Geri

Çocuk, yaşlı, kadın ayırmayan vahşiler... Gazeteci mi ayıracak!

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde düzenlediği saldırıda 1 gazeteci hayatını kaybetmiş 6 gazeteci ise yaralanmıştı. Olaya dair Sınır Tanımayan Gazeteciler, ön raporunu tamamladı. Gazetecilerin kasıtlı olarak hedef alındığı belirlendi.

19:01:29 | 2023-10-31



Haberi Sesli Dinle

“Biliyorsunuz, kritik işimizde artık adalete inanmıyoruz. Seni kimin öldürdüğünü söylemek için verdiğin mücadelenin en kötü ve en zor kısmı bu. Çünkü bu, çok açık olmasına rağmen, maalesef bazı insanlar İsrail'in gazetecileri öldürdüğü gerçeğini belki de silmek istiyor.”

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Reuters kameramanı Issam Abdallah'ın ölümüne neden olan, 6 gazeteciyi ise yaralayan saldırının ön sonuçlarını yayınladı. Gazetecilere saldırının kasıtlı olduğu tespit edildi. “Bu ilk değildi. 9 Ekim'de de İsrail roketinin saldırısına uğradık. Şans eseri ilk saldırıdan kurtulduk. 13 Ekim'deki ikinci saldırıda meslektaşımız Issam Abdallah öldü, ikinci saldırıda ise diğer meslektaşlarımız yaralandı.”“Gazetecilerin kimliklerinin açıkça belirlenebildiğini biliyoruz. Savaşçı zannedilemezlerdi. Basın kasklarını, yeleklerini giyiyorlardı. Üzerinde basın yazan bir aracın yanındalardı. İkinci saldırının hedefi o araçtı.”

Gazetecilerin uzun süredir saldırının gerçekleştiği bölgede durdukları vurgulandı. “Ayrıca sahadaki gazetecilerle konuşunca ve çektikleri görüntülere bakınca, onlar yayın yapıyordu bu nedenle saldırıdan 1 saat öncesine kadar görüntüler var. Saldırıdan bir saat ve birkaç saniye önce üstlerinde İsrail apaçi helikopterlerini tespit ettiklerini biliyoruz. Sadece bu değil, gazeteciler oraya yeni gitmemişti. Ekipmanlarının yanında 1 saat 15 dakikadır duruyorlardı."

Yapılanınsa savaş suçu olduğu bir kez daha hatırlatıldı. “Gazetecilere saldırmak bir savaş suçu. Bölgeyi görüntüleyen gazetecileri hedef almanın hiçbir gerekçesi yok. Buna verilebilecek hiçbir açıklama yok. Gazeteciler işlerini yaptıkları için öldürüldü ve hedef alınmalarının tek nedeni bu. Gazetecileri hedef almak yalnızca bir savaş suçu değil, aynı zamanda insani hukuka göre sahadaki gazetecileri korumak uluslararası bir yükümlülüktür. Maalesef durumun böyle olmadığını gördük. İsrail'in Gazze'deki hava saldırılarında yalnızca son birkaç hafta içinde çok sayıda gazeteci öldürüldü.”


ETİKET :   bursagündemsiyasetekonomibilim teknolojispordünyaasayişçevre