Dava nedir?
Ülkü Ocakları Bursa İl Başkanlığı, 31 Aralık akşamını anma ve dualarla geçirdi.
Önce Ördekli Kültür Merkezi’nde ‘Seyyid Ahmet Arvasi Hoca’nın Diliyle Türk Cihan Hakimiyeti Mefkûresi’ programı gerçekleştirildi.
Habib Arvas’ın konuşmacı olarak katıldığı programda Seyyid Ahmet Arvasi, rahmet, minnet ve dualar ile anıldı. Arvasi’nin fikirleri, şiirleri ve sözleri Ördekli’de yankılandı.
Ördekli’ye sığmayan dualar, Türkav Bursa Şubesi ile birlikte Ulu Cami’de yatsı namazına müteakip düzenlenen Mevlid ile taçlandı.
***
Ülkü Ocakları Bursa İl Başkanlığı tarafından düzenlenen programa Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Muhammet Tekin, il ve ilçe teşkilatlarıyla katıldı.
Programda Türkav Bursa Şube Başkanı Muammer Kurnaz, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilci İbrahim Bulut ile bağlı sendikaların şube başkanları da yer aldı.
Ülkücü gençlerin ve kadınların da bulunduğu panel programında protokol konuşmaları da oldu.
Ülkü Ocakları İl Başkanı Nurtaç Usta, program açılışında salona dolduran kalabalığa dikkat çeken bir hitapta bulundu.
‘Seyyid Ahmet Arvasi’nin ‘büyük bir dava adamı’ olduğunu vurgulayan Başkan Nurtaç Usta, bir ömrü davaya vakfedenleri anarak ‘dava nedir?’ sorusuna cevap veren ifadelere imza attı:
“Dava, Müslüman Türk’ün hürriyet davasıydı. Dava, mazlumun hakkını zalimden alma davasıydı. Dava, asrın küfrüne karşı reddiyeydi. Dava, büyük ve müreffeh Türkiye’ydi. Dava, ahlakçılıktı. Dava, ilimcilikti. Dava, tarım kentleriydi. Dava, fabrikalar üreten fabrikalardı. Davanın adı milliyetçilikti. Davanın adı ülkücülüktü…”
Başkan Usta’nın bu sözleri solandan yoğun alkış aldı.
***
MHP İl Başkanı Muhammet Tekin, salonun soluksuz dinlediği bir konuşmaya imza attı.
“Bir hareket, ancak geçmişini ve fikir kaynaklarını bilip geliştirerek derinliğini kaybetmeden varlığını sürdürebilir” diyen Başkan Muhammet Tekin, ‘laissez faire’ (bırakınız yapsın) eleştirisi yaparak “Ekonomik liberalizmin siyasi liberalizme evrildiği bir süreç yaşıyoruz. İlgisiz, idealsiz, gelecek kurgusu olmayan, hafızasız bir nesil teşekkül ettirilmek isteniyor” dedi.
Kitle iletişimde yaşanan gelişimle birlikte topluma ve özellikle de Türk gençliğine ‘rol model’ diye yeni tipolojiler dayatıldığını vurgulayan Başkan Tekin, ‘Türk milliyetçisiyim ama ateistim’, ‘Türkçüyüm fakat deistim ya da agnostiğim’ diyen bu tiplerin, Türk milliyetçiliğini temsil eden MHP’yi hedef aldığını söyledi.
Başkan Tekin, “Arap dini zannedilen bir İslamiyet’i, İmam-ı Azam Ebu Hanife gibi büyük bir ruh, Türkler vasıtasıyla bu dinin evrenselliğini ortaya koydu. Arvasi hocamız da günün şartlarına uygun olarak bunun mücadelecisidir. Mesela, ‘Kızıl emperyalizm’ ve ‘Kara emperyalizm’ der. 70’li yıllara baktığımızda Rusya ile Çin ve ABD yayılmacılığına karşı Türk İslam ülküsünün bir fikir olarak yerli ve milli bir mücadele metodu ve membaı olabileceğini ortaya koydu. Yani tehlike nereden geliyorsa ona karşı fikir üreten bir münevver…” diyerek Seyyid Ahmet Arvasi’den mülhem şöyle dedi:
“Biz, elhamdülillah Türk Milleti’ndeniz. Ama Allah’a şükürler olsun ki İslam’a iman etmiş Türkleriz…”
“Sibirya’da ‘tengricilik’e inanan Türkler var. Ya da Gagavuz Türkleri var. Biz bunları reddediyoruz demiyoruz. Türk milliyetçiliği kapsayıcıdır, dışlayıcı değildir.”
Arvasi’nin Türklüğü bir şuur olarak tanımladığına vurgu yapan Başkan Muhammet Tekin, “Biz, 21’inci yüzyılın rol model Türk gençliğini izah ve ifade ederken bu değerlerimizden faydalanarak gelecek kurgumuzu ve siyasi izdüşümümüz olan Milliyetçi Hareket’in mücadelesini bu bilinç ve anlam dünyası çerçevesinde veriyoruz” dedi.
MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman’ın, kendilerine bu konulardaki anlatılarının önemle altını çizen Başkan Muhammet Tekin, ülkücü gençlere “İsmet ağabeyin Arvasi Hocayla ilgili anıları ve anlatılarını bir gün rica edin ve dinleyin” tavsiyesinde bulundu.
***
Protokol konuşmalarının ardından Habib Arvas, salona hitap etti.
Seyyid Ahmet Arvasi’nin ‘Türk milletinin tarihin hiçbir evresinde puta tapmadığına ve tek tanrı inancında olduğuna’ vurgu yaptığını hatırlatan Habib Arvas, Bilge Kağan yazıtından örnek verdi:
“Diyor ki ‘tanrı öyle buyurduğu ve benim de talihim yerinde olduğu için açları doyurdum, çıplak halkı giyimli kıldım’. Peki, hangi dinde yetimleri kollamak, açları doyurmak, bu şekilde ihsanlarda bulunduktan sonra şükretmek var? İslamiyet’ten başka bir dinde yok.”
Habib Arvas, Seyyid Ahmet Arvasi’nin ‘Bize düşen iş, Türk aydınının Rusçu, Amerikancı, Çinci olmasını önlemek; Türk çocuğunun Türkçü kalmasını temin etmektir’ dediğini belirtti.
Habib Arvas, “Seyyid Ahmet Arvasi Hocamız, ‘İleri Türk Milliyetçiliğinin İlkeleri’ makalesinde birinci ilke olarak şunu söylemiştir: ‘Bütün insanlığın mutlu olmasını istiyoruz.’ İkinci ilke ise şudur: ‘İnsanlığın huzurunu, insanların ve milletlerin birbirini sömürmemesinde buluyoruz.’ O yıllar bu tespiti yapıp haykırmak gerçekten cesaret işi. Arvasi Hoca, Türk milliyetçiliğinden bahis açıldığında ‘efendim biz, ümmet şuurundayız, milliyetçilik haramdır’ diyenlere de şunu söylüyor: Eğer İslam Dünyası’nın kurtulmasını istiyorsanız Türk milliyetçilerinin saflarını takviye ediniz, aksi halde davanızda samimi olmadığını ortaya çıkar” ifadelerini yakın dönemde MHP’nin Bilge Lideri Devlet Bahçeli’nin mazlum milletlere yönelik açıklamalarından örnekler vererek pekiştirdi.
***
Ördekli’deki kalabalık, panelin ardından Ulu Cami’de Seyyid Ahmet Arvasi için düzenlenen mevlide katıldı.
Milliyetçi Ülkücü Hareket, Bursa’da 2024 yılının son gününü Seyyid Ahmet Arvasi’yi anma, anlama ve dualarla yad üzere geçirdi.
Davaya ait olabilenlere saygıyla…