Dostluk kazandırır

Uluslararası dış ticarette, ülkelerin diplomatik yakınlığı ve uzaklığı hiç şüphesiz en önemli etken olarak ilk sırada yer alıyor. Bunun yanında toplumlar arası yakınlık ve uzaklık da belirleyici rol oynuyor.

Özellikle tarihsel kırılımlarla şekillenen halklar arasındaki dostluk ve düşmanlık ilişkileri, zaman içerisinde karşılıklı ekonomik ilişkilerle ilerleyebildiği gibi gerileme de yaşayabiliyor.

Ekonomik temas, toplumlar arası barış ve ayrışmanın sebebi de sonucu da olabiliyor. Kimi ülkelerle kurulan ekonomik ilişkiler, sosyal farklılıklara rağmen bir ilerleme doğurabilirken kimi ülkelerle de tam tersi bir netice ortaya çıkabiliyor.

Elbette tüm süreç ve sonuçlarda dış politikadaki konjektürel değişim de belirleyici oluyor.

Bakınız, Türkiye’nin jeopolitiği hemen her komşusu ile tarihi bir yakınlığı ve uzaklığı içinde barındırıyor. Sadece komşuları değil ‘gönül coğrafyası’ diye adlandırılan bölgelerle de kadim bağlarını koruyor.

Özellikle de Balkanlar, dün olduğu gibi bugün de her yönüyle ülkemizin olmazsa olmazlarının başında geliyor. Balkanlar ve Balkan misyonu denince de hiç şüphesiz Bursa ilk sırada yer alıyor.

Bursa’da Balkan camiasının en öndeki kuruluşu Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD), Cuma akşamı 30. Sinerji Toplantısı’nı gerçekleştirdi.

İş ve siyaset dünyası temsilcilerinin katılım gösterdiği programın konuğu Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) Kurucu Başkanı Fikret İnce idi.

Programa Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Anguel Tcholokov da katıldı.

Tcholokov, toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadeler öne çıktı: “Dostluk zor zamanlarda belli olur. 6 Şubat depreminde sizlere destek olarak tarihi dostluğumuzu göstermek istedik. Gazi Mustafa Kemal Atatürk 100 yıl önce demişti ki; ‘Bulgaristan ve Türkiye dost olmak zorundadır’ Bu vizyonun hala devam ettirilmesi bu gecenin önemini göstermektedir.”

Gecenin onur konuğu olan Fikret İnce de ilham veren bir konuşmaya imza attı.

Bulgaristan’ın önemli sanayicileri arasında gösterilen Fikret İnce, Bulgaristan’daki iş fırsatlarının altını çizerken Bursalı sanayicilere tavsiyelerde bulundu:

“Gelin yatırım yapın mutlu olun. Zamanında benim yaptığım yatırımları siz de yapabilirsiniz. Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı Bulgaristan konumundadır. Öncü olarak yaptığımız girişimlerle Bulgaristan’a önemli yatırımlar kazandırdık. İş insanları için sermayeyi korumak önemli, Bulgaristan’da vergi oranları gayet iyi durumda. Türkiye’de yaptığınız yatırımların aynısını Bulgaristan’da da yapabilirsiniz. Çekincelerinizi bir kenara bırakarak sizlere orada her türlü yardımı yapmaya hazırız.”

Hitabında ayrıca toplumlar arası dostluğun önemine vurgu yapan Fikret İnce, Bulgaristan Büyükelçisine de mesaj vererek ülkedeki eğitim sürecinde müfredatta yer alan toplumsal düşmanlığa dönük içeriklerden vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İnce’nin bu çok önemli çağrısı salondan yoğun alkış aldı. İnce’nin geçmişte yaşanmış birtakım acılar ve düşmanlıkların artık iki ülke arasındaki dostluğun pekişmesi adına geride bırakılması gerekliliğini açık bir yüreklilikle dile getirmesi dikkat çekiciydi.

Bugün aleni bir düşmanlık içinde bulunmayan, ilişkilerini geliştirmek ve ticaretini büyütmek isteyen ülkelerin birbirlerini iyi tanımak ve anlamaktan başka çıkışı yok.

Türkiye ve Bulgaristan bunu başarabilir. Türkiye gibi Bulgaristan’ın da toplumsal nefretten ziyade barışa yönelmek için eğitiminde İnce’nin de altını çizdiği üzere düşmanlığı referans alan ve büyüten içeriklerden vazgeçmesi gerekir.

Türkiye olarak bunu, komşularımız arasında en rahat Bulgaristan’la tesis edebiliriz. Biz bunu biliyoruz, Bulgaristan’ın da bunu kavraması lazım.

Saygıyla…