Geri

CHP, Kazakistan’da ABD kuruluşundan aldığı fonla dernek kurdu

Yedili Masa’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim döneminde gerçekleştirdiği ABD ziyareti, gizemli sekiz saati ve ABD’nin seçim sürecine müdahalede bulunduğu iddiaları gündemdeyken CHP’nin seçim döneminde ABD fonuyla kurulan bir dernek üzerinden gençlere muhalefet güzellemesi yaptırdığı ortaya çıktı.

23:05:52 | 2023-05-18



Haberi Sesli Dinle

14 Mayıs cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde umduğunu bulamayan Yedili Masa'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz aylarda yurt dışına icazet seferleri yapmıştı. İngiltere ve Almanya'ya giden Kılıçdaroğlu'nun bir diğer durağı da ABD olmuştu.

Kılıçdaroğlu, ABD ziyareti sırasında 8 saat ortadan kaybolmuş, güzergahı üzerinden FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de yaşadığı bilinen Pensilvanya eyaletinden geçmişti. CHP lideri, kendisine yöneltilen eleştiriler üzerine "Hamburger yemeye gittik" diyerek tepkileri kulak arkası etmişti.

MUHALEFET ABD FONUYLA KURULAN DERNEK ÜZERİNDEN GENÇLERİ ETKİLEMEYE ÇALIŞTI

Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyareti, gizemli 8 saati ve ABD'nin seçim sürecine müdahalede bulunduğu iddiaları gündemdeyken CHP'nin seçim döneminde ABD fonuyla kurulan bir dernek üzerinden gençlere muhalefet güzellemesi yaptırdığı ortaya çıktı.

DERNEK ÇALIŞANLARINI CHP'DEN SEÇTİLER

ABD’li kuruluş International Republican Instutue'nın (IRI) fonlandığı Yirmi İkinci Yüzyıl isimli dernekte üst düzey görevde bulunan dört kişiden ikisinin daha önce CHP'de görev alan isimler olduğu öğrenildi. Derneğin başındaki Anıl Can Duymaz'ın CHP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi'nde yürütme kurulu üyesi olduğu belirlendi.

ABD KURULUŞUNDAN 40 BİN DOLAR DESTEK

YouTube üzerinden yayınlanan röportajlarla ve farklı sosyal medya kanallarında reklam yapılarak gençleri etki altına almaya çalışan derneğe, ABD kuruluşu IRI üzerinden 40 bin dolar fon desteğinde bulunulduğu ortaya çıktı.

Yirmi İkinci Yüzyıl Derneği yönetim kurulunda yer alan üyelerin aynı zamanda CHP ve İYİ Parti’nin gençlik yapılanmasında görev aldığı belirlenirken CHP ve İYİ Parti üyesi gençlerin yönettiği dernek, Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla kurulan İkinci Yüzyıl Derneği’ne isim benzerliğiyle de dikkat çekiyor.

KAZAKİSTAN'DA DARBEYİ FİNANSE ETTİKLERİ İDDİASI

ABD kuruluşu IRI'nın Kazakistan'daki Ocak olaylarında başrolde olduğu ve darbeyi finanse ettikleri iddia edilmişti. Ülkede yaşanan siyasi krizin ardından IRI'nın ofisi kapatılarak çalışanları sınır dışı edilmişti.

ÇİN'E GİRİŞLERİ YASAK

Öte yandan IRI çalışanlarının hakkında Çin'de gözaltı kararının bulunduğu ve ülkeye girişlerinin yasak olduğu biliniyor.

Kaynak: Yeni Şafak


ETİKET :