Gluten deyip de geçmeyin!

Gluten, buğday ve arpa gibi çeşitli tahılların içinde bulunduğu hamurun kabarıp elastik bir yapıda olmasını sağlayan bir protein.

Glutenin zararlarının küçümsenmemesi gerektiğine vurgu yapan Diyetisyen Gülistan Güneş, buğdayın daha kolay işlenebilmesi için zaman içerisinde birçok değişime uğratıldığının altını çiziyor.

 

Eski dönemlerde genetiği değiştirilmeden önce tahıllarda bulunan glutenin vücut için gerekli olan bir protein olduğunu savunan Güneş, “Gluten, günümüzde genetiğiyle çok fazla oynanmasından dolayı eski kalitesini yitirmiş. Gluten, özellikle otoimmün hastalıklarda zehir etkisi yaratabilmektedir. İdiopatik olarak nitelendirilen çoğu otoimmün hastalıkların altında gluten intoleransı yatmakta. Bu kişiler gluteni bıraktıklarında hastalıklarındaki semptomlar azalmakta ve daha kaliteli bir yaşam sürebilmektedirler” değerlendirmesini yaptı.

VÜCUDUN İHTİYACI VAR ANCAK...

Güneş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sağlıklı her bireyin ara ara gluteni kesip glutensiz beslenmesi sağlığı için daha iyi olacaktır. Bunlarla beraber tamamen kesmek de yanlış bir yaklaşım. Tamamen bu proteini vücuda unutturmak bağırsak florasını bozabilir. Vücudun önceden sindirebildiği bu proteini unutarak sindiriminizi zorlaştırabilir, hatta engelleyebilirsiniz. Zaman zaman eliminasyon diyetleriyle bağırsak floramızı temizlemek ve daha sağlıklı yaşamak bizim elimizde.”