Geri

Hazır içecekler saatli bomba gibi... Bağışıklığı iflas ettirir

Marketlerde satılan hazır içeceklerin insan vücudunda yarattığı zarara dikkat çekiyor. Özellikle bir içecek var ki, bağışıklık sistemini çökertiyor. Prof. Dr. Canan Karatay çok tüketildiğinde vücudun neredeyse iflas etme ihtimalinden bahsetti. İşte detaylar.

08:20:16 | 2023-08-18



Haberi Sesli Dinle

İç Hastalıkları Uzmanı Prof Dr. Canan Karatay sporcular ve gençlerin vazgeçilmezi olan enerji içeceklerine dikkat çekti. Marketlerde satılan enerji içeceklerinin alkolden daha zararlı olduğunu dile getiren Canan Karatay, bu içeceğin bağışıklık sistemine olan zararlarını anlattı.

Neredeyse herkesin bir kez de olsa denk geldiği enerji içecekleri insan vücuduna sağladığı enerji depolamasıyla biliniyor. Genç kesim enerji içeceklerini şekerli tadı sayesinde meyve suyuna eşdeğer görerek sık sık tüketiyor.

Prof. Dr. Canan Karatay'ın altını çizerek vurguladığı enerji içeceklerinin insan sağlığına ciddi zararları bulunuyor. Fazla enerji içeceği tüketiminin en bilinen yan etkisi; uyku konusunda yarattığı problemler. Uyku düzenini bozan bu meşrubatı tükettiğinizde fazla kafein sebebiyle kronik uyku bozuklukları yaşamaya başlayabilirsiniz.

Enerji içecekleri, ihtiyacınız olan enerjiyi  size sunsa da sonraki aşamalarda halsizlik, uykusuzluk, vücut ağrısı gibi yan etkiler oluşmaya başlıyor. Buna ek olarak uzun süreli kullanımdan sonra tüketilmediğinde mutsuzluğa neden oluyor.

Bu konuyla ilgili Uzman Klinik Psikoloğu Mine Çölümlü, enerji içeceklerin bir çeşit psikolojik bağımlılık yarattığını belirterek "Tüketilmediğinde mutsuz eder" açıklamasında bulundu. Ayrıca anksiyete, huzursuzluk hissi, beraberinde gelen depresyon belirtileri ve gerginliğe yol açarak durumu kötüleştirebilir.

Danimarka'da yapılan araştırmalara göre düzenli enerji içeceği tüketen kişilerin obezite ve diyabet rahatsızlığına yakalanma riskinin daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Canan Karatay yapılan röportajlarda enerji içeceklerinin insanlar için bir 'zehir' niteliğinde olduğunu aktardı. Enerji içeceklerinin kısa süreli enerji verdiğini belirten Prof. Dr. Canan Karatay "Tüm enerji içeceklerinde bolca mısır şurubu şekeri var. Bunlar bağışıklık sistemini yok eder. Bunlar bağışıklık sistemini yok eder, bağırsakların düzenini alt üst eder, beyin fonksiyonlarını bozar" dedi.

Enerji içeceği tüketiminin kalbe ciddi zararları olduğunu açıklayan Canan Karatay, sinir sistemine alkol tüketimindeki gibi zararlar verdiğini belirtti. Sinir sistemine alkolden daha fazla zarar verdiğinin altını çizen Karatay, durumun ciddiyetini şu şekilde aktardı:

"Sinir sistemine alkolden daha fazla zarar verir. Sindirim sistemini allak bullak eder. Vücut direncini sıfıra indirir. Birçok hastalığın meydana gelmesi kaçınılmaz"

Bu maddeler hakkında pek çok doktor aynı fikirde. Enerji içecekleri tansiyonu düşürebilir, kalp ritim bozukluklarına, ani kalp durmalarına ve nabız artışlarına neden olabilir. O nedenle uzak durulması gerekiyor.

İrlanda'da yapılan araştırma sonucunda 2 kutu enerji içeceğinin belirli atardamarları genişleterek kan basıncını düşürdüğü fark edildi. Kan basıncı düştükçe ani kalp durması yaşama riski de artıyor.

Böbrekler ve sinirleri harap eden enerji içecekleri için uzmanlar bu kez farklı bi konudan dolayı uyarıda bulunuyor. Sporcuların sıklıkla tükettiği bu içecek sıvı kaybını gidermekten çok kişileri hasta ediyor. Enerji içeceğinde bulunan kafein, sıvı kaybına yol açarak ileri durumlarda böbrek yetmezliğine kadar ulaşabilir.

Nefroloji Uzmanı Yardımcı Doç. Doktor Abdullah Şumnu, fazla enerji içeceği tüketiminin böbrek rahatsızlığı yaşamayan bireylerde bile ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Buna ek olarak sinir sistemine de oldukça kötü etkileri var. Enerji içecekleri, kaslara giden sinirlerin bozulmasına neden oluyor. Bu da kişilerin kaslarını zorlanarak kullanmasına sebep olur.

İleri seviyelerde kuvvet kaybına neden olan enerji içecekleri bağışıklık sistemini de aynı derecede çökertiyor. Şekerli bir yapıya sahip olması çocuklar tarafından sevilse de öncelik olarak çocukların uzak durması gereken bir içecek.

Diyetisyen Miray Yıldırım da bir röportajında bu tür içeceklerin çocuklarda obezite gibi problemlere yol açtığını belirterek büyüme hormonuna zarar verdiğini aktarıyor.

Her alanda satılan enerji içeceklerinden çocuklar başta olmak üzere herkesin kaçınması gerekiyor. Bağımlılık yaratan bu maddeler bir süre sonra geri dönülemeyecek kötü sağlık sonuçları meydana getirebilir. Unutmayalım ki, önce sağlık.


ETİKET :   bursaasayişgündemsıcakhabersağlık