski göze alıp Türkiye’ye gelse bu hareket önemli bir ivme kazanır. Ama şu anda Ne Hakan Uzan ne de Cem Uzan burada olmadan bu yarışmaya katılamazlar. Türk milleti asker topluluktur ve liderini bir komutan misali en önde ister. Hiçbir zaman arkadan haydi yiğitlerim koşun ben sizin arkanızdayım demekle bu iş olmuyor…
Neyse gelelim Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın üniversite diplomasının başvuru evrakları içinde olmaması nedeniyle başvurusu reddedilmiş. YSK, Fatih Erbakan’a eksik evrakı tamamlaması için dün akşam 17.00’a kadar süre verdi.
Fatih Erbakan üniversite mezunu mudur? Değil midir? Bilemem ama eksik evrak teslim eden biri nasıl Cumhurbaşkanı olacak bunu anlayabilmiş değilim.
Bu arada eksik evrak veren sadece Fatih Erbakan değil… Diğer adaylardan İrfan Uzun'un mal bildirim formunun eksik olduğu, Davut Turan'ın, fotoğrafının yüksek çözünürlüklü elektronik ortamda hazırlanmış halinin bulunmadığı;
Türkiye İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Ahmet Özal'ın da fotoğrafının yüksek çözünürlüklü elektronik ortamda hazırlanmış halinin ve mal bildirim formunun bulunmadığı belirlenmiş.
NEVRUZ TÜRK’ÜN BAYRAMI
Aslında bugün yazıma “Tanrı Türk’ü Korusun” diye başlamak istiyorum.
Her yıl Balkanlar'dan Orta Asya'ya kadar oldukça geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz Bayramı aslında pek çoğumuz için merak konusu. Yıllarca terör örgütü PKK tarafından sözde Kürt bayramı olarak ayrıştırılmaya çalışılan Nevruz aslında tam anlamıyla bir Türk bayramıdır.
Kelime olarak "yeni gün" anlamına gelen bu özel günde, tabiatın canlanmasıyla yeni bir yılın başladığına ve ne kadar bolluk, bereket, yardımlaşma ve dayanışmayla geçirilirse tüm senenin o şekilde geçeceğine inanılır.
Nevruz’un her yıl 21 Mart'ta kutlanmasının ise bir nedeni var. Güneş 21 Mart’a kadar güney yarım küreye daha çok ısı ve ışık verirken, bu denge 21 Mart’ta eşitlenip, daha sonra kuzey yarım küre lehine bozuluyor. Yani gece ve gündüz eşit oluyor.
Bugün Orta Asya, Anadolu, İran coğrafyasında yoğun kutlanan Nevruz Bayramı'nın ritüelleri, nesilden nesile aktarılarak bugünlere kadar geldi.
Eski yılın bittiği, yeni senenin başladığı o güne günahlarından arınmak için ateş ve sudan atlamak tüm nevruz kutlamalarındaki ortak unsurlardan biri olarak dikkati çekiyor. Eşya ve hayvanların da ruhlarının arınması için eşyalar tütsüleniyor, hayvanlar ateş arasından geçiriliyor.
Bugüne özel "nevruz sofrası" kuruluyor. Toplu halde oturulan sofrada, 7 çeşit yemek bulunuyor. Tüm yılın bolluk ve bereketle geçmesi için kurulan zengin sofrada, herkes her yemekten yiyerek, senenin o rahatlıkta geçmesini diliyor.
"Semeni" geleneği de uzun yıllardır yaşatılıyor. Bu gelenekte, tarımda bereketli bir yıl dileğiyle, nevruzdan önce kaplarda arpa, buğday çimlendiriliyor ve bunlar sofralara konuluyor.
21 Mart Nevruz Bayramı tüm Türk dünyasına kutlu olsun!
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Bir kişi hapşırdığında “çok yaşa” dememizin nedeni;
hapşırdığınız zaman kalbiniz de dahil; tüm fonksiyonlarınızın durmasıymış.