Geri

Deprem enkazlarında zirai ilaç tehlikesi!

Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan CHP milletvekilleri, enkaz altında kalan kimyasal tarım ilaçlarının yağan yağmurla yeraltı sularına karışarak doğayı kirleteceği ve insanları zehirleyebileceği uyarısında bulundu. Kilis Ziraat Mühendisler Odası Başkanı Güven Özdemir de, zirai ilaçların içme suları için tehdit oluşturduğunu söyledi.

11:04:24 | 2023-03-07



Haberi Sesli Dinle

Depremin tarıma ve çiftçiye yönelik olumsuz etkileriyle ilgili saha çalışması yapmak üzere Genel Merkez tarafından görevlendirilen CHP Adana milletvekili Ayhan Barut, Edirne milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve Tekirdağ milletvekili İlhami Özcan Aygun, Adıyaman’da depremin vurduğu köylerde incelemelerde bulundu.

CHP Milletvekilleri Besni İlçesi'nde işyeri yıkılarak gübre, tohum ve kimyasal içerikli zirai ilaçları enkaz altında kalan Ziraat Mühendisi İsmet Kaçmaz'ın sorunlarını dinledi.

Zirai ilaç bayisi Kaçmaz, 5 milyon liralık zirai ilaç, tohum ve gübrenin enkaz altında kaldığını belirterek şöyle konuştu:

“Burada bir yağmur yağdığı zaman ilaçlar yeraltı sularına karışacak bu çok büyük bir tehdit. Defalarca AFAD'a ve diğer kurumlara bildirmemize rağmen hiçbir şey yapmadılar. Sadece bekleyin diyorlar. Sezon açıldı, artık bizim bölgede yavaş yavaş ekinler, nohutlar, mercimekler ilaçlanıyor. Çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi lazım. Onlara bir şekilde ulaşmamız lazım. Kuytu bir yerde bir dükkan açmışız, eşten dosttan üç beş kuruş ilaç almışız bu şekilde çiftçilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim burada mağduriyetimizin giderilmesi lazım. Çektiğimiz krediler var. Şirketlere verdiğimiz çekler senetler var. Bunları ödeyemiyoruz. Kredilerin faizlerinin silinmesi lazım. Şu gördüğünüz patlamış zirai ilaç, bundan yaklaşık 20 tane vardı yarısından fazlası patlamış. Bir ön çalışma yapıp kendi imkanlarımızla ilgilendik ama baktık ki olacak gibi değil. Büyük bir iş makinesinin gelmesi lazım. Başka türlü olmayacak.”

Tehlike saçan ürünler kaldırılmalı”

Deprem nedeniyle herkesin mağdur olduğuna dikkat çeken CHP’li Ayhan Barut, şunları kaydetti:

“Herkes mağdur, kırsal kesim çok daha mağdur. Tarıma önemli girdi sağlayan zirai ilaç gübre ve tohum deposunun sahibi, aynı zamanda ziraat mühendisi ve çiftçilik de yapan arkadaşımız, ürünlerinin enkaz altında kaldığı ve hepsinin neredeyse patladığını söylüyor. Şu anda tam da ekim dönemi geldiği çok mağduriyet yaşadığını belirtiyor. Burada hem sağlam olan ürünleri kurtaramıyoruz hem de tehlike arz eden ürünlerin biran önce yetkililer tarafından kaldırılmasını istiyoruz.”

Enkaz altındaki zirai ilaçların doğaya verebileceği zarara işaret eden CHP’li Okan Gaytancıoğlu da,

“Tarımsal üretim bir açık hava fabrikasıdır ama ürünleri de korumak lazım. Bu kimyasallar çok önemli. Üretici zaten önceden de mağdurdu bu kimyasallara para olarak ulaşamıyordu ama bu kimyasalları da kullanması gerekli. Çünkü 80 milyon insanı beslemek istiyorsak ürünü korumamız lazım. Bu kimyasallar da aynı zamanda çok tehlikeli, yeraltı suyuna karışırsa toplu ölümlere sebep olabilir, insanları zehirleyebilir. Bu enkazın buradan biran önce kaldırılması, bu ilaçların kurtarılması ya da imha edilmesi lazım” dedi.

Enkazlar bir an önce kaldırılmalı”

Herkesin büyük bir mağduriyet yaşadığına değinen CHP’li İlhami Özcan Aygun da şunları dile getirdi:

“Deprem bölgesini kapsayan 11 ilde hem ilaç bayileri hem de veteriner hekimler sıkıntıda. Enkaz altında kalmış veteriner ilaçlarının ve bitkisel ilaçların bir an önce Tarım Bakanlığı ve AFAD tarafından kaldırılması lazım. Kimyasallar belki içme suyuna karıştı, çocuklarımız insanlarımız o suları içtikten sonra zehirlenmelerine sebep olacak. Yetkilileri, ilaç bayileri ve veterinerlerin olduğu yerlerde enkazların kaldırılması ve onların tekrar ayağa kaldırılması için destek olmaya çağırıyoruz.”

Bir uyarı da Ziraat Mühendisleri Odası’ndan Aynı konuda bir uyarı da Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir’den geldi.

Konuşan Özdemir, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan zirai ilaç satan bayilerin sağlık açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Hayat yavaş yavaş normalleşirken bazı tehlikelerin de meydana geldiğini görüyoruz. Zirai ilaç bayileri göçük altında kaldığı için patlayan ilaçlar hem kokuya hem de zehirlenmeye yol açmaktadır. Bir an önce göçük altında kalan zirai ilaçların toplanıp ayrı bir yerde tutulması gerekir. Çünkü tehlikeli sinyaller vermeye başladı. İlaçlara yağmur suları karışırsa insan sağlığına zarar vermeye başlayacaktır.”


ETİKET :   habergundemliderbursadepremenkaz