Geri

ERDOĞAN İLE MADURO'DAN ORTAK AÇIKLAMA! "NATO TERÖRE ÇANAK TUTAN BİR YAPI DEĞİLDİR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro ile açıklama yaptı.

19:25:57 | 2022-06-08



Haberi Sesli Dinle

Cumhurbaşkanı Ankara'da... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Venezuela Cumhurbaşkanı Ankara'da... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro ile açıklama yaptı.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecine ilişkin soruya yanıt veren Erdoğan, "Bu konuyla ilgili yanıtlarım çok net. İsveç ve Finlandiya heyetleri gelip görüştüler. Şunu çok iyi bilmemiz lazım. NATO bir güvenlik teşkilatıdır. NATO teröre çanak tutan bir yapı değildir. İsveç bildiğiniz gibi PKK/PYD ve YPG gibi terör örgütlerinin cirit attığı bir ülke." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Venezuela hain darbe girişiminin ardından hükümetimize ilk destek veren ülkelerden biriydi.

Sayın Maduro'nun Filistin meselesindeki duruşu takdire şayandır.

2019 senesinde 150 milyon dolar düzeyinde olan ticaret hacmimizi 2020’de 2 katına, geçtiğimiz yıl ise neredeyse 3 kat artırarak 850 milyon dolar seviyesine çıkardık. Mevcut rakamlar, bu sene 1 milyar dolara ulaşabileceğimize işaret ediyor. Hedefimiz ticaret hacmimizi 3 milyar dolara çıkarmaktır.

Temmuz ayı içerisinde iadeyi ziyaretimizi Venezuela'ya gerçekleştireceğiz.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ

Bu konuyla ilgili yanıtlarım çok net. İsveç ve Finlandiya heyetleri gelip görüştüler. Şunu çok iyi bilmemiz lazım. NATO bir güvenlik teşkilatıdır. NATO teröre çanak tutan bir yapı değildir. İsveç bildiğiniz gibi PKK/PYD ve YPG gibi terör örgütlerinin cirit attığı bir ülke. Kendi parlamentolarında bile bu teröristler var. Bu teröristler caddelerinde gezdiği sürece, şehirlerde gösteri yaptıkları sürece, bunu da İsveç polisinin korumasında yaptıkları sürece biz bunlara buyrun devam edin diyemeyiz, buyrun NATO'ya girin diyemeyiz. Aynı durum Finlandiya için de geçerli. NATO noktasında bizim Yunanistan ve Fransa'yla yaşadıklarımızı bunlarla yaşamak istemiyoruz.

YUNANİSTAN'DA YER ALAN 9 ABD ÜSSÜ

Bunu ne için yapıyorsunuz, kim için yapıyorsunuz diyoruz. Rusya diyorlar. Kusura bakmayın da yemezler. Miçotakis biz artık aramızda bu işi çözelim, üçüncü ülkeler araya girmesin demesine rağmen ABD Senatosunda yaptığı konuşmayla sanki biz aramızda konuşmamışız gibi orada Türkiye aleyhine sözler söyledi.

Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro'nun açıklamalarından satır başları:

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan bütüncül bir özet yaptı. Ben sadece şükranlarımı ekleyebilirim. Çünkü en zor anlarda pandemi zamanında Türkiye her zaman yanımızdaydı. Ekonomik istikrarımıza doğru yürümeye başladık. Venezuela yeniden doğuyor. Artık sayın Cumhurbaşkanımız ve tüm yatırımcılara diyorum. Gelsinler. Turizm, petrol, gaz, altın için Türk yatırımcıları gelsin. Ben size bütün garantileri veriyorum. İki ülke arasındaki uçuşlar bekliyoruz ki artacak.

Türkiye'nin bizim için yeniden doğan bir potansiyeli var. Dünyanın önde gelen ekonomilerinden. 700 yıldır kimliği olan bir ülke. Diplomatik alanda büyük bir tesir alanı var. Yeni dünya için bir potansiyel. Dünya için barışın tesisini istiyoruz. Bu anlamda Türkiye bizim için örnek teşkil ediyor. Venezuela artık kendini toparlamaya başlıyor. Tüm ülkenin vücudu işkenceye maruz kaldı. Ama artık vücut şaha kalkıyor. Biz petrol olarak ilk rezerviz. Gaz olarak 4.sıra rezervimiz. Dünyadaki 2.sıraya yükseliriz gaz rezervinde. Artık su üretebileceğiz. Farklı bir dünya için savaşma gücümüz var. İş birliğimiz barış iş birliğidir.


ETİKET :