“2050’de dünya nüfusunun yüzde 65’i göçmen olacak”
Bursa Sağlık ve Eğitim Gönülleri Derneği (Bursa BUSADER), yeni dönemin ilk buluşmasında önemli bir etkinliğe imza attı. BUSADER ‘Siz Hiç İlham Perisi Gördünüz mü?’ başlıklı sunumuyla akademisyen, yazar ve iletişim uzmanı Prof. Dr. Uğur Batı’yı konuk etti.
Podyum Davet’te gerçekleştirilen programa BUSADER Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Zerrin Özgüle, federasyona bağlı derneklerin başkan, yönetici ve üyeleri, Rumelili Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Evke, bazı derneklerin başkan ve yöneticileri ile davetliler katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bursa BUSADER Yönetim Kurulu Başkanı Elif Evke, “Bizleri çok heyecanlandıran ve yeni dönemimizin ana projesi olan ‘Yenilenebilir bir dünya için el ele’ mottomuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Doğal kaynaklarımız hızla tükeniyor. BUSADER olarak, çeşitliliğin kabul gördüğü, değişimi kucakladığımız, yenilikçi, gelişen ve birlik içinde olan bir yaşam kültürü oluşturmak için varız” dedi.
“Farkındalığımızı geliştirmeyi hedefliyoruz”
Bu kültürün önemli bir ayağı olan sürdürülebilirlik konusunda bireysel ve kolektif çalışmalar ve sosyal sorumluluk bilinciyle farkındalıkları geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Elif Evke, “Paydaşlarımızla birlikte uzun vadeli, sonuç odaklı proje ve süreçlere öncülük etmeyi önemsiyoruz. Topluma ve dünyaya karşı sorumlu olduğumuzu biliyoruz. Sürdürülebilirlik odaklı kültürel dönüşüm yolculuğumuzda BUSADER kültürünün, özellikle yaklaşım ve süreçle biçimlenmesi için üyelerimizle birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
“Dünyaya verdiğimiz zararların ağır sonuçları olacak”
Prof. Dr. Uğur Batı ise gerçekleştirdiği konuşmada her alanda sürdürülebilirliğin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Uğur Batı, “Bir araştırmaya göre 2050 yılında dünyanın yaklaşık yüzde 65’i bulunduğu coğrafyayı terk edip göçmen olacak. Bu durum bazı kesimler için isteyerek bazıları için de zorunlu bir göç ile olacak. Bu öngörü dünya genelinde yaşanan doğal kaynaklarımızdaki tükenişin en önemli sonuçlarından biri olacak. Artık insanlık, yaşamın her anının merkezine sürdürülebilirliği koyarak doğal kaynaklarımızın korunmasına destek olmalı. Bu durum hepimiz için elzem oldu” dedi.
“Her alanda katma değerli üretim şart”
Günümüz şartlarında ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanması için ise her alanda katma değerli ürünler üretmenin ve markalaşmanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Uğur Batı, “Bizim topraklarımızda bunu sağlayacak üretim kapasitesi, genç ve üretken nüfus, bu yönde istek ve arzu var. Ancak bunlar yeterli değil bu üretken nüfusa sistem mantığının oturtulması gerekiyor. Gelişmiş denilen coğrafyaları yakalayabilmek ve hatta geçebilmek için hala şansımız var” şeklinde konuştu.
Anadolu coğrafyasının birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anlatan Prof. Dr. Uğur Batı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de bu kültürel zenginliğe yönelik çalışma ve öğütlerine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“İstikbal göklerde ama daha çok köklerdedir. Geçmişimizi bilmek geleceğimize doğru daha sağlam adımlar atabilmemize olanak sağlayacaktır. Kültürel manada çok zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Tüm dünyayı etkileyen birçok olay ve gelişime sahne olmuş olan Anadolu’nun zenginliklerine sahip çıkarak, güçlü geleceğimizi inşa etmek elimizde. Bu konuda hepimize önemli görevler düşüyor. Köklerimizi bilmeli ve dünyaya tanıtmalıyız.”
Programın sonunda Bursa BUSADER Yönetim Kurulu Başkanı Elif Evke, günün anısına Prof. Dr. Uğur Batı’ya geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmış bir termos hediye etti.
ETİKET : bursabusadergöçmendünyanüfus