Dönüşüme teknik destek

Bursa’nın kentsel dönüşüm ihtiyacı, gözle görünür bir gerçeklik.

Birinci derece deprem kuşağında bulunan kentimizde önemli büyüklükteki yapı stokunun acil dönüşmesi gerek.

Evet, yapılar riskli fakat siyaseten düşünüldüğünde dönüşüme girişmek daha riskli…

Yapılar riskli çünkü çoğu mühendislik hizmeti almamış… 99 öncesi yapılmış, malzeme ve işçilik kalitesi düşük… Üstelik kent estetiği adına da tam bir çöküntü…

Fakat öyle ya da böyle bir ailenin ocağı… Ve kendilerine göre kurdukları yuva, dönüşüm sonrası sığamadıkları bir konut haline gelebiliyor.

Geçmişte bu durum gerçeklikle örtüşmeye taleplere dönüşüyordu. 150 metrekarede kurulu 3 katlı müstakil yapının her bir katına karşılık daire isteyen de vardı, eskisini verip yenisini alırken üste para bekleyen de.

Neyse ki bu algı zamanla aşıldı. Kentsel dönüşümün tüm tarafları (Belediye/Vatandaş/Müteahhit), bu işin el birliğiyle olabileceğini anladı.

Vatandaşın, ikametgâhını can ve mal güvenliği açısından risksiz hale getirmek üzere dönüşümü talep etmesi ve üstüne düşen sorumluluktan kaçmaması, içinde bulunduğumuz zaman diliminde dönüşüm için olmazsa olmazdır.

Şayet vatandaş dönüşümü istemiyor, dönüşümden kaçıyor, dönüşüme itiraz ediyorsa işin tüm maliyetlerine bir de siyasi maliyet yükleniyor.

İşte bu noktada siyasi maliyeti üstlenmek bir irade ve cesaret gerektiriyor.

***

Temmuz ayında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın davetiyle kentte büyükşehir maharetiyle süren dönüşüm çalışmalarını incelemiştik.

Bursa basınından geniş katılımıyla düzenlenen programa ilişkin izlenimlerimi ‘Dönüşüm Cesareti’ başlığıyla bu köşeden sizinle paylaşmıştım. https://www.liderhaber.com.tr/donusum-cesareti

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçen pazartesi günü de akademik oda temsilcilerini aynı dönüşüm turuna çıkardı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Mimar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu, Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme heyetteydi.

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan de tura icabet etti.

BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu ve İMSİAD Başkanı Şeref Demir de inceleme ekibindeydi.

***

Teknik geziyle ilişkin görüşlerini sorduğum Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, çalışmaları ‘gayet güzel’ diye yorumlarken Bursa ölçeğinde daha büyük çalışmalara ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Çarşamba’da zemini unutmayın

Büyükşehir Belediyesi’nin Altıparmak-Çarşamba bölgesinin dönüşümü için Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası ile iş birliği protokolü imzaladığını hatırlatan Engin Er, söz konusu bölgenin fay hattı üstünde bulunduğu vurgularken “Orası tektonik olarak çok hassas bir bölge. Bu bölgeden aktif faylar geçiyor. Burada jeolojik ve jeoteknik özellikler dikkate alınmadan kentsel dönüşüm doğru olmaz. Bu yönüyle o protokole Jeoloji Mühendisleri Odası’nın da imza atması gerekiyordu. Kentsel dönüşüm yapılırken zemin göz ardı edilmemeli” dedi.

Yol için dönüşüm çok başarılı

Teknik gezi kapsamında ziyaret edilen mevcuttaki dönüşüm çalışmalarını ‘çok başarılı’ olarak niteleyen Başkan Engin Er, “Özellikle yeni bir yol için dönüşüm yapmışlar. Çok geniş bir yol açılıyor. Çok başarılı bir çalışmaydı. Benim en çok dikkatimi çeken o oldu. Öyle ki kentsel dönüşüm değil de yolsal dönüşüm diyelim ona. Çok da güzel olmuş. Böyle örnek projelere ihtiyacımız var” diye konuştu.

Teknik kadroya dikkat mesajı

Sıcaksu bölgesindeki kentsel dönüşüm projesi hakkında da görüş bildiren Başkan Er, “Orası için ayrıntılı jeolojik çalışmaları görmedik. Belediyedeki teknik kadronun bu konuya dikkat etmesi gerekiyor” derken Bursa’nın baş başa verdiğinde birçok sorunu çözebilecek yetkinlikte olduğunu söyledi.

***

Büyükşehir Belediyesi, 7 ayrı bölgede kentsel dönüşüm çalışması sürdürüyor. Vatandaşın dönüşüme iknası ve katılımı için bu projelerin çok iyi anlatılması ve anlaşılması gerekiyor.

Bu noktada teknik isimlerin yaptığı tespitler de sürece katkı koymaya haizdir. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın süreci, kentin dinamikleriyle dirsek teması halinde yönetmesi faydalı sonuçlar doğuracaktır.

Saygıyla…