Geri

Emekli maaşına büyüme farkı: En düşük emekli maaşına yüzde 46.6, SSK ve Bağ-Kur'luya yüzde 42.27 zam!

Türkiye'de SSK ve Bağ-Kur emeklilerini sevindirecek bir gelişme yaşanıyor. Yapılan son değerlendirmelere göre, emeklilere yönelik maaşlarda önemli bir artış planlanıyor. Gündemdeki konuya göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına enflasyon farkına ek olarak yüzde 4,7'lik ilave zam yapılması düşünülüyor. Bu kapsamda, 2023'ün 9 aylık büyüme ortalaması dikkate alınarak belirlenen bu oran, emeklilerin maaşlarını olumlu bir şekilde etkileyecek. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar, kaç TL olacak? Emekli maaşına ek zam, refah payı ve seyyanen artış var mı? İşte emekliye yönelik son gelişmeler...

13:44:55 | 2024-01-11



Haberi Sesli Dinle

Emekliye ek zam ile refah payı artışı oluştu. 7.500 TL en düşük emekli maaşı alan SSK-Bağ-Kur'luya %37,56 + %4,7 ilave zam tablosu için araştırmalar sık sık sorgulanıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerini ilgilendiren zam haberi, ekonomi yönetiminin çalışmalarıyla gündemde. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bürokratları arasında yapılan istişareler sonucunda, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yönelik yüzde 37,56'lık zam oranı üzerinde çalışmalar hız kazandı. Peki en düşük emekli maaş zammı ne kadar, kaç TL olacak?

Milyonlarca kişinin gözü, kulağı SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zamma çevrildi. Edinilen bilgiye göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bürokratlarının üzerinde istişarelerini sürdürdüğü taslak çalışmada sona gelindi. Ekonomi yönetimi, SSK ve Bağ-Kur emeklisine yapılacak olan yüzde 37,56’lık zammı daha üst bantlara çekmek için çalışmalara başladı.

EN DÜŞÜK AYLIKTA YÜZDE 46,6’LIK ARTIŞ

Taslak çalışmada, en düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL’den 11 bin TL’ye çıkarılmasına yönelik formüllerin gündeme geldiği öğrenildi. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşlarına yüzde 37,56’lık enflasyon farkına ek olarak 2023’ün ilk 9 aylık büyüme ortalaması olan yüzde 4,7 oranında ilave zam yapılması bekleniyor.

Bu formüle göre düzenleme yapılması halinde en düşük aylık alan emeklileri yüzde 46,6 oranında, diğer SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 42,27 oranında zam almış olacak.

Maaş zammının hayata geçirilebilmesi için Meclis’e yasal düzenlemenin getirilmesi gerekiyor. Son olarak ise Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla resmen uygulamaya girecek.

Seyyanen ödeme talebi

Öte yandan, Emekli Memur-Sen Başkanı Ali Küçükkösen, kamu görevlilerine yapılan seyyanen ödemenin emeklilere de yansıtılmasını istedi.

Emekli Memur-Sen’den yapılan açıklamaya göre, Küçükkösen, emeklilerin mevcut aylıklarla hayatını idame ettirecek seviyede olmadığını belirtti. “Emekli olabiliriz ama sesimizi meydanlarda yükseltmek için hala genciz” ifadesini kullanan Küçükkösen, “Emeklileri, yaşlı olarak gören bakış açısına karşı, tecrübeli, kararlı ve hürmet görmeyi hak eden gerçeğini yansıtmak için buradayız” dedi. Küçükkösen, kamu görevlisi gibi emeklisinin de personel sisteminin bir parçası olduğuna dikkati çekti.

REFAH PAYI İLE OCAK 2024 EMEKLİ KÖK MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

SSK, Bağ-Kur emekli zammı Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere senede 2 kez belirleniyor. Burada hesaplanan 6 aylık enflasyon oranı doğrudan emekliye zam oranı oluyor. Son dönemde bu rakamlara ilaveten refah payı da verilmesi dikkat çekiyor. Temmuz 2023'te yüzde 19,77 olarak gerçekleşen emekli zammı, yaklaşık yüzde 5 refah payı ile yüzde 25 olarak belirlendi. Refah payı Ocak 2023 döneminde ise yüzde 15 civarında olmuştu.

Ocak 2023 emekli zammı yüzde 15,38 - Refah payı yüzde 14,62 - Nihai zam oranı yüzde 30

Temmuz 2023 emekli zammı yüzde 19,77 - Refah payı yüzde 5,23 - Nihai zam oranı yüzde 25

Ocak 2024'te ise refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,57

Ek zam için 1. formül:

Emekli kök maaş zammının yüzde 45 tamamlanması durumunda yüzde 7,43 oranında refah payı söz konusu olacak.

Ek zam için 2. formül

SSK, Bağ-Kur emekli zammının memur emeklisi ile aynı seviyeye çekilmesi. Bu durumunda SSK ve Bağ-Kur'lular da yüzde 49,25 zam alacak. Yüzde 11,68'lik refah payı söz konusu olacak.

Ek zam için 3. formül

Emekli zammının yüzde 50'ye tamamlanması durumunda yüzde 12,43'lük bir refah payı söz konusu olacak.

SSK, BAĞ-KUR EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2023 yılında kümülatif olarak yüzde 114'ün üzerinde artış kaydeden SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı 7500 TL'ye yükseltildi. Bu rakam resen alınan kararla yeniden artacak. Teknik çalışma tamamlandı. Bütçe çalışmasında sona gelindi. Bakan Şimşek ve Bakan Işıkhan Başkan Erdoğan'a çalışmanın sonuçlarını paylaşacak.

Asgari ücret 17 bin 2 liraya yükseltildi. Bu zam öncesi en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 65,77'i kadardı. Bu oran dikkate alındığında en düşük emekli maaşı 11 bin TL'yi aşacak. Burada 11 bin ila 12 bin TL seçeneği masada bulunuyor.

En düşük emekli maaşı artışı için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Burada kanun teklifi hazırlandıktan sonra Meclis'e sunulacak.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emekliye ek zam ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Güler, emekli zammı üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Etki analizleri, bütçe imkanları, oransal manada artış değerlendirmesi Kabine'de önümüzdeki hafta değerlendirilir" ifadelerini kullandı.

Güler, şu ifadeleri kullandı:

"Önemli olan bütçe imkanlarıyla karşılamaktır sadece bir oranın belirlenmesi artışın ortaya çıkması değil. Bütçeyi ortaya koymamız lazım bakanlığımız çalışıyor, bugün ön görüşmeyi yaptık.

Önümüzdeki haftaya kadar neticelenirse kabinede değerlendirilir sonra kanun teklifimize koyarız, üçüncü haftamızda netleştirmiş oluruz, çalışıyoruz.

Bizim kanun hazırlığımız zaten vardı. Asgari ücret artırıldığı için ilan edilen işveren desteği vardı 700 TL’ye çıkartılması, kısa çalışma ödeneği diğer hususlarla ilgili 7-8 maddelik bir paketimiz var ona çalışıyoruz bunun içinde değerlendirilir."


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber