Geri

DÜNYANIN 5. AVRUPA’NIN İSE EN BÜYÜK UZAY EĞİTİM MERKEZİ! 7’DEN 70’E GUHEM

“Burası her yaştan insanın kendini bulabileceği bir yer” Nereden bahsediyoruz Bursa GUHEM’den… Peki nedir GUHEM… Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi… Dünyanın sayılı, Avrupa’nın ise en büyük interaktif uzay eğitim alanı. İşte bu merkezin müdürü Halit Mirahmetoğlu 9-11 Eylül tarihleri arasında tüm dünyanın gözünün Bursa’da olacağı uluslararası uzay kongresine ev sahipliği yapacaklarını söyledi.

14:48:06 | 2022-06-01



Haberi Sesli Dinle

HABER: İLKNUR YILMAZ

Lider Haber TV ekranlarına yeni bir heyecan kazandıran Neslihan Çelik Alkoçlar’ın Bursa stüdyolarından hazırlayıp sunduğu Nes’li Yaşamın konuğu GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu oldu. Bilim merkezlerini Türkiye’de yeni bir tanım olduğunu ifade eden Mirahmetoğlu, “Bursa’da ilk defa havacılık ve uzay temalı çalışma yapıldı. Ve GUHEM ortaya çıktı. Bir bilim merkezi değil, eğitim merkezi adını vermeyi tercih ettik. GUHEM ilk tasarlandığı zaman mesafeli bakıyorlardı. Uzayın faydaları konusunda soru işaretleri vardı. Eğitim vizyonuyla birlikte ön planda tutarsak daha güzel projelere imza atabiliriz” diye konuştu.

YILDIZ TOZUNUN PEŞİNDE

GUHEM’in zeplin şeklinde tasarlandığının altını çizen Mirahmetoğlu, 13 bin 500 metreden ve genel hatlarıyla 3 kattan oluştuğunu söyledi. “Birinci katı tamamen havacılık üzerine, ikinci kat ise uzay üzerine, üçüncü kat ise geçici sergiler için kullandığımız bir alan. Şubat ayında ‘yıldız tozunun peşinde’ gökyüzü fotoğrafçılık sergisi açtık. Eylül ayında da yeni sergimiz olacak. Mirahmetoğlu, şöyle devam etti:

GUHEM’in vizyonu geçen sene daha iyi anlaşıldı. Cumhurbaşkanın açıklamış olduğu milli uzay programıyla daha da güçlendi. 10 tane hedef belirlendi. Uzay farkındalığı yaratmak ve insan kaynağını geliştirmekti. Türkiye’de uzayla ilgili projeler yapıyoruz ama bütün akademik personelleri topladığımızda bin kişi bu alanda çalışacak kişi bulabiliyoruz. Yani başımızda İsrail ve İran’da daha fazla. Bu sayının daha da artması lazım. İnsan kaynağına daha fazla ihtiyacımız var. Öncelikle olan küçük yaşta çocukların ilgilerini arttırmak gerekiyor. Çocukların uzaya merak etmelerini sağlayacağız. En genel bilgilerle farkındalık oluşturuyoruz.

GUHEM gibi merkezler kolay kurulmuyor

GUHEM 7 yaş ve üzerine tasarlanmış şekilde yapıldı. Farklı deneyimler kazanmalarını sağlıyoruz. Tek yönlü bilgi aktarımı değil interaktif bilgi akışı sağlıyoruz. Görsel, işitsel olarak öğrenme çeşitliliği var. Biz de onlara yardımcı oluyoruz. Türkiye ve yurtdışındaki bilim merkezleriyle diyalog halindeyiz. GUHEM gibi merkezin kurulması kolay değil. Yaygın eğitim metotlarını uyguluyoruz. Havacılık ve uzay adı altında eğitim verebiliyoruz. Ziyarete gelen çocukların GUHEM’e geldikten sonra fikirleri de değişiyor. Bu alana yönelen öğrenciler oldu.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİYORUZ

Bizde yurt dışına öğrenciler yetiştiriyoruz. Burada stajyer olarak başlayıp, şuan ABD’den kabul görmüş öğrencimiz var. Meslek hayatımın başlangıcı astronomi uzay mühendisliğinde aradığım birçok bölüm içinde vardı. Farklı alanları da araştırıyordum. Uluslararası uzay istasyonundan birçok kişinin mezun olduğunu gördüm. Bu merkez Pekin’deydi. Fransa’daki yüksek lisansa başvurdum. Barcelona’da program var, oradan kazandığım parayla yüksek lisansımı tamamladım. Döndüğümde büyük şirketlere başvurmama rağmen kabul görmedim.

Uzay’dan ne anlıyoruz

Uzayın ne fayda sağladığını anlatmak önemli. Uydudan yapılan kontroller olsun, günlük hayatımızın kolaylaşması anlamında çok önemlidir. Farkındalık artarsa istekte artacaktır. Programlardan bir tanesi hedef aya gitmek. Orada sert iniş gerçekleştirmek. GUHEM’in desteği burada olabilir. Astronot seçimleri başlayacak bu kapsamda orada çalışmalar yapabilecek. Çalışmalarımız başladı. Ay’a çarpacak araçta bazı bilimsel faaliyetlerde gerçekleşecek. Burada GUHEM’in desteği olabilir. Uzay programı açıklandı. 2 kişi seçilecek 10 günlük program kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonuna gitmesi ön planda. Uluslararası Uzay İstasyonun projesi için kamu spotların çalışmaları GUHEM’de hazırlandı.

Dünya’da ilk beşteyiz

Dubai’de bir kongre’ye katıldık. Orada söylediğim GUHEM, Avrupa’nın en büyük interaktif uzay eğitim merkezi dediğimde herkesin ilgisini çekti. Ne kadar büyük olduğumuzu sorguladılar. İtiraz ettiler. Biz anlattıktan sonra sadece fiziksel büyüklük değil, ekipmanlarla birlikte dünyada ilk beşteyiz diyebiliyoruz. Fransa’daki örneğe baktığımızda sanayinin maddi olarak destek verdiklerini görüyoruz. Onlarında kendi yapmış oldukları sunma fırsatları oluyor. Biz de aynı şekilde büyük firmalarla gibi görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde maddi desteklerini görmeye devam edeceğiz. BTSO vizyonuyla kurulmuş bir şirket. Birçok firmanın desteğini yakın desteğini ilgisini görüyoruz.

9-11 EYLÜL’DE UZAY KONGRESİ

Tüm dünyayı Bursa’ya getirmek istiyoruz. Bursa’da uluslararası uzay kongresi yapılacak, 9-11 Eylül arası. 90’a yakın konuşmacı olacak. Astronotlar ve NASA’dan yetkililer var. 3 gün boyunca Bursa, uzaya doyacak diyebiliriz. Kapalı kapılar ardından akademik seviyesinde gerçekleşecek. Ufak gruplar halinde konuşmalar olacak. Halka açık konuşmalar gerçekleştireceğiz. Yaz aylarında Türkiye Uzay Ajansıyla birlikte yapacağımız projemiz var. Bursa kültür başkenti olmasıyla birlikte gençleri buraya davet ettik. 7 tane ülkeden, 100 tane gencimizi davet ettik. Hem kültürü hem uzayı kampta bir araya getirmeye çalışacağız…

GUHEM’in hedefi ise özel bir alanda faaliyet gösteriyor. Dünya’da en önde olmak istiyoruz. Asya spesifiği de Avrupa’dan ve ABD’den insan çekerken Asya’dan da insanları çekmek istiyoruz. Orta Doğu’dan da ziyaretçi alıyor. Onlarında ilgisini görüyoruz. Hem kendi gençlerimizi hem de uluslararası insanları getirelim ki Bursa bu konuda tanınan bir yer olsun. Bilgiye ulaşmak kolay oldu çocukların zihinlerini açmak önemli olan. Biz de elimizden geleni bu kapsamda yapacağız.

Türkiye’nin 9 uydusu var

Türkiye, uydu teknolojilerinde kötü bir noktada değil. Türkiye’nin 9 tane uydusu var. Daha fazla uyduya ihtiyacı var. Ancak sivil havacılık konusunda çok iyi bir noktada değiliz. Türkiye’de kendi uçağı olan 60 kişi var. Bu sayının artması lazım.

ASTRONOMİ BÖLÜMÜ TÜRKİYE’DE MEVCUT

Türkiye de 4 tane üniversite de astronomi bölümleri mevcut. GUHEM, pazartesi hariç her gün açık. Gönüllü arkadaşlarımızda bizlere yardımcı oluyorlar. Türkiye’nin dört bir yanından gönüllü arkadaşlarımız var. GUHEM’in pozitif ayrımcılığı olsun biz de onlara yol göstermek için çabalıyoruz. Sadece çocuklar için değil, 7’den 77’ye insanlara ulaşmak istiyoruz. Burası her yaştan insanın kendini bulabileceği bir yer.”

 

 

 


ETİKET :