Geri

COVİD-19'DA YENİ DALGA KAPIDA MI? VİRÜS EVCİLLEŞTİ AMA...

Prof. Dr. Uğur Şahin geçtiğimiz günlerde: "COVID-19’da yeni bir dalga muhtemelen kapıda. Üstelik bu dalganın zararsız olacağına dair elimizde net ve açık bir garanti de yok. Bu yüzden yeni bir dalgaya karşı hazırlıklı olmalıyız.” açıklamasını yaptı. Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yazısında 'Yeni dalga kapıda mı?' sorusunun cevabını aradı...

12:39:23 | 2022-07-04



Haberi Sesli Dinle

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun yazısının ilgili bölümü şöyle;
 
BIONTECH aşısını geliştirerek pandemide binlerce insanın hayatını kurtaran  “COVID-19’da yeni bir dalga muhtemelen kapıda. Üstelik bu dalganın zararsız olacağına dair elimizde net ve açık bir garanti de yok. Bu yüzden yeni bir dalgaya karşı hazırlıklı olmalıyız.”
 
Peki, Uğur Hoca haklı mı? Bana sorarsanız kesinlikle haklı. Ayrıca rakamlar da onu doğruluyor. Mesela İngiltere’de, Fransa’da vaka artış rakamları yüzde 20’leri çoktan geçti, diğer ülkelerde de durum pek farklı değil.
 
Portekiz’den, İspanya’dan, Amerika’dan, İsrail’den de benzer rakamlar geliyor. Fransa’da toplu taşımada, İsrail’de kapalı alanlarda maske takma uyarıları yapıldı. Özetlemek gerekirse hepimizin aklında son günlerde aynı sorular var: Maskeler geri gelir mi? Önümüzdeki kış zor mu geçecek? Hatırlatma dozu aşılarını hemen mi yaptıralım, yoksa sonbahara mı bırakalım?
 
Kısacası COVID-19 yeniden ve çaktırmadan yavaş yavaş gündemimize bir kez daha giriyor.
 
BANA GÖRE VİRÜS EVCİLLEŞTİ AMA...
 
SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, 27 Haziran’da şu açıklamayı yaptı: “Hastalık grip gibi seyrediyor fakat ileri yaştakiler ve kronik rahatsızlığı olanlar için risk oluşturmaya da devam ediyor... Kötü günler geride kaldı. Herkes müsterih olsun.”
 
Kanaatime göre, sayın Bakan hem haklı hem haksız. Haklı çünkü virüs mevcut haliyle adeta evcilleşmiş durumda. Haksız çünkü oluşturduğu hastalığın gücü ve yayılma kabiliyeti nedeniyle onu “grip öneminde” bir hastalık gibi algılamamız da doğru olmaz. Ayrıca birçok kez tekrarladığım gibi herhangi bir pandemide, “pandeminin başlama ve bitiş kararı”nı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verir. Ve ne yazık ki Dünya Sağlık Örgütü’nden pandeminin bittiğine yönelik herhangi bir açıklama yapılmış değildir. Bu nedenle telaşa kapılmadan elimizdeki aşılara ve edindiğimiz tecrübelere güvenerek süreci dikkatle izlememizde fayda var. Bilelim ki salgının sonu henüz gelmiş değildir, salgın bitmemiştir. Ve yine bilelim ki şu anda muhtemel bir yeni dalga kapımıza dayanmış gibidir. Korkmayalım, endişelenmeyelim ama dikkatli olmaya devam edelim.
 
 

 

 
 


ETİKET :