Geri

Çiftçiler dikkat! Akademik Uyarı: “Anız yakmayın”

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu’nun, ‘Doğal ve Yapay Afetlere Karşı Tedbirler’ başlığında çağrı yaptığı programda konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, “Anız yakmak hiçbir zaman çiftçinin lehine veya toprağın verimliliğini arttırmaya yönelik bir olay değildir” dedi.


15:20:03 | 2024-06-26



Haberi Sesli Dinle

Gülüzar Helvacı/Lider Bursa 

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan yangınlara karşı vatandaşı duyarlı olmaya davet eden Dr. Fevzi Çakmak, açıklamasında şu şekilde konuştu:

“Haziran-Temmuz aylarındayız. Buğday ve arpa gibi kışlık ürünlerin hasadının yapıldığı bu dönemlerde anız yakmak çok gündeme geliyor. Çiftçilerimizi bu konuda hassas davranmaya davet ediyoruz. Anız yakmak hiçbir zaman çiftçinin lehine veya toprağın verimliliğini arttırmaya yönelik bir olay değildir. Anız yakarak aslında hem doğal bir felakete neden olma riskine giriyorsunuz. Diğer taraftan ise yakılan ateşle beraber toprağın içinde yaşayan canlıların yok olmasına sebep oluyorsunuz. Bu da toprağın verimsizleşmesine sebep olur.”

“En ufak bir kıvılcım büyük bir felakete neden olabilir”

Dr. Fevzi Çakmak Konuşmasının devamında vatandaşların farkında olmadan bir felakete de sebep olabileceğini ve dikkatli davranması gerektiğinin altını çizdi.

Çakmak, “Sıcaklıkların arttığı bu dönem, tarımsal anlamda en tehlikeli aylar. Yangına farkında olmadan çok kolay bir şekilde sebebiyet verilebilir. Vatandaşlarımızdan ricamız araçlarında giderken ya da yürürken izmaritleri lütfen etrafa atmasınlar. Ellerindeki şişeleri gelişi güzel atarak bir felakete farkında olmadan neden olmasınlar. En ufak bir kıvılcım büyük bir felakete neden olabilir. Çiftçinin bir yıllık emeğinin yok olmasına neden olabileceği gibi yangının rüzgarla birlikte büyümesiyle toplumsal ve çevresel felakete neden olabilir” uyarısında bulundu.


ETİKET :   GündemLider HaberLider BursaGüncelAnız yakmakBursaFevzi ÇakmakZiraat MühendisiBaşkan