GÖZLER AVRUPA MERKEZ BANKASI’NDA! EURO’NUN KADERİ BELLİ OLACAK

Avrupa Merkez Bankası’nın daha agresif bir faiz artırımına gidebileceği beklentisi Euro’yu kuvvetlendirirken; yarın Euro’nun kaderi çizilecek. Peki, karar sonrası Euro nasıl hareket edebilir? Avrupa ekonomisinde neler oluyor? Krizin ayak sesleri yakın mı?

Küresel enflasyonist risk Merkez Bankalarını sıkılaşma politikalarında daha agresif adımlar atmaya itiyor. Bunun bir örneğini de Avrupa Merkez Bankası’nda (ECB) görüyoruz. Avrupa tarafında da yükselen enflasyonun önüne geçilememesinin bir sonucu olarak, ECB’den politika faizinde artırıma gitmesi bekleniyor.
 
İçinde bulunduğumuz haftanın en önemli gündem maddesi olan, ECB Faiz Kararı yarın Türkiye saati ile 15:15’te açıklanacak. Bankanın 11 yıl aradan sonra ilk faiz artırımını gerçekleştirmesi bekleniyor. Piyasa beklentisi, Avrupa Merkez Bankası’nın 25 baz puan faiz artırımına gitmesi yönündeyken; düzelemeyen enflasyon görünümü sebebiyle faiz artırım beklentisinde 50 baz puan ihtimali de sürpriz bir şekilde kuvvetleniyor.
 
ECB Başkanı Christine Lagarde, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda temmuz ayındaki toplantıda 25 baz puanlık faiz artırımına gidilebileceğini belirtirken; ihtiyaç olunması halinde 25 baz puandan daha güçlü bir faiz artırımı yapabileceğini vurgulamıştı.
 
EURO GÜÇLENİYOR
 
Euro, faiz artırım beklentisiyle yeni haftaya yükselişle başlarken; dünkü işlemlerde faiz artırımının daha agresif olabileceği ihtimalinin kuvvetlenmesiyle, Dolar karşısında 1,02 seviyesinin üzerine çıktı. EuroDolar paritesi, yeni günde de yükselişini sürdürüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve ileriye yönelik vereceği olası şahin mesajların Euro’yu daha da güçlendirmesi bekleniyor.
 
 
Euro geçtiğimiz hafta salı günü, 20 yıl aradan sonra ilk kez dolar ile eşitlenmişti. Euro’da yaşanan değer kaybında ABD para birimi doların dünyada güçlenmesi ve ECB’nin faiz artırımlarında daha sakin davranabileceği beklentisi etkili olmuştu. Uzmanlar, Avrupa'da işlerin daha da kötüleşebileceği bir senaryoda EuroDolar paritesinde 0,90 seviyesine kadar bir gerileme yaşanabileceğini bekliyor.
 
ENFLASYONDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
 
Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin haziran ayı enflasyon rakamları dün açıklandı. Buna göre; 19 üye ülkeli Euro Bölgesi'nde enflasyon yıllık bazda yüzde 8,6 seviyesine yükselerek tarihi rekorunu kırdı. 27 üye ülkeli Avrupa Birliği'nde ise yıllık enflasyon, önceki yılın aynı ayına göre artış göstererek yüzde 9,6 oldu. Enflasyondaki yükselişte, temel gıda ve enerji ürünlerindeki yükseliş öne çıkıyor.
 
 
AVRUPA’DA DOĞAL GAZ KRİZİ
 
Avrupa Birliği, büyük bir doğal gaz krizinin ortasında. Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle, Avrupa’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara karşılık olarak Rusya doğal gaz silahını çekti. Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı düşerken; Rusya-Avrupa boru hattındaki akış son olarak ‘teknik sorunlardan’ yüzde 40 kapasite ile gerçekleşiyordu. Avrupa, çetin geçebilecek kış şartları için şimdiden gaz tüketimini nasıl azaltabileceğini planlıyor. Rusya, Avrupa'nın yüzde 45 oranında doğal gaz ithalatını karşılıyordu; ayrıca Rusya dünyanın en büyük doğal gaz rezervine sahip olarak bulunuyor.
 
Doğal gaz tarafında yaşanan bu sıkıntılar ve gaz akışının azalması Avrupa’da doğal gaz fiyatlarını sert bir şekilde yükseltti ve bu da enflasyondaki yükselişi tetikleyen sebeplerinden biri olarak karşımıza çıktı. Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı taslak plana göre; Rusya’nın gazı kesmesi halinde bunun Avrupa ekonomisinin büyümesine yüzde 0,6 – yüzde 1 oranında yansıması bekleniyor. En kötü senaryoda ise, yüzde 1,5 oranında büyümeye yansıyacağı tahmin ediliyor. Avrupa ekonomisi üzerindeki bu baskı, resesyon kaygılarını tetikliyor. Tersi bir durumda yani Rusya’nın doğal gazı açması halinde, bu durum Avrupa ekonomisini rahatlatması ve Euro’yu desteklemesi bekleniyor. Kaynak: Hürriyet / Şenay Zeren