İnegöl Belediyesi’nin 5 yıllık yol haritası meclisten geçti

İnegöl Belediyesi’nin 2025-29 yıllarını kapsayan Stratejik Plan çalışması Eylül ayı meclisinde görüşüldü. Nisan ayından bu yana süren yoğun çalışmalar neticesinde şehrin tüm kesimlerini kapsayıcı çalıştaylar ve iş birlikleriyle hazırlanan 5 yıllık plan, oy çokluğu ile kabul edildi.

İnegöl Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısı Çarşamba günü gerçekleştirildi. 10 gündem maddesi ile bir ilave gündemin yer aldığı mecliste, İnegöl’e dair konular meclis üyeleri tarafından masaya yatırılarak karara bağlandı.

Meclis başlangıcında gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Alper Taban şöyle konuştu: “30 Ağustos Zafer Bayramımızı hep birlikte kutladık. Önümüzde de 6 Eylül İnegöl’ümüzün düşman işgalinden kurtuluşu var. Ben öncelikle bu toprakları bize yurt eden ecdadımızı, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları, Şükrü Naili Paşa ve sayamadığımız tüm isimsiz kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyorum. Bu minvalde zaferden kurtuluşa mottosuyla hazırladığımız bir dizi programlarımız var. Buralara özellikle tüm meclis üyelerimizi ve ilçe halkımızı davet ediyorum. Sporsal ve kültür sanat anlamında pek çok program icra ediliyor.”

“Aynı zamanda 1-7 Eylül Zabıta Haftası. Ben bu vesileyle Müdürümüze ve zabıta personelimize ortaya koydukları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Kolluk kuvvetler önemli. Zabıta sadece ceza kesip işlem yapan bir birim de değil. Bazen o baba ve anne şefkatini gösteren, bazen sosyal sorumluluk anlamında çalışmalar ürüten ve sonuçta vatandaşımızın huzuru, esenliği için çalışan kadrolarımız.”

“Okullarımız Pazartesi günü açılıyor. Perşembe günü 1’inci sınıflarımızın oryantasyon süreci başlıyor. Ben tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. Bizler de her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz.”

“İnegöl Belediyesi olarak Heykel bölgesinde düzenleme çalışmalarına başladık. Burası geçen dönem hayata geçirilen Yeni Kent Meydanı ve Yaşam Alanı projemizin devamı niteliğinde bir alan. İnşallah tamamladığımızda meydan hüviyetiyle, rekreatif alanlarıyla güzel bir alana sahip olmuş olacağız. 29 Ekim tarihine kadar çalışmaları tamamlayıp Cumhuriyet Bayramı’nda burada törenlerimizi yapmak istiyoruz.”

STRATEJİK PLANA DESTEK VEREN TÜM PAYDAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Açılış konuşması sonrası gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündemin 6’ncı maddesinde İnegöl Belediyesi’nin 2025-2029 Stratejik Planı görüşüldü. Maddeye ilişkin konuşan Başkan Taban, “Önümüzdeki 5 yılı planladığımız, seçim öncesi, seçim sürecinde beyan verdiğimiz, sonrasında da yaptığımız çalışmalarla stratejik planı oluşturduğumuz gündem maddesi bence çok kıymetli. Buna destek ve katkı veren tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Normal şartlarda biz geçen dönem de bu dönem de stratejik planımızı kendimiz yapmak istedik. Bizlere mentorluk eden Uludağ Üniversitemizle iş birliği içerisinde bu süreci işlettik. Bizim için her fikir kıymetli. Önemsiz fikir yok. Bugün de bu fikirler bir tasarı olarak elimizde” dedi.

Başkan Taban’ın ardından parti grup sözcüleri stratejik plana dair değerlendirmelerini meclise sundu. Uzun görüşme ve istişareler sonucunda 2025-29 stratejik planı oy çokluğu ile kabul edildi. Bu kabul ile birlikte İnegöl Belediyesi’nin stratejik planı uygulamaya girmiş oldu.

YENİ KARDEŞ ŞEHİR CENON

Gündemin 8’inci maddesinde ise Fransa’nın Bordeaux şehrine bağlı Cenon Kasabası ile İnegöl Belediyesi’nin kardeş şehir ilişkisi kurması konusu görüşüldü. İki şehir arasında 2014 yılında imzalanan dostluk ve kültürel iş birliği anlaşması neticesinde, geliştirilen ilişkiler sonucunda kardeş şehir olunmasının uygun görüldüğü ifade edildi. Cenon’da Ardahan Posof ve Isparta Yalvaçlı vatandaşların yoğun yaşadığı kaydedilirken, İnegöl Belediyesi’nin de İnegöl Posof Kültür ve Yardımlaşma Derneği aracılığıyla ikili ilişkilerini geliştirdiği kaydedildi. Bugüne kadar kültürel iş birliği sürdürülen iki şehir arasında kardeş şehir ilişkisi kurulması konusunda değerlendirmelerde bulunan Başkan Alper Taban, “Cenon ile bir kültür iş birliği ilişkimiz zaten vardı. Kardeş şehir ilişkisine geçilmeden bundan nasıl faydalanırız düşüncesiyle bu protokol yapılmıştı. Sonrasında bu belli bir olgunluğa erişti. Burada bir caddeye ve parka Cenon ismi verildi. Bizim en çok etkilendiğimiz noktalardan biri de orada yapılan ve başkaca ülkelerden de konukların yer aldığı organizasyonda göndere bayrağımızın çekilmesiydi, İstiklal Marşımızın okunmasıydı. Orada yaşayan vatandaşlarımız azınlıkta yaşıyor. Toplam 30 bin dolayında nüfus var. Hemen bitişiğinde Bordeaux şehri var. Nüfus olarak İnegöl’den büyük bir şehir. Nihayet itibariyle eğitim, kültür, ekonomik ve sosyal, çevresel projeler kapsamında buradan ekiplerimizin gönderilmesi, oradan ekiplerin gelmesiyle bu ilişkiler daha iyi noktaya taşınacaktır. Ben kardeş şehir ilişkisinin olumlu sonuçlar getireceğini düşünüyorum” dedi.

Kardeş şehir ilişkisi kurulması konusu meclisin oy birliği ile kabul edildi.

İnegöl Belediyesi kaçak yapı ve imar kirliliği konusunda yeni adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda Eylül ayı meclis toplantısında İnegöl Belediyesi emir ve yasaklar yönetmeliğine 174’üncü madde olarak ilave bir madde eklenerek yönetmelik güncellendi. Bu maddeyle şehirde hizmet veren beton mikserlerinin adım adım takibi ve denetimi sağlanmış olacak.

DAHA ETKİN BİR DENETİM SAĞLANACAK

Mecliste 10’uncu maddede gündeme gelen konuya ilişkin açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, “Özellikle burada beton santrallerinden çıkan mikserlerin o betonu nereye dökeceği ile alakalı gerek GPS gibi bir takım teknik cihazlarla takibi, araçlarda hangi firmaya ait olduğuna dair yazıların açık ve okunur şekilde olması ve aynı şekilde bunu hangi ruhsatlı yapıya döktüğü ile ilgili beyanların bize sunulması noktasında karar almış olacağız. Bu çok kıymetli. Muhtarlarımızın da bu konuda dikkatini arttırarak sahada gözlem ve tespitlerini bizlerle paylaşmasını isteyeceğiz. Bu uygulamalar kaçak yapı ve imar kirliliği ile mücadele noktasında daha etkin bir denetim sağlamış olacak” dedi.

EMİR VE YASAKLAR YÖNETMELİĞİNE EKLENEN MADDE

Belediye meclisinin tüm partilerin onayı ile oy birliği ile kabul ettiği emir yasaklar yönetmeliğine eklenen madde 174 ise şöyle:

Beton taşıma ve döküm araçlarının aşağıdaki hükümlere uyması zorunludur:

a) Beton taşıma ve döküm araçlarında; beton dökümü yapılacak yer/yerlere ait yapı ruhsatı/tadilat ruhsatı/izin belgesinin hazır olarak bulundurulması zorunludur. Gerek seyir esnasında, gerek döküm sahasında denetim personeli tarafından istenildiğinde araç şoförü veya operatörü tarafından ibraz edilmesi zorunludur.

b) Beton taşıma ve döküm araçları, gerektiğinde araç takip sistemleri aracılığıyla sağlanan her türlü görsel (kamera v.s) ve/veya konumsal (gps v.s) bilgiyi İnegöl Belediye Başkanlığı ile paylaşmakla yükümlüdür. Bu sistemlere sahip olmayan araçların ilçede faaliyet göstermesi yasaktır.

c) Beton taşıma ve döküm araçlarının üzerinde hangi firmaya ait olduğunu gösteren yazı bulunması zorunludur. Bu yazının net ve uzaktan okunabilir boyutta olması, araçların hangi firmaya ait olduğunun kolayca tanınabilmesi için zorunludur.