Geri

İŞKUR açıkladı: Türkiye'de en çok aranan ve kolay iş bulunan meslekler

Son zamanlarda Türkiye'deki iş piyasasında önemli bir gelişme yaşanıyor. Bazı meslek gruplarında eleman açığı rekor seviyeye ulaştı. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'nün (İŞKUR) son verilerine göre, işverenler tarafından en çok ihtiyaç duyulan meslek grupları belli oldu. İşte detaylar..

14:43:51 | 2024-05-09



Haberi Sesli Dinle

Türkiye'de son yıllarda, özellikle gençler arasında emek yoğun işlere olan talepte gözle görülür bir azalma yaşanıyor. Bu durum, tekstil, makine, inşaat ve imalat gibi birçok sektörde işçi açığına yol açıyor.
İstatistiklere göre, Türkiye'de imalat sanayi ve hizmet sektörlerinde eleman açığı rekor seviyelere ulaştı. İlk 4 ayda imalat sanayiinde eleman açığı sayısı 341 bini aştı. Onu idari hizmet faaliyetleri 128 bin 468 açık iş pozisyonu ile takip ediyor. Toptan ve perakende ticaret sektöründe de 113 bin 509 eleman açığı var. Bu durum, sektörde üretimi ve yatırımları olumsuz etkiliyor.

"EN ÇOK ELEMAN ARANAN MESLEKLER"

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'nün (İŞKUR) verilerine göre, Nisan ayında en fazla açık iş pozisyonu özel güvenlik görevlisi mesleğinde yer alırken, bunu turizm ve otelcilik elemanları takip ediyor. Yaz aylarının da yaklaşmasıyla birlikte, otellerde ve turizm tesislerinde eleman açığının daha da artması bekleniyor.

İşverenlerin İŞKUR'a bildirdiği verilere göre, bu meslek grubunda 22 bine yakın eleman aranıyor. Reyon görevlisi pozisyonunda 16 bin 790, konfeksiyon işçisi pozisyonunda 16 bin 210, garson pozisyonunda ise 20 bin açık iş var.
Söz konusu istatistiklere göre, nisanda, 63 bin 105'i erkek, 37 bin 496'sı kadın olmak üzere nisanda 100 bin 601 kişi işe yerleşti. İlk 4 ayda işe yerleştirilen kişi sayısı 435 bini geçti. İŞKUR'a bildirilen eleman açığı sayısı ise 856 bin. Yani açık pozisyonların sadece yarısı dolmuş durumda.

"MESLEK OKULLARI ÜZERİNDEN ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ GEREKİYOR"

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi Nur Develi, şunları kaydetti:

“Şu an yeme-içme sektöründe servis elemanı bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bu dönem, şehir restoranları için daha zor bir dönem... Sahil restoranları hareketlenince personel o bölgelere gidiyor. Bu konuda acilen meslek okulları üzerinden çözüm üretilmesi gerekiyor. Üniversiteler ve liselerde eğitimler artırılmalı. Garsonluğa yeni başlayanların bile maaşları 20 bin TL. Bugün tecrübeli bir garson ekstra kazançlarıyla birlikte 30 bin TL'nin üzerinde kazanıyor. Bu rakam niteliğine göre 50 bin TL'yi de geçebiliyor. “

 


ETİKET :   liderliderbursabursason dakikagündemhaber