Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli Adıyaman'da! “İlk günler için Adıyaman'dan helallik istiyorum”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Adıyaman'da konteyner kentte kalan depremzedeleri ziyaret etti. İki lider Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında depremin ilk günü hava ve yol şartlarından ötürü arzu edilen çalışmaların yapılamadığını dile getirerek 'Sizlerden ilk günler için helallik istiyorum' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

21. günü artık geride bırakıyoruz, 22. Gündeyiz. Ülkemizin 6 Şubat 04.17’de yaşamış olduğu büyük felaketten bu yana 10 bin artçı deprem yaşadık ve tüm Adıyaman’a tüm bölgeye geçmiş olsun derken hep birlikte vefat edenlerimiz için birer Fatiha okuyalım.

Depremden birkaç gün sonra 10 Şubat Cuma günü Adıyaman’a gelmiş, çadır kentimizdeki vatandaşlarımızla felaketin acısını paylaşmaya çalışmıştık. O günden bugüne Adıyaman çok değişti, dünyada eşi benzeri görülmemiş şekilde yaşadığımız depremlerin ve artçıların yol açtığı yıkımların en çok etkilediği şehirlerimizden biri de Adıyaman’dır.

Hava ve yol koşulları nedeni ile ilk birkaç gün Adıyaman’da arzu ettiğimiz etkinlikte bir çalışma yürütemedik, bunun için sizden helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız, gereğini yaptığımızdan yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. İlk günlerdeki sıkıntılar aşıldıktan sonra yardım faaliyetlerini hızlandırdık. Deprem bölgesinin tamamında 44 bin 374 vatandaşımız vefat ederken 115 bini aşkın vatandaşımız yaralı olarak yıkıntıların altından kurtarıldı. Adıyaman’da da çoğunluğu şehir merkezinde olmak üzere milletvekilimiz Yakup Taş'ın da aralarında olduğu 6 binin üzerinde vatandaşımız vefat etti.

Yaşadığımız zor günlerde samimiyetle yanımızda olan hiç kimseyi unutmayacak, onları hep kalbimizin ve hafızamızın en mutena yerlerinde muhafaza edeceğiz.

Adıyaman’da 24 bin 497 binadaki 64 bin 349 bağımsız bölümün yıkık-acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Arama kurtarma çalışmalarının bitmesi ile enkaz kaldırma işleri hızlandı. Ayın şekilde zarar tespit işlemleri de tamamlanmak üzeredir.

4 bin 600 çadırda 14 bine yakın vatandaşımız hayatını sürdürüyor, 44 binden fazla vatandaşımıza da kendi evlerine yakın yerlerde kalabilmeleri için çadır dağıttık. Konteyner ve prefabrik yapılardan oluşan geçici barınma merkezlerinin kurulumuna da başladık, Adıyaman’da 16 bine yakın konteyner kurmayı planlıyoruz. İsteyen vatandaşlarımızın nispeten daha iyi şartlara sahip konteynerlere yerleşmesini sağlayacağız.

Kira yardımlarının alt tutarını 2 bin liradan 3 bin liraya çıkardık, hiçbir ayrım yapmaksızın herkese 15 bin lira taşınma yardımında bulunuyoruz. Felaketten etkilenen vatandaşlarımıza 10’ar bin lira ödeme yapıyoruz. Ülke genelinde ödeme yapılan kişi sayısı 1 milyona yaklaştı.

Ahırları yıkılan hayvanları telef olan çiftçilerimizi de unutmuyoruz, yem desteğinden telef olan hayvanların yerine yenilerinin teminine kadar her açıdan çiftçilerimizin yanındayız.

ADIYAMAN'A 50 BİN KONUT

Adıyaman’da yaklaşık 50 bin konut yapacağız, mikro bölgeleme ve jeolojik etüt çalışması biten yerlerde hemen kazmayı vuruyor inşaata başlıyoruz. Deprem bölgesi genelinde etüt çalışması biten ve inşa aşamasına gelinen konut sayısı 309 bini buldu. Şubat ayı bitmeden inşası fiilen başlayan konut sayısı 14 bin 500’e ulaştı. Mart ve Nisan ayında 234 bininin daha inşasının safhasına geçmiş olacağız. Adıyaman’da Mart ayında yapımına başlayacağımız konut sayısı 30 bini bulacak.

Şehirleri ovalardan dağlara doğru taşıyacak bir yerleşim modeli izliyoruz.

Üniversitelerimizle, bilim insanlarımızla, mühendislerimizle yakın işbirliği içerisindeyiz. Her adımımızı şehirlerimizin dokusuna, sosyolojisine göre atıyoruz. Eski yerleşim yerlerindeki ihya çalışmalarında asla yüksek binaya müsaade etmeyeceğiz. Tarihi eserlerimize, kültür varlıklarımıza ayrı bir önem veriyoruz. Depremde zarar gören camilerimizi, kiliselerimizi, kalelerimizi ‘Tarihe vefa, geçmişe saygı’ anlayışı ile ihya edeceğiz.

TÜTÜN ÜRETİCİLERİNE MÜJDE

Sarmalık kıyılmış tütünden aldığımız ÖTV’yi tütün cinsine göre farklılaştırmak için genel bir çalışma zaten yürütüyorduk ancak deprem sebebi ile OHAL bölgesindeki illerimizde faaliyet gösteren sarmalık kıyılmış tütün üreten kooperatiflerimiz için hızlı bir düzenleme yapmayı kararlaştırdık.

Yüzde 55 olan ÖTV oranını yarıya indiriyoruz. Böylece üreticilerimiz şirketlere göre daha avantajlı bir şekilde ürünlerini pazarlama imkanı bulabilecektir. Üreticilerimizi kazancından önemli bir artış sağlayacak bu düzenlemenin hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Bahçeli'nin açıklamalarından satır başları şöyle;

Üç önemli konu vardır, beslenme, barınma ve emniyettir. Allah’a çok şükür 21 gün içerisinde ülkemizin güzide insanları büyük felaketin arkasında durmaya ve elden gelen gayreti göstermişlerdir. Bundan sonra daha güzel bir hayata nasıl kavuşacağımız konusunda gayretler sürecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın her şart altında yanındayız, bugünkü yönetimin başarılı olması için her gayreti göstermekten eminiz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve çalışma arkadaşları bu felaketten ülkeyi kurtaracak ve yeni bir hayata kavuşturacaktır.