Efsane Başkan Saker, yeni oluşumu önemsiyor ve güveniyor... "Alan Başkanlığı İle Alpler’i geçeriz"

Bursa Büyükşehir eski belediye başkanlarından Erdem Saker, Bursa sınırları içinde bulunan ve 2 bin 543 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ'ın korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması, yürütülen faaliyetlerin düzenlenmesini sağlamak üzere kurulan Uludağ Alan Başkanlığı'na dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Özlem YOĞURTÇUOĞLU / LİDER HABER

Uludağ ve Alpler’i kıyaslayan Saker; Alan Başkanlığı’nın doğru hamlelerle Uludağ’ın sadece kış değil, yaz turizminin de merkezi haline geleceğinin altını çiziyor.

Efsane Başkan Erdem Saker, bilinmeyen bir gerçeği de hatırlattı. “Alpler’deki turizmcilerin yüzde 65’i gelirini yaz sezonundan elde ediyor.” Diyen Saker, hükümet tarafından hayata geçirilen Uludağ Alan Başkanlığı’nın çalışmalarıyla Beyaz Cennet’in, yaz-kış cazibe merkezi haline gelip ihtişamlı günlerine dönebileceğini ve Alpler’i geçebileceğini söylüyor.

Adı Bursa Büyükşehir Belediyesiyle özdeşleşen efsane Belediye Başkanı Erdem Saker, şehrin turizm cennetlerinden Uludağ’ın eski cazibesine kavuşması için hayata geçirilen Uludağ Alan Başkanlığı projesini çok yerinde ve doğru buluyor. Konuyla ilgili olarak Alpler’deki bir anısını ise şöyle aktarıyor. “Ben Türkiye ve Dünya Kayak Federasyonu yönetimlerinde çalıştım. İsviçre’ye gittiğimde yörenin işletmecisinin şu sözünü hiç unutmam, “Biz artık kış turizmcisi değiliz, gelirimizin yüzde 65’ni yazdan kazanıyoruz. İşte Alan Başkanlığının çalışmalarıyla Uludağ’da da 4 mevsim yerli ve yabancı turiste hizmet verebilir”

AVRUPALILAR YÜRÜYOR!

Eski Başkan Saker, bugün Alpler’in turizme kazandırılmak için farklı etkinliklerle zenginleştirildiğini ifade ediyor. “Alpler’e gidin, şu anda beş parkurlu, bir projeleri var. Milyonlarca insan ormanların içinde yürüyor, yürüyüş yolları yapılmış buralara ama ormanı hiç zedelemeden ağaçları zedelemeden… Şimdi artık yaz aylarında bütün Avrupa ülkeleri, özel arabalarını dahi kullanmadan, trenlerle giderler, belli bir kasabada inerler, orada otele yerleşirler. Sırtlarında çantalarla yürüyüşe çıkarlar ailecek ve bütün tatillerini yürüyerek geçirirler. Şimdi Bu projeler Uludağ’da yapılabilir mi tabi ki yapılabilir.” Diyerek Uludağ’ın Alper’den daha avantajlı olduğunu ifade ediyor.

Endemik farklılığımız bir zenginlik

Başkan Saker, “Alan Başkanlığı için önce Uludağ’ın evvela ne olduğunu öğreneceksiniz diyor ve soruyor, ‘Uludağ’ın Alpler’e göre bir artısı da var, nedir o artı?’

“Dünyada sadece burada yetişen 37 endemik bitki türü var. Bunların yerleri ve cinsleri hepsi belli, Üniversiteden hocalarımız araştırmalarını yapmışlar. Alan Başkanlığımızın yapacağı ise bu alanları işaretlemek, bilgileri korumak, o alanları görecek şekilde patikalar ağı yapmak! Bence Alan Başkanlığı’nın da önceliği bu olmalı” diye konuştu.

Eskiden arkadaş grubuyla Uludağ’a çıkan patikalar keşfettiklerini ve buralarda yürüyüşler yaptıklarını anlatan Saker, “Bu düzenin kurulması lazım Uludağ’da. Yaya turizminin geliştirilmesi lazım, yaz turizmi geliştirilmesi lazım, bu patikalar ağının kurulması lazım ama o patikalar ağının biraz evvel söylediğim gibi endemik bitkiler türlerinin korunmasıyla köknar ormanlarının oluşturulmasıyla ki, Avrupalılar aşık olurlar köknara. Onların yaşadığı bölgede yetişen ağacın aynısını burada da görecekler ama ona artı olarak endemik bitkileri de görecekler.” Bu anlatıklarının iyi geliştirilip projelendirilip uygulandıktan sonra Avrupa pazarına açıldığında Uludağ’ın bir yaz turizmi merkezine döneceğini ve zirveye oturacağının altını çiziyor.

Eski Başkan Saker, Alan 'Başkanları’na tavsiyelerde bulundu

Başkan Erdem Saker, Alan Başkanlığı’nda yer alan üyelere de tavsiyelerde bulundu. “Alan Başkanlığı’nda görevli arkadaşlara tavsiyem, Şimdi ağustos ayında atlayın gidin, bir yürüyün Alpler’de, Bir görün, bakın orada neler var? Yürürken de şuna da bakın; bunlarda şu var ama Türkiye’de, Uludağ’da da bu var. Uludağ’da ben bunu yaparım.”

Uludağ’a çeşitli yollarla çıkılabildiğini ve bu yollarınn da değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Saker, “Uludağ çok büyük bir değer, aslında kış turizmi açısından da dünya standartlarında pistler yapıldı ama biz sadece Oteller Bölgesini biliyoruz. Oysa Cumalıkızık’dan da Uludağ’a gidildiğini biliyor musunuz? Ya da İnegöl tarafından da Uludağ’a çıkılabilir. Bunların hepsi yaz turizm açısından değerlendirilebilir. Kış turizmi açısından da değerlendirebilir.”

Görüldüğü gibi Uludağ yaz ve kış özellikleriyle çok yönlü bir dağ. Alan Başkanlığı da artık yetki karmaşasının da bitmesiyle Zirvemizi dünya standartlarına taşıyacak çalışmaları yapacaktır.