Geri

Ev sahiplerine liyakat çağrısı: "Adil olun!"

Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Çelebi, mülk sahiplerine şöyle seslendi: “Oğlumu getireceğim, evimi satacağım diyerek kiracısını evinden atmaya çalışanları liyakate ve adalete davet ediyorum.”

07:48:14 | 2023-07-11



Haberi Sesli Dinle

Erkan ŞEN / Lider Bursa

Emlak sektöründeki sorunlar, Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası’nın (BEMO) Podyum Davet'te düzenlediği Emlak Sektörü Çalıştayı’nda dile getirildi. Emlak sektöründeki sorunların başında fahiş kira ve ev fiyatlarının geldiğini belirterek konuşmasına başlayan Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Çelebi, “Son zamanlarda maalesef ki enflasyonun ciddi artışları ve bununla beraber en çok konuşulan tarafında ya kira artışları ya konut fiyatları olarak gündemde tutulan bir meslek dalı olarak buradayız. Öncelikle temennimiz sizlerle bir arada olmak, sizleri dinlemek, sizlerin sorularına cevap vermek olacak. Ama dün ve bugünle alakalı bazı öngörüler ve oluşanları sizlere anlatmak istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

ÖZ SERMAYE YOKSA BORÇ KAÇINILMAZ

“Çalışan bir çiftin bugün konut almada eğer öz sermayesi yüzde 70 değilse, yüzde 30'un haricinde borçlanarak konut alma şansının şu anda elinden alındığını görmekteyiz” diyerek açıklamasını sürdüren Çelebi, “Parası olan zaten yatırımını bu ülkede yaklaşık son 2008'den beri, hatta 2005'ten beri sürdürülebilir bir konut politikası maalesef ki yapılmadı. Bugünden itibaren o aldığımız rasyonel ekonomiyle birlikte bizlerin de rasyonel bir karar gibi zorunluluğu var. Ülkede yaşayan fertlerimizin ülke vatandaşlarımızın konuta ulaşımı şu anda gerçekten gökyüzündeki yıldıza ulaşması gibi bir seviyeye gelmiş durumda. Bunun karşılığı olarak herkesin dert benliğini size de sızlandığını görür durumdayız. Mal sahibi olan belki mutlu olabilir ama mal sahibi bile bugün yükünü satıp yeniden bir mülkü geçebilmesi için az önce söylediğimiz yüzde 70 bandından haricinde öz sermayesi yoksa borç almak zorunda” ifadelerini kullandı.

GENÇLER EV ALMAK İSTİYOR ANCAK...

Ev almak isteyenlerin günümüzde fazlasıyla zorlandığının altını çizen Çelebi, “2 milyon kredi çekerek bugün alabileceğiniz bir konuta aylık ödeyeceğiniz rakam 68 binle 80 bin lira arası ödeme şablonu çıkmaktadır. Geçmişte bunun hataları da bu ülkede 0,64'leri gördük, 0,70'leri gördük, 99'ları gördük. Birçok vatandaşımız belki bu vesileyle konut sahibi oldu. Ama bugün üniversitesini bitirmiş, askerliğini yapmış, gelen bir gencimiz şu hayali kuramıyor. Ben 3 yıl sonra bir konut alacağım. Alacağın konutun rakamı nedir? Veya ödeyeceğim faiz oranı nedir? kredisinde diye düşünür hale gelmiştir. Sürdürülen liderlik bu işin olmazsa olmaz ana teması olmalıdır. Kalıcı belki bir oranın altında değil. Yanlış anlaşılmasın söylediklerim. Ama sabit belki 2'nin altındaki oranlarla 2 yıl sonra yatırım yapacak kitlenin 2 yıl sonra alabileceği bir anons kredisine ulaşabileceğini, bunun karşılığında ne ödeyeceğini bilmesi gerekir. Bizler artık dönemsel olarak inen kalkan kampanyalardan sıkılmış durumdayız. Bunu sürdürülebilir bir hale gelmesi ülke ferdi içerisinde bulunan yatırımcının da bu doğrultuda yatırımını planlı programını yapabilmesinin önü açılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TOPLUMU HUZURSUZLUĞA İTMEYİN”

Hata yapan meslektaşlarının da gerektiği vakit arkasında durmayacaklarını, vatandaşın çıkarları doğrultusunda hareket etmeyi düstur edindiklerini belirten Çelebi, sözlerini şöyle noktaladı: “Yanlış insanları biz piyasadan çekmek zorundayız. Ama bunu yaparken de hep birlikte yapmak zorundayız. Sayın Refik Özen milletvekilimiz yaklaşık bir buçuk saat çalıştayda bizlerle birlikte oldu. Birçok konuyu ele aldık. Yaptığımız çalıştayın sonucunu bakanlığımıza götürüp hem şehrimiz için hem mesleğimiz için ama bunlardan daha önemli olan toplumumuzun faydası için bizden gidecek görüşleri inşallah değerlendireceklerini ümit ediyorum. Toplumu huzursuzluğa itmenin hiçbir kârı olmayacağını, söylüyoruz. Buradan mülk sahiplerine de sesleniyorum. İnsanları oğlumu getireceğim, evimi satacağım diyerek evlerinden atmaya çalışanların olduğu bir dönemde liyakate ve adalete davet ediyorum.”


ETİKET :   ekonomigündemhaberemlakliyakat