Geri

Uzman Klinik Psikolog Cemre Kürşat: Yazın aldatmalar artıyor!

Aldatma hiç şüphesiz günümüzün en önemli ilişki sorunlarından biri. Bu sorunun ilişkiler ve kişiler üzerindeki etkisine değinen Uzman Klinik Psikolog Cemre Kürşat, Çiftler arasındaki duygusal kopukluk, iletişim sorunu ve anlayışsızlığın yanı sıra mevsimlerin de ayrılıklarda büyük rol oynadığını söyledi.


20:00:13 | 2024-07-27



Haberi Sesli Dinle

Özlem Yoğurtçuoğlu / Lider Haber

“Aldatma; mevcut eşin veya partnerin bilgisi veya izni veya rızası olmadan üçüncü bir kişi veya kişilerle bir veya birden fazla yaşanan duygusal ve/veya cinsel ilişkidir, yakınlaşmadır, en özel ve en değerli olması gereken ve hayatın merkezine alınması gereken partnere bu değerin verilmemesidir.” Olarak tanımlanabilir. Peki, ilişkide çiftler birbirini neden aldatır? Hangi durumlar aldatma sayılır? Aldatma mevsimlere göre değişir mi? Evlilikte aldatma olayı çocukları nasıl etkiler? Uzman Klinik Psikolog Cemre Kürşat aldatma ile olayı ile ilgili soruları Lider Bursa mikrofonları aracılığıyla cevapladı.

Aldatmak nedir? İlişkide aldatma neden olur?

Aldatmanın bir sadakat ihlali olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Cemre Kürşat, kadın ve ereklerin aldatmaya farklı anlamlar yüklediklerini belirtti. Psikolog Cemre Kürşat, “Aldatmak genel tanımıyla aslında sadakat ihlali şeklinde anlamlandırılabilir. Bunun fiziksel ve duygusal olarak iki temel ayrımı yapılıyor. şu anda bir de online aldatma diye bir terim girdi hayatımıza. Fiziksel aldatmayı daha çok erkekler aldatma olarak sayarken duygusal aldatmayı da kadınlar daha çok aldatma olarak görmektedir” dedi.

Kürşat açıklamasına şöyle devam etti; “Burada şu kısım önemli oluyor, iki tarafta bunun yapılmayacağı ile ilgili önceden bir görüşme sağladı mı? Ya da biliyorsunuz aslında partnerinizin yapacağınız şeyden rahatsız olup olmayacağını ama yine de yapıyorsunuz. İşte bu aslında sadakatsizlik olmuş oluyor, dolayısıyla da aldatma olarak sayılıyor.

Aldatmalar da şunu çok sık görüyoruz, çiftler arasındaki duygusal bir kopukluk, iletişim sorunu, bağların küçük küçük kopmasına sebep oluyor. İlişkiyi oluşturan küçük küçük örümcek ağları gibi bağlar, bir kopuş yaşamaya başlıyor ve bunun üzerine de aldatma gerçekleşiyor.”

Aldatmak bir kişilik bozukluğu mudur?

Uzman Klinik Psikolog Cemre Kürşat, bazı kişilik bozukluklarında ya da psikolojik, psikiyatrik rahatsızlığı olan kişilerde aldatma eğiliminin daha fazla görülebileceğini ama tek başına aldatma eyleminin bir kişide kişilik bozukluğu olduğunu gösteremeyeceğini ifade etti.  

Aldatma eylemi mevsimlere göre değişiklik gösterir mi?

Dünyada ve ülkemizde yaz mevsimlerinde daha sık rastladığımız aldatma haberleri ve vakalarıyla ilgili olarak mevsimlerin ilişkilere etkisi hakkında da açıklamalarda bulunun Kürşat, “Özellikle yaz aylarında aldatma oranlarında %30’a yakın bir artış görüyoruz. Bu durum aslında günlük yaşamın değişmesi ile çok bağlantılı oluyor. Yazın günlük yaşam eskisi gibi yaşanmıyor; kış dönemindeki gibi bir koşuşturma içerisinde değiliz. Daha stressiz daha yeniliklere açık daha sosyalleşme açık bir dönem oluyor yaz mevsimi. Haliyle bu rahatlama kişilerde eski ilişkideki sorunları düzeltmek ya da onarmakla uğraşmak yerine daha kısa eğlencelere heyecanlara yerini bırakıyor. Bu nedenle de aldatmaya yönelik bir eylem yazın daha fazla gerçekleşiyor diyebiliriz” dedi.

Evlilikte aldatma olayı çocukları nasıl etkiler?

Uzman Klinik Psikolog Cemre Kürşat, aldatma olaylarının evliliklere verdiği zarardan bahsederken bu tür durumlarda çocukların yaşadığı duygu karmaşasının da altını çizdi. Kürşat, “Evlilikte aldatma aslında ilişkinin en temel iki duvarını yıkar. Yani güven ve bağlılık duvarları yıkılır. Bu da çocuklar tarafından çok çabuk fark edilir; o gerginlik, o belirsizlik, bir şeylerin yolunda gitmiyor oluşu çocuklar tarafından çok çabuk kavranır. Ve çocuklarda sevilmediğini hissetme, güvende hissetmeme değersiz hissetme gibi belirtiler görülebilir” İfadelerini kullandı.

Uzman Klinik Psikolog Cemre Kürşat, aldatma olaylarında en sık rastlanan duyguların ‘suçluluk, pişmanlık ve öfke’ olduğunu vurgularken sözlerine şöyle devam etti,  “Suçluluk duygusu, bazen aldatan tarafta oluyor, bazen aldatılan tarafta oluyor. ‘Yani ben bir şeyi yanlış yaptım, o yüzden aldatıldım’ da denilebiliyor. Bu durum bazen bu ilişkiyi bitirmeye gidebiliyor. Aslında kişilerin yaşadığı durumlar çok farklı olmakla birlikte biz çift terapisine şuna bakıyoruz; bu kişiler bu ilişki onarmak istiyorlar mı, eğer bir istiyor biri istemiyorsa orada bir şeylerin ilerlemesi zor oluyor.”

Aldatmanın olduğu ilişkilerde eskiye dönmek mümkün müdür?

“Evet, mümkündür. Bir insan aldatıldı ama tekrar bu ilişkiye devam edebilir mi? Evet, ilişkide aldatma tekrarlayabilir mi? Bunun da oranı çok yüksek yani %90’a yakın, eğer biri aldatıldıysa aynı kişi tarafından tekrar aldatabilir. bu oran çok yüksek ama bu istatistiğe bakarak da bir kişi aldattıysa hayatı boyunca her zaman aldatır da diyemeyiz, böyle bir şey yok! Çok güzel Toparlanan ilişkilere de şahit olduk.”


ETİKET :   haberbursaliderliderbursagündemsondakika