CHP’lilerin gitmedikleri mahkeme kalmadı…

Büyükşehir Belediyesi, Yenibağlar Mahallesi’nde yapımı tamamlanan Gençlik ve Spor Merkezi’ni hizmete açtı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın kürsü hitabında bulunduğu törene katıldım ve merkezi gezdim.

Yeni tesiste bir halı saha, 400 metrekare park ve yürüyüş parkuru bulunuyor.

İki katlı idari yapının altında soyunma odaları, antrenör odası, çay ocağı ve ortak kullanım alanları, üst katta kütüphane, ders çalışma bölümü, idari ofisler yer alıyor.

Bursa’da 700 binden fazla gencin yaşadığını ve ‘Gençlik’ başlığındaki çalışmalara önem verdiklerini belirten Başkan Alinur Aktaş, “Burası yakın zamanda arı kovanı gibi vızır vızır olacak. Gençlerimizle beraber burası şenlenecek. Ders çalışanlar, imtihana hazırlananlar, internetten istifade etmek isteyenler ücretsiz çay ve kahve ikramıyla bu mekândan yararlanacak. Diyetisyen ve psikolojik danışmanlık hizmetleri de verilecek. Bununla ilgili bir yaş kısıtlaması söz konusu değil. Mahallenin hanımefendi ve beyefendileri bu hizmetten yararlanabilir” bilgisini paylaştı.

Programda Hamitler Katı Atık Düzenli Depolama alanı hakkında açıklama yapan Başkan Aktaş, “Bu konuda birilerinin tezvirat yapmasına müsaade etmem. Bursa bin 570 dönümlük bir alan. Hiçbir siyasi partinin adayının gündeminde yokken bizzat ben söyledim; ‘burayı kaldıracağız ve bir millet bahçesine, botanik parka çevireceğiz’ dedim. Bursa’nın tüm çöpü burada toplanıp işleniyor. Bunun kararı 30 yıl önce verildiğinde biz, bu görevlerde değildik. O gün ortaya bir irade konulmuş fakat zaman içerisinde etrafında binalar yapılmış. Biz, mevcut durumu kabul ederek nasıl düzeltebiliriz hesabını yapıyoruz. İnceleme ve araştırma yaptık. Konuyla alakalı farkı üniversitelerden belgeler ve raporlar aldık. Ama sağ olsun CHP her yerde yaptığını burada da yaptı. Onların yapmak gibi bir derdi yok. Aynı şeyi Hanlar Bölgesi’nde de yaptılar. Onların iradesine kalsa orayı da yapamazdık. Şu an orada iğneyle kuyu kazıyoruz, yıl sonunda bitiriyoruz. Yenikent, Hamitler depolama alanı veya vatandaşın diliyle çöplük konusunda biz, ‘bunu buradan kaldıracağız’ dedik. CHP’lilerin gitmedikleri mahkeme kalmadı. Nihayetinde onu da aştık. Kasım ayının başında ihalesi var. Tüm hazırlıklar yapıldı. Önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren biz, buraya çöp koymayı bırakıp hayalimizdeki millet bahçesine, botanik parka dönüşmesini başlatacağız” dedi.

Doğu Katı Atık Entegre Tesisi’ni örnek göstererek Nilüfer’de yapılması planlanan Batı Katı Atık Entegre Tesisi hakkındaki süreci değerlendiren Aktaş, “Doğu’daki tesiste biz bu çöpü geri dönüştürme işinden para kazanıyoruz. O paraları işte bu hizmetlere harcıyoruz. Kentsel dönüşüm yapıyoruz. Hiç kentsel dönüşüm konuşan CHP’li belediye gördünüz mü? Konuşmazlar. Çünkü onların hizmet etmek gibi bir derdi yok. Biz, birçok proje üretiyoruz. Nilüfer Kuruçeşme’de 1 milyar liraya yakın maliyetle katı atık için entegre tesis yapacağız ve 1 lira para harcamayacağız. Üstüne para kazanacağız. Enerjiden yıllık 150 milyon lira gelir elde ediyoruz. Ulaşımı her ay 100 milyon fonluyoruz. İlk 5 büyük belediye içinde en ucuz ulaşım bizde…” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Hamitler, Güneştepe, Yunuseli ve Yenibağlar’ın ilçenin ve şehrin gelişim bölgesi olduğunu belirterek bu bölgede 150-160 bin kişilik yeni bir şehir kurulduğu hatırlattı.

Planlı şehircilikte belediye hizmeti üretmenin de kolay olduğunu vurgulayan Dündar, “Eski bir mahallede park yapmak için ciddi oranda kamulaştırmaya para veriyoruz. Bir parkın imalatının 8 katını kamulaştırmaya veriyoruz. Ancak onun 8'de bir oranını imalata veriyoruz. Böyle olunca kamunun daha fazla iş yapması engellenmiş oluyor. Bu tür yerlerde ise zaten yer elde edilmiş. 8’de bir oranı imalata kullanıyorsun, diğer kalan para başka yatırımlara gidiyor” diye konuştu.

İnegöl’deki Doğu Katı Atık Entegre Tesisi’ni inceleme fırsatım olmuştu. Tesisi yalnızca basın mensupları değil kentin sivil dinamiklerinden de heyetler incelemişti.

Sürdürülebilirlik açısından önemli bir proje olduğunu taraflı tarafsız birçok kesimce dile getirilmişti.

Büyükşehir, şimdi aynısını Nilüfer kırsalındaki Kuruçeşme bölgesine yapmayı planlıyor.

Düzenli diye adlandırılsa da bugünkü şartlar itibarıyla vahşi sayılabilecek Hamitler’deki depolamadan vazgeçip kentin geleceği adına bu adımın atılması gerekiyor.

Ancak proje itirazlara konu oluyor.

Kimi su havzasında olduğunu savunuyor kimisi gelişim bölgesi olan ve yapılaşma yoğunluğun her geçen gün arttığı bölgede çöp kokusundan durulamayacağını iddia ediyor.

Elbette ki bu itiraz eden kesimi de ikna etmek gerekir.

Yapılan işin niteliğini ispatlamak adına Doğu’daki tesisi daha fazla kişiye anlatmak ve gezdirmek gerekse de bundan geri durulmamalı…

Bilhassa itiraz edenleri oraya davette ısrarcı olunmalı.

İşin hem çevresel hem ekonomik boyutunu gördüklerinde yüzde 100 olmasa dahi bir iknanın sağlanacağı görülür.

Belki o zaman ‘keşke şu Hamitler’i daha önce kaldırsaydık’ denebilir!

Tabi şu dar bölgecilik kafasından çıkabilirsek…

Bu arada açılış töreninde Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın çelenklerini gördük. Bunlar olağan da Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de çelenk göndermeyi ihmal etmemiş…

Saygılarımla…